Franczy

Információk az i845 háza tájáról

Az Intel által a közelmúltban piacra dobott i845-ös chipset mindenképpen egy "érdekes" chipset, és itt most nem csak az i845 által a Pentium 4-es platformon elérhető teljesítményre gondolok. Történt ugyanis, hogy az eddigiekben világszerte hiánycikk volt az i845-ös chipset, és az alaplapgyártó cégeknek sok esetben várniuk kellett egy-egy i845-ös szállítmányra. Idővel aztán az Intelnek sikerült fokozatosan felfuttatnia ezen PC133-as SDRAM támogatással rendelkező újgenerációs Pentium 4-es chipsetének a gyártását, most azonban az Intel úgymond átesett a ló másik oldalára, ugyanis a legfrissebb jelentések szerint a piacon egyértelműen túlkínálat van az i845-ből.


Erre többek között azért kerülhetett sor, mert az alaplapgyártó cégek az idei év negyedik negyedévére sokkal kevesebb megrendelést kaptak az i845-ös alaplapokra, mint amennyi megrendelésre korábban számítottak, melynek egyenes következménye, hogy az alaplapgyártó cégek egyre kevesebb érdeklődést mutatnak az i845 iránt. Ebben persze az is szerepet játszhat, hogy az i845 + PC133-as SDRAM memóriák alkotta párosok teljesítménye jóval elmarad az i850 + RDRAM párosok teljesítményétől, igaz az előbbi párosítás kevesebb pénzbe kerül. Az Intel egyébként látva, hogy az i845-ös chipsetből túl sok van raktáron, felkérte az alaplapgyártó cégeket, hogy amennyiben lehetséges vásároljanak minél több ilyen chipsetet, vagyis mondhatnánk, hogy az Intel lassan már rátukmálja partnereire az i845-öt.

Kétségtelen, hogy sok más céghez hasonlóan az Intel is különböző mértékű károkat szenvedett a szeptember 11-én New York és Washington ellen elkövetett terrorcselekmények következtében, valamint a tajvanon pusztító Nari tájfun is nehézségeket okozott a világ legnagyobb chipgyártó cégének. Ehhez még hozzávehetjük azt is, hogy a Dell Computerhez, illetve a Compaq Computerhez hasonló, számítógépek gyártásával foglalkozó óriáscégek idén karácsonyra vonatkozó rendelései sem érik el azt a szintet, amit korábban előrejeleztek, ugyanis a legtöbb cég előbb még a raktáron maradt korábbi termékeitől szeretne megszabadulni, és amíg erre nem kerül sor, addig az i845-ös rendelések is elég visszafogottak maradnak.

Az Intel korábban egyébként azt tűzte ki célul, hogy az idei év végéig a Pentium 4-es processzorok házon belül legalább 60 százalékos részesedéshez jussanak, erre azonban a szakértők egybehangzó véleménye szerint vajmi kevés esély mutatkozik, és ebben minden bizonnyal nem kis szerepe van az i845-ös történetnek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • iXBT #25
    Most akkor annyira szar a 845? En is jobb szeretnem DDR-rel, de SD-bol ez a maximum amit valaha kihoztak.
  • iXBT #23
    Ja es az ALU atvitelt irjad!
  • iXBT #22
    OC nelkul nezd meg legyszi! Nem versenyt akartam rendezni, csak, hogy mindenki lassa mit hozott ki az Intel az SD-bol. Az meg,hogy ket eve kotott a rambus-szal egy szerzodest az egy dolog. (mondjuk elbaszott egy dolog:)
  • TheZsenyka #21
    Enemy válasza (kicsitt lejjebb) kissé nehezen értelmezhető tekintettel a helyesírási hibák hemzsegő mivoltára... Enemy, manapság teljesen normális ha valaki elvégzi az általános iskola első éveit... :)
  • Vízipók #19
    Ja, hogy DDR.
    Nem egy súlycsoport.
  • iXBT #15
    670Mb/sec-et merek sisoft sandraval es i845-el(no oc). Mennyit is huz at otthon az amd-es cuccotok?
  • JTBM #14
    Most már a VIA és a Sis is hozott ki DDR-es alaplapot a P4-hez. Ki az az őrült, aki i845-t vesz SD-RAM-mal? Talán néhány informatikai manager, aki manager iskolában végzett. Szerintem még a legfanatikusabb intel hívő is legalább egy 850-t vesz.
  • _RudY_ #13
    decibelmérővel ;)
  • TheZsenyka #10
    Enemy persze hozzá fog szólni... nem baj... egy elvakult csirke véleménye nem esik laptba...
  • TheZsenyka #9
    Amit nem vesznek, ami szar, abból mindíg túlkínálat van...