Franczy

RIAA: A Napster halála után is romló eladási mutatók

Habár az RIAA (Recording Industry Association of America), az amerikai hanglemezipari cégeket magába tömörítő szervezet a közelmúltban elérte célját, vagyis jégre tette egyik legnagyobb "ellenfelét", a korábban rendkívüli népszerűségnek örvendő zenefájl cserebere szolgáltatást, a Napstert, a legfrissebb eladási mutatók láttán a lemezkiadók mégsem örülhetnek túlságosan.

Az e héten nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint ugyanis az amerikai hanglemezipari eladások az utóbbi időkben 4,4 százalékkal csökkentek, így az idei év első felében ebben a piaci szegmensben 5,9 milliárd dolláros forgalmat regisztrálhattak az érintett cégek. A tavalyi év hasonló időszakában egyébként ugyanez a forgalom elérte a 6,2 milliárd dollárt. A szakértők egyetértenek abban, hogy bár az RIAA-nak sikerült tönkretennie a Napstert, azóta világszerte számos újabb, a Napsterhez hasonló ingyenes szolgáltatás indult, vagyis, ha az RIAA következetes akar lenni, akkor ezek mindegyikét be kellene perelnie, persze az már más kérdés, hogy sok esetben (P2P) erre nem nagyon van lehetőség.

Hilary Rosen, az RIAA vezérigazgatója az előbb említett eladási adatokat azzal kommentálta, hogy érzékelhető, hogy a zenebarátok nagyrésze még mindig a boltban legálisan vásárolt audio CD-ket favorizálja, azonban egyértelmű jelei mutatkoznak annak is, hogy sok számítógépes felhasználó már az internetet is gyakran veszi igénybe, ha új zenei felvételekre szeretne szert tenni. Rosen szerint az RIAA-nak ezt a divathullámot mindenképpen meg kell majd lovagolnia.

"Az RIAA felismerte azt a tényt, miszerint világszerte egyre többen vannak olyanok, akik online szeretnének hozzájutni vadonatúj zenei felvételekhez. Ezek a felhasználók mindezt illegálisan teszik, vagy pedig valamely előfizetéses alapokon nyugvó zenefájl cserebere szolgáltatást vesznek igénybe" - nyilatkozta Rosen.

A legfrissebb eladási adatokból az is kiderül, hogy míg 2000 első hat hónapjában az amerikai hanglemezipari cégek 488,7 millió darab hanghordozót adtak el, addig az idei év hasonló időszakában már csak 442,7 milliót, ami közel 10 százalékos visszaesést jelent. Az RIAA vezetői ennek ellenére továbbra is rendkívül optimisták, és azt állítják, hogy az idei év második felében behozzák majd az első félévben elszenvedett lemaradást, ugyanis 2001 második felében olyan nagy előadók jelentetik majd meg CD-iket, mint például Mary J. Blige, Andrea Bocelli, Brandy, Goo Goo Dolls, Macy Gray, Enrique Iglesias, Jewel, Natalie Merchant, vagy Alanis Morrissette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Null Pointer #4
    Ja, a sztárkultusznak vége, és vasárnap délutánonként manna hullik az égből :) De én tényleg a netről szerzek be minden zenét, mert a CD túl drága. És kényelmesebb is, mert ha meghallok egy számot, az fél óra múlva már három változatban, ált 128 fölötti bitrate-vel lenn is van.
  • AnarchoiD #1
    hehehe, talan leesik a seggfej kiadoknak hogy a napster egy kis nulla volt az mp3scene-ben... ;)