Franczy

Támadásba lendül az USB 2.0

Az USB 2.0 (Universal Serial Bus) szabvány a jelek szerint világszerte egyre elfogadottabb lesz, és szakértők szerint az elkövetkező pár hónapban a különböző, ilyen termékeket gyártó cégek nagy versenyre kelnek majd egymással. Nagy kihívást jelent a cégek számára, hogy a különböző OEM partnereket és a kiskereskedelmet is megfelelő USB 2.0-s kontrollerekkel és termékekkel lássák el.

A Cypress Semiconductor most jelentette be, hogy a cégnél elkezdték egy olyan USB 2.0-s kontoller próbagyártását, melyben integrálták az Universal Serial Bus interfészt, a 8051-es core-t és egy programozható perifériaillesztőt. A cég EZ-USB FX2 típusú terméke még ebben a negyedévben elérhető lesz a cég partnereinek számára, ára ezres tételben 8.25-9.75 dollár (~2400-3000 Ft) lesz.

Ezzel párhuzamosan a Kawasaki LSI, A Mentor Graphics Corp. és a Xilinx cégek együtt fejlesztettek ki egy olyan USB 2.0 referencia tervet, melyet ehéten fognak bemutatni a Xilinx Home Networking Industry Forum keretein belül.

Az USB 2.0 szabványnak megfelelő eszközök várhatóan idén árasztják majd el a piacot. A szabványt a tavalyi év folyamán rögzítették végeleges formában, így jelenleg nagyon sok cégnél folynak már tesztek az első, USB 2.0-s szabványnak megfelelő eszközökkel kapcsolatban, melyek egyébként az előrejelzések szerint már 2001 első felében világszerte megjelenhetnek majd a kiskereskedelemben. Az NEC host kontollere már kapható is, míg a chipgyártó óriás Intel is tervezi egy USB 2.0-s South bridge piacra dobását, az Intel új USB-s megoldása azonban legkorábban csak 2001 végén várható.

"Nagy nyomást gyakorolnak ránk a különböző perifériagyártással foglalkozó cégek. Ezek a cégek már tisztában vannak azzal, hogy az USB 2.0 egy már létező dolog, és hogy nagy jövő előtt áll." - nyilatkozta Dave Podsiadlo, a Cypress cég termékmarketing menedzsere.

Az USB 2.0-ról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy az ezzel a technológiával elérhető maximális sávszélesség 480 Mbit/sec, ami negyvenszer nagyobb érték az USB 1.1 által elérhető 12 Mbit/sec-nál, így mindenképp érthető az új technológia utáni fokozott érdeklődés. A nagyobb sávszélességet a különböző adattárolási eszközöket, nyomtatókat, szkennereket és egyéb eszközöket gyártó cégek nagy örömmel fogják kihasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csacsis #6
    Az USB az kell, de valaki adjon ahhoz pénzt is hogy ilyen cuccokat vehessek.
  • sabe #5
    az USB kameraknak nem túl jó a teljesítménye, talán ezek után javul vmit. Amúgy gép-gép között jobb lesz, mint a 100 megás ethernet...