JohnnyCage

A Compaq is Linuxot ad egyes szervereihez

A Compaq Computer két új proliant szerversorozatot adott ki, melyek a Red Hat Linux operációs rendszerrel kerülnek forgalomba.

A Compaq beváltja tavalyi igéretét, miszerint egyes gépeit elkezdi Linux operációs rendszerrel forgalmazni. A ProLiant DL360 és ML330 a Red Hat Linux 7-es változatával kerül a boltokba. A ProLiant DL360 két darab Intel Pentium III 933MHz-es processzort,128MB RAM-ot és 36GB-os merevlemezt tartalmaz. Az ML330 ezzel szemben egy Intel Pentium III 1GHz-es CPU-t, 128MB RAM-ot és maximum 182GB-nyi merevlemezt tartalmazó rackszerver.

A cég már augusztusban bejelentette, hogy a két szerversorozatot Linux-szal szándékozik kiadni, de a szeptemberi megvalósítás elmaradt. A Compaq szóvivőnője elmondta, hogy a közelmúltban számos kérés érkezett a céghez, melyben -főként az internet-szolgáltatók- a Linux telepítését kérték a gépekre, mint ingyenes Windows/Unix alternatíva. A szóvivőnő azt is elmondta, hogy a cég várhatóan a Red Haton kívül más Linux disztribúciókat is fel fog másolni a számítógépekre, de azokat egyelőre a felhasználóknak maguknak kell telepíteniük. Ilyen Linux kiadás a Caldera Linux, a SuSe Linux és a TurboLinux.

A Compaq döntését a texasi Dell Computer Corporation tavasszal tett hasonló lépése előzte meg, és néhány hete az IBM is hasonló elhatározásra jutott. Jelenleg úgy tűnik, hogy a Linuxot egyre szívesebben alkalmazzák az üzleti környezetben, azon belül is leginkább az internet-szervereken, az otthoni felhasználók viszont továbbra is a Windows változatokat favorizálják, ha másért nem, akkor az alattuk futó kismillió programért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!