Franczy

G.SHDSL: egy újabb DSL technológia

Magyarországon a felhasználók nagy része egyelőre még csak álmodozik arról, hogy egyszer majd igénybe veheti valamelyik szolgáltató nagysávszélességű kábelmodemes, vagy ADSL internet szolgáltatását, ám eközben a világ fejlettebb részein már az említett technológiáknál jóval gyorsabb adatátviteli sebességet biztosító megoldásokkal kísérleteznek. Korábban már többször beszámoltunk az ADSL technológia esetleges követőiről, most azonban egy újabb ilyen esélyes technológiáról szólnak a legfrissebb híradások.

Az Egyesült Államokban, ahol jelenleg egyébként talán a legtöbb ADSL felhasználó található, a közeljövőben egy olyan új DSL technológiát, a G.SHDSL-t vezetnek majd be, mely az eddigi DSL (Digital Subscriber Line) megoldásokhoz képest akár két-háromszor is nagyobb sávszélességgel kecsegteti a felhasználókat. A fejlesztők szerint a rendkívül nagy adatátviteli sebesség mellett a G.SHDSL másik nagy előnye, hogy segítségével minden eddiginél távolabbra továbbíthatók adatok, és mint azt tudjuk, az ADSL esetében ez nem így van, vagyis az adott központoktól a felhasználók nem lehetnek túl nagy távolságra.

"Szerintem az Egyesült Államokban a közeljövőben minden cég és felhasználó átvált majd az új DSL technológiára, és erre talán Európában sem kell majd sokat várnunk" - nyilatkozta Pat Hurley, a telekommunikációs iparban érdekelt TeleChoice cég DSL szakértője.

Amerika jelenlegi legnagyobb DSL szolgáltatójának, az SBC-nek a szóvivője a napokban azt nyilatkozta, hogy a G.SHDSL technológia széleskörű tesztelése várhatóan valamikor a jövő évben kezdődik majd meg, de a szóvivő azt is elárulta, hogy az SBC napjainkban egyéb más DSL technológia bevezetésén is gondolkozik. Az SBC-nek egyébként Amerikában már több mint egymillió ADSL internet előfizetője van.

A fejlesztők elmondták, hogy a G.SHDSL tulajdonképpen nagyon hasonló a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő ADSL és SDSL, vagyis az asszimetrikus és szimmetrikus DSL technológiákhoz. Az ITU (International Telecommunication Union) által idén februárban jóváhagyott G.SHDSL szabvány 2,3 mbps-os sávszélességet garantál, ám bizonyos esetekben ez a sávszélesség elérheti ennek az értéknek a dupláját, vagyis a 4,6 mbps-ot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skorpio7 #8
    Értem .
    Remélem , hogy egyre több szolgáltató fog feltünni a piacon , mert csak így lehet leszorítani az árakat az elviselhetőség határára .
    Mindenesetre már csak alig több mint 3 hónapja van a matáv momopóliumból , szóval van remény a változásra .
  • skorpio7 #5
    Tudsz esetleg mondani egy linket , ahol erről a reklámról olvashatok ?
    Szeretnék én is váltani , mert utálom , hogy forgalmi limitem van , szóval érdekelne ez az országos lefedettségű szolgáltatás .
    Remélem azért a Broadband is összekapja magát és változtat üzletpolitikáján , mert ez így nagyon nem jó .
    Vagy megnöveli jelentősen ( dupla ) az egyes csomagokhoz tartozó forgalmi értéket , vagy követi az Axelero példáját és lesz egy általános díj , amiért korlátlan letöltés jár .
    A'la Kaposvár .
  • An-Dee #2
    Sajnos igen. Nekem is dial-up van.
  • dewdew #1
    Ez mind magyon szep es jo, de Magyarorszagon meg az elso generacios nagysebessegu internetszogaltatas sem terjedt el.
    En most is csak 56K-val nyomom, mert masra nincsen lehetoseg, bar hamarosan a nagyobb varosokba talan megerkezik a varva-vart "nagysebesseg".
    De a kornyezo telepulesekre mikor fog odaerni? En pl azt tervezem, hogy valahol a kornyeken fogok venni egy kis hazat, mert azokat mar annyiert meg lehet kapni, mint a varosban egy panelt. Tehat akkor johogy kiszabadulok a betonrengetegbol. De mi lesz ott kint velem? Meg 20 evig 56 K-val fogom elbaszni az ejszakaimat?