Franczy

SirCam: bug a féregben

A szoftverhibákat, ismertebb nevükön a bugokat értelemszerűen egyetlen felhasználó sem szereti, hiszen az elmúlt időkben számtalan befejezetlen, és ily módon hibás szoftver került forgalomba, melyekhez egymás után lehet letölteni a javításokat, patcheket. Abban azonban teljesen biztos vagyok, hogy az alább ismertetett programhibának mindenki örül, és garantált, hogy senki sem szeretne majd patchet letölteni hozzá.

A helyzet ugyanis az, hogy az elmúlt idők egyik legkellemetlenebb és legalattomosabb számítógépes férge, a SirCam olyan programhibát tartalmaz, mely megakadályozott egy újabb világméretű problémát. Az egyébként szépen lassan még mindig fertőző SirCam férget a készítője úgy szándékozott elkészíteni, hogy az október 16-án újfent támadásba lendüljön, mégpedig érdekes módon úgy, hogy csak az esetek 5 százalékában okozzon károkat a számítógépeken tárolt állományok törlésével.

Graham Cluley, az oxfordi székhelyű, antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó Sophos cég műszaki konzultánsa az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a SirCam féreg készítője a felhasználók örömére hibát vétett a féreg készítése közben. A vírusprogramok írói nem zsenik, és a SirCam készítője valamit nagyon elrontott - mondta Cluley.

A SirCam egyelőre ismeretlen szellemi atyja úgy tervezte meg alattomos férgét, hogy az 2001 október 16-án 5 százalékos valószínűséggel törölje le az adott megfertőzött számítógép merevlemezén található állományokat. A programozó ezt a feladatot úgy kívánta megoldani, hogy a programmal 1 és 20 között véletlenszerűen generáltatott egy számot, és amennyiben ez a szám 1 volt, akkor a féreg akcióba lépett volna az imént említett napon. Ezzel eddig semmi probléma, azonban Cluley elmondása szerint a féreg készítője hibásan úgy írta meg a SirCamet, hogy az előbb vizsgálja meg a változó értékét, mint hogy azt a véletlenszám-generátor előállította volna. Ez pedig természetesen elegendő volt ahhoz, hogy a SirCam október 16-án ne aktiválódjon. Egyébként a dologban az a legérthetetlenebb, hogy a SirCam készítője vajon miért csak 5 százalékos esélyt kívánt adni az október 16-i aktivizálódásnak?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #10
    Kaptak is anthrax-et.
  • TheZsenyka #8
    Lesújtó hír ez az emberiség számára... ez lehetett volna az első hatékony fegyver a leg elterjedtebb és legaktívabb vírus, a Windows ellen...
  • Kenny #1
    bug?
    akkor biztos ezt is az MS csinalta :)