JohnnyCage

Per indult a Transmeta ellen

[Register] Az alacsony fogyasztású Crusoe mobil processzorokról ismert Transmeta Corp. jogi eljárásoknak néz elébe. A társaságot a potenciális részvényesek perelték be, mivel szerintük a társaság hamis igéreteket tett.

A részvényesek azzal vádolják a társaságot, hogy a Crusoe processzorok közel sem teljesítenek olyan jól, mint ahogy azt a társaság tavaly a tőzsdére lépése előtt igérte. Nyolc hónappal ezelőtt a Transmeta belépett a tőzsdére. A társaság a Crusoe processzorokra akkor jó teljesítményt igért igen alacsony fogyasztás mellett. A pert indító Milberg Weiss jogi cég szerint a Transmeta Crusoe processzora nem képes egyszerre jó teljesítményt, és alacsony fogyasztást elérni szöges ellentétben azzal, amit a társaság tavaly a leendő befektetőinek igért.

A Milberg Weiss szerint az alacsony fogyasztás és a jó teljesítmény egyszerre nem érhető el a Crusoe processzorral, ehelyett a CPU teljesítménye drasztikusan le lett csökkentve a fogyasztás alacsonyan tartásához. A megitélés természetesen szubjektív, a "jó teljesítmény" jelentését pontosan nem lehet meghatározni, így a perben "az AMD és Intel processzorokhoz mérhető teljesítmény" szerepel.

A Transmeta tavalyi igérete szerint az 1 GHz-es Crusoe chipeknek már régen a piacon kellene lenniük, ehelyett a 800 MHz-es változat is még csak a napokban jelent meg. Az 1 GHz-es Crusoe TM5800 változatnak január óta kellene forgalomban lennie. A legújabb hírek szerint az új TM5800 csak a jövő év első felében éri el az 1 GHz-et, ráadásul a Transmeta nemrégiben azt is bejelentette, hogy bevételei 40-45%-kal alatta fognak maradni az elmúlt negyedévnek.

Mindez bizonyára merőben eltér attól, amit a befektetők vártak, de legalább annyira eltér a társaság igéreteitől is. A csalódott, magukat becsapva érző befektetők most jogi úton próbálnak szerencsét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lez #2
    Mintha valaki nagyon gyorsan szerene meggazdagodni...
    Kár, sajnálnám, ha valami ilyesmi miatt tönkremenne a cég. Szerintem soha nem igértek az Intel, vagy AMD csúcsprocesszorokkal vetekedő sebességet. Aki csak egy csöppet is tud a dologról az nem is gondolhatta ezt soha. Nyílvánvaló, nem véletlenül tesznek egyre több tranzisztort az Intel és AMD procikba. Vagy, ha példaként veszük az új videokártyákat, nem véletlenül van szinte mindben hardveres T&L támogatás. A Transmetának szerintem csak az a kitűzött cél, hogy olyan procikat gyártsanak, amelyeken minden jelenlegi általános felhasználású szoftver elmegy rendes sebességgel. Pl Windows, Office...
    Ja és mindez alacsony fogyasztással.
    Ezek a bizonyos részvényesek vagy nagyon hülyék voltak, vagy kezdettól erre játszottak.
  • KaanGr #1
    mintha elöre láttam volna, hogy ez lesz belőle ezért nem is sok reményt fűztem hozzá.