Csabi

MSI alaplap SiS645 chipkészlettel

Az Pentium 4 processzorokhoz készülő chipkészletek piaca az elmúlt időszakban meglehetősen felélénkült, hiszen az Intel mellett számos más cég is mutatott be Pentium 4 kompatibilis lapkakészleteket. Ezek közül leginkább a DDR SDRAM memóriákat támogató verziók iránt a legnagyobb az érdeklődés, ami érthető is, hiszen az ár-teljesítmény mutatójuk jónak mondható.

Az új, DDR memóriákkal kompatibilis chipkészletek közül a SiS645 népszerűsége nő a leglátványosabban. Ennek természetesen több oka van. Az első, hogy jelenleg a SiS645 az egyetlen olyan elérhető lapkakészlet, amely támogatja a PC2700 DDR SDRAM (DDR333) memóriákat is. A második, hogy az eddigi teszteken nagyon kiválóan szerepelt. Több esetben is hatékonyabbnak bizonyult, mint az RDRAM kompatibilis i850 chipkészlet. A növekvő népszerűségének harmadik oka, hogy viszonylag olcsó. Ezeken kívül van még egy nagyon fontos jellemzője: a SiS minden olyan engedélyt megkapott az Inteltől, amelyek szükségesek a gyártásához. A nagyobb alaplapgyártók nagyrészt ezért választották az alaplapjaikhoz a VIA P4X266 chipkészlet helyet. A VIA lapkakészlete körül ugyanis meglehetősen bonyolult jogi helyzet alakult ki, és sok cég jobbnak látja, ha kimarad a VIA és az Intel közötti vitákból.

A nagyobb alaplapgyártók közül eddig az ASUS és az Elitegroup jelezte, hogy a SiS645 chipkészletet is felhasználja. Hozzájuk csatlakozott az MSI, hiszen bejelentette a legújabb SiS645 lapkakészletre épülő, MS-6547 (645 Ultra) nevű alaplapját, amely a Socket478 foglalatba illeszthető Pentium 4 processzorokat támogatja. Három darab DIMM memóriafoglalatot tartalmaz, amelyek a PC2100/PC2700 DDR SDRAM memóriák befogadására alkalmasak. Ezek mellett egy AGP 4x, öt PCI és egy CNR foglalattal valamint négy USB porttal rendelkezik. Többek között az AC’97 audiot is támogatja.

Az MSI MS-6547 alaplap szállítása várhatóan decemberben fog elkezdődni, de ez nagymértékben függ attól, hogy a SiS tud-e majd elegendő mennyiségű chipkészletet gyártani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!