Franczy

Új összetett memóriachip a Fujitsutól

[EETimes] Tokióban a Fujitsu képviselői bejelentették, hogy megkezdték annak az új multichipnek a próbagyártását, melyet elsősorban mobiltelefonokba szánnak, és amelynek az az érdekessége, hogy három típusú memória - flash, SRAM, gyors ciklusú FC-RAM - került bele egyetlen tokozásba.

Takanori Jinno, a Fujitsu üzleti promóciós részlegének igazgatója elmondta, hogy a tokozásban található 16 Mbites FC-RAM memória az újdonságot kiváló mobiltelefonos chippé avanzsálja, a chip FC-RAM-ja egyébként készenléti állapotban mindössze 70 mikroamper áramot vesz fel. A chipbe integrált 64 Mbites NOR flashmemória 5 mikroampert, míg a 4 Mbites SRAM cache 7 mikroampert vesz fel készenléti állapotban. Jinno elmondta, hogy a Fujitsu mérnökei azt fontolgatták, hogy az SRAM helyett is FC-RAM-ot használnak, de ezt az ötletet végülis elvetették.

"Az FC-RAM és az SRAM memóriák együttes alkalmazásával mindkét memóriatípus előnyeit megtarthattuk, miközben ezúton jelentős mértékben sikerült csökkentenünk a chip által fogyasztott energiát, ami értelemszerűen azt eredményezi, hogy mobiltelefonos alkalmazás esetén, a telefonok egy feltöltéssel hosszabb ideig lesznek majd képesek üzemelni. Ezenfelül az így megalkotott összetett memóriachip olyan kiváló teljesítményt nyújt, hogy kiváló megoldást jelent majd a nagytudású következő generációs telefonokban is" - nyilatkozta Jinno.

A Fujitsu új, multichip (MCP) tokozásban készülő memóriachipje 10,4 x 10,8 x 1,3 milliméteres méretekkel és 85 érintkezőlábbal rendelkezik. A cég képviselői elmondták, hogy ha minden jól megy, akkor idén szeptemberben beindulhat a chip sorozatgyártása, a Fujitsu havi 500 ezer memóriachip gyártását vette tervbe. A most bejelentett új MCP memóriachip a Fujitsunak nem az első ilyen jellegű chipje, hiszen a cég képviselői idén márciusban jelentették be azt az első sorban a harmadik generációs mobiltelefonokba szánt memóriachipet, melyben NAND és FC-RAM memóriák kaptak helyet.

A Fujitsu cég vezetői szerint jövőre már több mint 500 millió mobiltelefon lesz világszerte, és ezen telefonoknak már legalább tíz százaléka 3G, azaz harmadik generációs mobiltelefon lesz. Ennek a Fujitsu természetesen rendkívüli módon örülne, hiszen meglenne a megfelelő felvevő piac a cég vadonatúj MCP memóriachipjei számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)