Franczy

Az Intel és a Socket 423-as Pentium 4 esete

Az Intel a napokban úgy határozott, hogy bizonyos változtatásokat hajt végre Pentium 4-es piaci stratégiáján, ugyanis a világ legnagyobb chipgyártójának óriási mennyiségű régi, Socket 423-as tokozású Pentium 4-es processzor maradt raktáron, és az újabb, Socket 478-as processzorok szállítása még mindig nem stabilizálódott. A nagyobb tajvani alaplapgyártó cégek elmondása szerint az Intel az elmúlt két hétben arra kérte őket, hogy jelentős mértékben növeljék Socket 423-as foglalatú alaplapjaik gyártását, valamint az Intel ezen cégekkel hivatalos módon is közölte, hogy most már biztos, hogy a 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő, Northwood magos Pentium 4-es processzorok debütálására idén december helyett a jövő év elején kerül majd sor.


Az alaplapok gyártásával foglalkozó cégek mostanában eléggé össze vannak zavarva, hiszen az Intel folyamatosan változtat Pentium 4-es stratégiáján, hiszen a közelmúltban még arról volt szó, hogy az Intel amilyen gyorsan csak lehet, szakít a Socket 423-as chipekkel, most azonban kiderült, hogy az óriási raktárkészletek miatt egyre több, az ilyen tokozású processzorok fogadására képes alaplapra van szükség. Ezenkívül a Pentium 4-es termékek eladási mutatói is elég komolyan ingadoznak, vagyis az alaplapgyártók nagyon nehezen tudnak előre tervezni, melynek az az eredménye, hogy ezek a cégek legfeljebb csak két-három hétre elegendő alapanyagot tartanak raktáron. Mindenesetre az alaplapgyártók természetesen eleget tesznek az Intel mostani kérésének, így az Asustek Computer, a Gigabyte Technology, a Micro-Star International (MSI) és az Elitegroup Computer Systems (ECS) is legalább 20 százalékkal növeli a Socket 423-as alaplapok gyártókapacitását.

Különböző források szerint az Intel szeptember óta lényegében csak a legnagyobb, számítógépek gyártásával foglalkozó cégeket látja el folyamatosan az újabb, Socket 478-as tokozású Pentium 4-es processzorokkal, miközben az egyéb piacokon felmerülő igényeket a chipgyártó csak 60-70 százalékban elégíti ki. Az Intel az utóbbi hetekben növelte ugyan a Socket 478-as gyártókapacitását, de a jelek szerint még nem elegendő mértékben, valamint némileg csökkentette a Socket 423-as processzorok árát, azonban szakértők szerint az Intel csak sokkal komolyabb mértékű árcsökkentés segítségével tudná kiüríteni Socket 423-as raktárkészleteit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • R Schumacher #21
    Most veszem észre, hogy megálltam, hogy ne szidjak másokat! Hmmm... fejlődnék?!

    Remélem nem száll el az agyam a következő AMD-s hírnél! :D Remélem... Bár eddig nem sikerült megállnom, de majd igyekszem...

    Apropó: láttátok a tök alsó című filmet? Abban volt egy nő, aki nem birta megállni, hogy ne káromkodjok néha... Ő jut eszembe magamról... Na majd igyekszem!
  • JTBM #10
    A tomsharware.com -on van egy jó kis cikk erről. A sun egyik embere nyilatkozik és kifejti, hogy mi is lett elrontva a P4-ben. Összefoglalva szerinte a P4-et csakis a minél nagyobb órajel elérésére tervezték, olyan dolgok, mint teljesítmény, fogyasztás, méret nem volt fontos.
    Szerintem az Intelnél a marketingesek hordják a nadrágot és a mérnököknek vajmi kevés beleszólásuk van a dolgokba...
  • Borg #8
    hátja kéne érteni az architekturákhoz is mielött beszólsz ide..
    de az árcsökkentés nem ártana valóban, méghozzá drasztikusan
  • item #5
    Helyes ! Legyen még olcsóbb ! Akkor talán többet eladnak belőle !
  • fotel #1
    frankón rábasztak