Franczy

Újgenerációs RDRAM a Samsungtól

A Samsung bejelentette, hogy a cég laboratóriumaiban befejeződtek a minden eddiginél gyorsabb, nagyobb adatsűrűségű és nem utolsó sorban olcsóbb Rambus DRAM memóriachipek fejlesztési munkálatai. A Samsung képviselői szerint az új memóriachipekből készülő Rambus memóriamodulok által nyújtott teljesítménytöbbletet mind az otthoni számítógépek, mind a vállalti munkaállomások és szerverek tulajdonosai nagy örömmel fogadják majd, feltéve persze, hogy ezekben a számítógépekben Pentium 4-es processzor található.

A Samsung képviselői szerint a Rambus memória és drágaság szavak ezentúl már nem lesznek szinonimák, ugyanis az új gyártási technológiával készülő Samsung Rambus memóriák minden eddigi Rambus DRAM-nál olcsóbbak lesznek. Köztudott, hogy a Rambus memóriák eddigi sikertelenségéért többek között az ilyen memóriák magas ára okolható, hiszen elmondható, hogy a normál SDRAM memóriával szerelt és az RDRAM-mal szerelt komplett konfigurációk ára között nagyjából 100 dolláros különbség van, és ez sokak számára egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Persze egyelőre még nem kell megrohamozni a számítástechnikai kereskedéseket, mondván: Ide nekünk az olcsó Rambus memóriákat!, hiszen az újgenerációs Samsung memóriák sorozatgyártásának beindítása csak a jövő év második negyedévében esedékes.


Amikor az új Samsung RDRAM memóriachipekről beszélünk, nem árt összehasonlítani az új és a régi RDRAM chipek specifikációit, ugyanis míg a korábbi chipek 800 MHz-es frekvencián működnek és chipenként 256 megabites adatsűrűséggel rendelkeznek, addig az új chipek akár 1066 MHz-es frekvencián is stabilan működnek, és chipenként 567 megabitet tárolhatnak.

Az újgenerációs Samsung memóriachipekből a tervek szerint 1GB-os, illetve ennél nagyobb kapacitású RIMM memóriamodulokat fognak készíteni, melyek leginkább az Intel által jövőre bemutatandó 533 MHz-es rendszerbuszú Intel Pentium 4-es processzorokhoz passzolnak majd. Aki esetleg nem tudná, a jelenlegi Pentium 4-es processzorok esetében 400 MHz-es rendszerbuszról beszélhetünk.

A Rambus cég által júniusban kiadott legfrissebb roadmap szerint a Rambus-os fejlesztések természetesen továbbra sem állnak le egy percre sem, így a távolabbi tervek között szerepel az 1,2 GHz-es frekvenciájú Rambus memóriák piacra dobása is, melyek nem kevesebb mint 9,6 GB/s-os memóriasávszélességgel kecsegtetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #10
    Mixi, ha elolvasnád, amit írtam, akkor világos lenne: 133 MHz * 64 bit!!! * 2 = 2128 Mega Byte !!! / secundum. Remélem, most már világos.
    A Mb/sec - Mega bit / sec, a MB/sec - Mega byte / sec-et jelent.
  • Joe #6
    Az elnevezésben van a trükk: Az adatátviteli sebesség kiszámításához kell a frekvencia (800 MHZ), a busszélesség, a clock-onkénti bitek száma, valamint a buszok száma. Egy DDR RAM esetén a valós sávszélesség az, ami rá van írva: pl. PC2100 - 133 MHz * 64 bit * 2 = 2128 MB / sec, vagy 2,1 GB/sec.
    Az SD133 RAM sebessége pontosan a fele: 1064 MB/sec, vagy 1,05 GB/sec.
    A PC800-as RDRAM busszélessége csak 16 bit és nem 64 bit. Ezért a sebessége: 800 MHz * 16 bit = 1600 MB/sec, vagy 1,6 GB/sec

    A P4-es processzor dupla memoria modullal van tervezve, így a sávszélesség 2 PC800-as RDRAM-nak felel meg: 3,2 GB/sec.

    Az RDRAM-nak van még egy hátulütője: A kicsi busszélesség miatt, ha a processzor rossz memóriatartalmat kér be, mert rosszul "gondolkozott előre", akkor az RDRAM-nak 4-szer több időbe telik, mint a DDR-RAM-nak, mire szállítja a helyes memória tartalmat. (Ez a sokszor emlegetett memória latency)

    A fentiekből össze lehet rakni, hogy az RDRAM PC800 lassúbb, mint a DDRRAM PC2100. Valamint némi magyarázat arra, hogy a P4 miért olyan lassú, amilyen.

    Rendszerbuszoknál is hasonlóan kell számolni.
    Az AMD Athlonnak DDR2100-as busza van (2,1GB/sec).
    A P4-nek pedig QDR3200 (3,2GB/sec) - A QDR nem hivatalos - Quad Data Rate 4 bit egy órajel alatt.