JohnnyCage

Láthatáron a mobil Pentium 4

[SiliconStrategies] Az Intel az Intel Developer Forumon (IDF) bemutatta a Pentium 4 processzor mobil változatának első mintapéldányait, amely sokak számára komoly meglepetést okozott.

Az új Intel mobil Pentium 4 processzorcsalád komoly fenyegetést jelent a konkurens AMD, Transmeta és VIA Technologies processzorgyártókra nézve. Az Intel az eheti IDF-en első alkalommal mutatott be működő mintapéldányt a mobil Pentium 4 processzorból, amely a Tualatin magos mobil Pentium III chipeket lesz hivatott leváltani. A mobil Pentium 4 mintapéldánya 2 GHz-en működött, és a jelenlegi asztali Pentium 4-esekhez alkalmazott 180 nm-es technológiával készült, nem a Northwood Pentium 4 CPU-k alapjául szolgáló újabb, 130 nm-essel.

Bár a bemutatott processzor órajele 2 GHz volt, a mobil Pentium 4 elsőként 1,5 GHz órajellel fog megjelenni 130 nm-es változatban, közölte Frank Spindler, az Intel Architecture Group részlegének elnökhelyettese és a Mobile Platforms Group részleg általános menedzsere. Az Intel már szállítja az 1,5 GHz-es mobil Pentium 4 mintapéldányait a notebook gyártókhoz, a chip tömegtermelése azonban csak a jövő év első felében kezdődik meg. Spindler elmondása szerint a 2 GHz-es mobil Pentium 4 változat valamikor a jövő év vége felé jelenik meg.Pentium III 1.2GHz, Pentium 4 (Socket 423), Pentium 4 (Socket 478), Athlon

"Már szállítjuk az 1,5 GHz-es változat mintapéldányait a notebook gyártókhoz" - mondta Spindler az IDF-en tartott beszédében. "A chip megjelenése a 2-2,5 kg tömegű notebookokban várható a jövő éven." Spindler szerint a mobil Pentium 4 CPU a társaság nagyteljesítményű megoldását fogja képviselni a hordozható eszközökben. "Ez a teljesítmény új lehetőségeket nyit a mobil számítógépek felhasználási területeiben."

Az elemzők szerint a mobil Pentium 4 fogyasztása túl nagy lesz ahhoz, hogy a processzor a kisebb notebookokba is bejusson. Az Intel ezzel nem ért egyet: "Ugyanazt az energiatakarékossági technológiát építjük a mobil Pentium 4-be, mint ami a Pentium III mobil változataiban is megtalálható" - mondta Spindler.

"Várakozásaink szerint számos normál méretű és extravékony, nagyteljesítményű notebook fog épülni a mobil Pentium 4 processzorra a jövő év első felétől."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!