Franczy

A Nimda féreg mégsem okozott túl nagy károkat

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kedden feltűnt Nimda féreg a héten villámgyorsan terjedni kezdett, de a legfrissebb híradások már arról szólnak, hogy ennek az új féregnek mégsem sikerült akkora károkat okoznia, mint az idei év folyamán korábban megjelent férgeknek. Ebben nagyon nagy szerepe volt annak, hogy a megfertőződött cégek számítástechnikai szakemberei a féreg felbukkanása után nagyon gyorsan reagáltak, és így a jelek szerint sikerült gátat vetni a Nimda további nagyarányú fertőzésének. A Nimda egyébként a Windows 95, 98, Me és 2000 operációs rendszerekkel ellátott PC-ket és a Windows 2000-rel ellátott szervereket is képes megfertőzni.

"Alig hat órával a Nimda felbukkanása után már tapasztalható volt, hogy a fertőzés üteme kezd lelassulni. Ez annak köszönhető, hogy a világnak most sokkal gyorsabban és hatékonyabban sikerült felvennie a harcot a Nimdával, mint a közelmúltban a Code Red féreggel" -nyilatkozta David Moore, a San Diego-i Kalifornia Egyetem internetes adatanalízis részlegének egyik kutatója.

Az említett egyetem kutatói kedden, tehát a Nimda debütálásának napján 150 ezer fertőzött számítógépes rendszert regisztráltak, ez a szám azonban keddre már 50 ezerre csökkent, vagyis a Nimda kezdeti rendkívül gyors fertőzési sebességét követően pár órával már sokkal kisebb terjedési sebességet regisztráltak a kutatók. Az egyetem által közzétett fertőzési adatokat később egyébként az antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó cégek is megerősítették, mely cégek képviselői elmondták, hogy a Nimda felbukkanását követően 48 órával már sokkal lassabb ütemben sikerült továbbterjednie a féregnek.

"Az elmúlt napokban leginkább a nagy cégek számítógépes rendszereinek vírusmentesítésével voltunk elfoglalva. Kijelenthetem, hogy az elmúlt napokban a Nimda terjedési sebessége jelentős mértékben lecsökkent. Hamarosan újabb statisztikákat közlünk majd a Nimda terjedéséről, de abban szinte biztosak lehetünk, hogy ezekben a jelentésekben már nem kell olyan nagy fertőzési arányokról beszámolnunk, mint amilyenek a féreg életének első napján, vagyis kedden voltak" - nyilatkozta Vincent Gullotto, a Network Associates antivírus részlegének igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dewdew #2
    Azt nem tudom, hogy ez mennyire elterjedt, de en pl meg ma is kaptam egy Win32 SirCam-ot, pedig az mar eleg regi. Es napi rendszeresseggel jon mindig mashonnan, es mindig ismeretlen emberkektol.