JohnnyCage

Megjelentek az első USB 2.0-alapú eszközök

Bár a USB 2.0 szabvány egyelőre még korántsem terjedt el általánosan a PC-k körében, az első ilyen csatolójú eszközök a napokban napvilágot láttak, élükön a Maxtor 40 GByte-os Personal Storage 3000LE merevlemezével.

Az Intel által kifejlesztett USB 2.0 periféria kommunikációs szabvány a korábbi, USB 1.0 és 1.1 változatok továbbfejlesztett változata. Az új változat azonban amellett, hogy visszafelé kompatibilis maradt elődeivel, óriási, 10-szeres sebességnövekedést hozott.

A USB 2.0 viszonylag nagy, 480 MBit/s sebességével az Intel a FireWire (IEEE1394) csatolónak kíván konkurenciát állítani, bár a chipóriás bevallotta tulajdonképpen a két szabvány békésen megfér egymás mellett. Bár a USB 2.0 vezérlő jelenleg egyetlen elterjedt alaplapon sincs implementálva, a Maxtor Corp. a napokban mégis piacra dobta első USB 2.0-alapú eszközét, a Personal Storage 3000LE 40 GByte-os merevlemezt.

A USB 2.0 általános elterjedése attól a ponttól várható, hogy az Intel implementálja a technológiát alaplapi chipkészleteibe. Erre azonban még a jövő év elejéig várni kell, akkor jelenik meg ugyanis az Intel első USB 2.0 támogatású alaplapi chipkészlete. Különálló USB 2.0 vezérlőkártyák természetesen már jelenleg is több gyártótól is kaphatóak, köztük a Maxtortól is. A különálló vezérlőkártyák azonban jelentős pluszköltséget jelentenek, ezért általános elterjedésük nem várható. Mivel a USB 2.0 visszafelé kompatibilis az 1.1-es és 1.0-ás USB szabvánnyal, aki le tud mondani az új inerfész által nyújtott nagy sebességről, az új USB 2.0 eszközeit a régebbi verziójú portokra is kötheti.

A FireWire 400 MBit/s sebességével a USB 2.0 megjelenéséig messze felülmúlta a USB port adatátviteli sebességét. Bár a USB 2.0 a FireWire új revíziójáig gyorsabb adattovábbítást biztosít, a szakemberek szerint a technológia a szórakoztatóelektronikai eszközök piacán nem fogja visszaszorítani a már elfogadott FireWire csatolót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!