JohnnyCage

Kisebb, ügyesebb, olcsóbb MP3 lejátszók

A hordozható digitális zenelejátszók piacán megfigyelhető, egyre kiélezettebb konkurenciaharc arra készteti a gyártókat, hogy egyre nagyobb képességű, ugyanakkor kisebb MP3 lejátszókat adjanak ki viszonylag alacsony áron.

A Panasonic márkanevéről ismert Matsushita Industrial Co. Ltd. a Tokió mellett megrendezett eheti World PC Expo kiállításon mutatta be legújabb hordozható digitális zenelejátszóját, amely az SV-SD80 típusjelet kapta. A mindössze 26 grammos, 42,2 x 41,6 x 15,8 mm-es eszköz a közismert MP3 formátum mellett ismeri az AAC (Advanced Audio Coding) és WMA (Windows Media Audio) formátumokat.

Az apró eszköz egy -a Matsushita és partnerei által kifejlesztett- SD (Secure Digital) memóriakártyán tárolja a zenefájlokat, amelyből jelenleg 64 MB-os a legnagyobb, de az év végére már a 256 MB-os is megjelenik. Ez utóbbi a Matsushita szerint 4 óra CD minőségű zene eltárolására képes. Az SV-SD80 beépített akkumulátort tartalmaz 16 óra üzemidővel, egy AAA ceruzaelem azonban akár 50 órára is kibővítheti a lejátszási időt. A Panasonic eszköz november 10-én jelenik meg Japánban 189 dolláros áron, az európai debütálás azonban csak későbbre várható.

A Matsushita az SV-SD80 mellett egy prototípus SD Card felvevőt is bemutatott a WPCE kiállításon, amely egy Discman-re emlékeztet, de SD Card kártyahely is megtalálható benne. Az SD Card felvevővel PC nélkül is feltölthetők a memóriakártyák kártyák zenével. A CD mellett az eszköz bármilyen analóg eszköz audiójelét is képes bedigitalizálni, tömöríteni, illetve rögzíteni. Az SD Card felvevő valamikor az SV-SD80 kiadása után fog megjelenni.

Az SD Card másik támogatója, a Toshiba, áprilisban kiadott MEA211AS és MEA212AS MP3 lejátszóit mutatta be a WPCE kiállításon. Az eszközök a DDI Pocket Inc. PHS rendszerén keresztül a mobiltelefon handsetekhez kapcsolhatók. A DDI Pocket zeneszolgáltatása lehetővé teszi a PHS felhasználóknak a zenék SD Cardra való közvetlen letöltését.

Az SD Card rivális Memory Stick a Sony fejlesztése, amely a Network Walkman tavaly decemberi kiadásával komoly támogatást szerzett. A Sony a kiállításon bemutatta a Network Walkman új változatát, amely elődjéhez képest duplaakkora, 128 MB-os, másolásvédelemmel ellátott Magic Gate Memory Stick modulra épül. Az eszköz Japánban október 21-én jelenik meg 300 dollár körüli áron, közölte Fumiko Yamanouchi, a Sony Memory Stick részlegének szóvivője.

A Sanyo SSP-PD10 eszközével képviseltette magát a WPCE kiállításon. A cég egyik rivális technológia oldalára sem állt, az apró lejátszó beépített memóriamodult tartalmaz. A kiállításon bemutatott SSP-PD10 64 MB flash memóriát tartalmaz, amely USB csatlakozáson keresztül tölthető fel zenével. A Sanyo MP3 lejátszója WMA és AAC fájlokat is ismer, és támogatja a WMRM (Windows Media Rights Manager) és Liquid Audio SP3 (Secure Portable Player Platform) másolásvédelmi technológiákat.


A beépített akkumulátor 5 óra üzemidőt tesz lehetővé, és a USB csatlakozón keresztül tölthető fel, közölte a gyártó. A lejátszó emellett egy AAA ceruzaelemmel is működik. Az SSP-PD10 október 21-én jelenik meg Japánban 210 dollár körüli áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Loose #3
    nincs benne mozgo alkatrész.
    karora nagyságban is vannak.