JohnnyCage

A nagyobb egyben jobb is a PC ipar nehéz időiben

A szakértők szerint a gazdaság jelenlegihez hasonló nehéz időszakaiban a nagyobb IT cégek helyzete sokkalta kedvezőbb, mint a viszonylag kicsi társaiké.

Két számítástechnikai óriáscég, a Cisco Systems Inc., valamint a Dell Computer Corp. a PC piac jelenlegi, mélyponti helyzete ellenére meglehetősen jó harmadik negyedéves eredményekről adott hírt a napokban. A kisebb társaságok, mint például az Advanced Micro Devices (AMD), illetve a Gateway Inc., azonban már jóval nehezebb helyzetbe kerültek a közelmúlt visszaeséseit követően.

Az AMD az elmúlt pénteken jelentette be, hogy idei harmadik negyedévi vesztesége várhatóan a korábbi számítások kétszerese lesz. A társaság a vártnál jóval nagyobb veszteségeket a konkurens, piacvezető Intellel folytatott, kiélezett árháborúval magyarázza. A világ negyedik legnagyobb PC gyártójának számító Gateway hasonló problémákkal küzd, a társaság helyzete egyáltalán nem rózsás, aminek oka elsősorban a rivális Dell agresszív árstratégiájában keresendő. A társaságokat ugyanakkor az Egyesült Államokat ért szeptember 11-ei terrortámadások is jelentősen visszavetették.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a kisebb cégek helyzete a jelenlegihez hasonló visszaesésekkor sokkal kritikusabbá válik, mint a piacvezető óriáscégeké. A nagyobb társaságok biztosabb anyagi hátterüknek köszönhetően ugyanis olyan piaci manővereket is véghez tudnak vinni, amelyekbe a kisebb riválisok belebuknának.

- Amikor egy, a mostanihoz hasonló helyzetbe csöppensz, és milliárd dollárjaid vannak a kutatásokra, fejlesztésekre, illetve az időszak átvészelésére, az igen hasznos tud lenni - mondta Henry Asher, a New York-i North Star Group befektetési tanácsadó társaság elnöke. Az elemzők szerint ugyanakkor nem kizárólag túlélésről van szó, a nagyobb cégek konkurenciához viszonyított helyzete ugyanis a visszaeséseket követően általában jelentősen feljavul a visszaesés előtti időszakhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!