JohnnyCage

128 processzoros szervert adott ki a Fujitsu

A Fujitsu Technology Solutions hétfőn fogja bejelenteni azt az új, csúcsteljesítményú UNIX szervert, amit a társaság a SUN Microsystems, IBM és Hewlett-Packard cégek hasonló termékeinek konkurenciájának szán.

Klikk ide!Az új, 128 processzort felvonultató Primepower 2000 rendszer hónapokkal később jelenik meg, mint az eredetileg tervezett áprilisi időpont, ráadásul az eszköz immár egy jelentős visszaesést követően lép be a piacra, amelyet az utóbbi időben a rendkívül agresszív árstratégiák jellemeztek. Mindemellett az ősz folyamán a SUN Microsystems és az IBM is újabb csúcskategóriájú szervermodelleket fog kiadni.

A Fujitsu Technology márciusban debütált, célja pedig a Compaq Computer, IBM és HP cégek felhasználói bázisa. Mivel a Fujitsu szerverei is a SUN Solaris operációs rendszerét futtattják, a társaság felhasználói köre átfedésbe került a SUN-éval, az elsőszámú UNIX-szerver gyártóéval. A Fujitsu Technology egy sajtóközleményben elmondta, hogy az új szerevereket a SUN Solaris Hardware Partners Group csoportja hitelesítette, ami annyit jelent, hogy az eszközök garantáltan kompatibilisek a Solaris-szal, valamint az Solaris alá írt alkalmazásokkal.

Klikk ide!A társaság új szervere 128 darab Sparc64-GP chipet foglal magába, amelyek a SUN UltraSparc CPU-ihoz hasonlóan működnek. A Primepower 2000 éppen kétszerannyi processzort tartalmaz, mint a SUN csúcsmodellje, az E10000 "Starfire", vagy a Hewlett-Packard legnagyobb Superdome rendszere. Az IBM p680-asa ehhez képest mindössze 24 processzorral bír.

A processzorok száma azonban korántsem minden. Az egyes processzorok órajele és teljesítménye, valamint az egyes processzorokat és perifériákat összekötő adatvonalak sebessége legalább ilyen fontos. Az IBM szerverei például kevesebb processzoruk ellenére néhány tesztben gyorsabbak a SUN és HP modelleknél. Kevesebb, nagyobb teljesítményű processzor lehet a kedvezőbb olyan esetekben is, ahol a szoftverekért a processzorok számának megfelelő összeget kell fizetni. Ilyen például az Oracle adatbázisrendszere.

A Primepower 2000 számos része kicserélhető a rendszer leállítása nélkül, úgymint a lemezes meghajtók, a processzorok, a memória, a hűtőventillátorok és a merevlemezek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!