SG.hu

Csődben a Gigaset telefongyártó, nem biztos, hogy meg lehet menteni

Egy német bíróság fizetésképtelenségi eljárást indított a Gigaset AG kommunikációs technológiai vállalat, a vezeték nélküli telefonok európai piacvezetője ellen, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a bajba jutott vállalatot hogyan lehet, vagy egyáltalán fogják-e átszervezni.

Az észak-rajna-vesztfáliai Münsteri Helyi Bíróság (Amtsgericht Münster) fizetésképtelenségi eljárást indított a Gigaset AG ellen - jelentették német hírügynökségek. Ezt a vállalat a honlapján is megerősítette. A mintegy 850 alkalmazottat foglalkoztató, 175 éves vállalat termékei között szerepelnek analóg és IP-alapú DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications) telefonok, androidos okostelefonok, felhőalapú okosotthon-megoldások, valamint DECT-telefonok és vállalatok és kkv-k számára. Szeptemberben a gyártó holdingjának, a Gigaset AG-nak és az üzemeltető Gigaset Communications GmbH-nak az igazgatósága fizetésképtelenségi kérelmet nyújtott be.

Szintén szeptemberben a Gigaset Communications GmbH önigazgatásért folyamodott "azzal az egyértelmű céllal, hogy folytassa az üzleti tevékenységet" - mondta Raphael Dörr, a Gigaset vállalati kommunikációért felelős munkatársa. A Gigaset Communications GmbH még mindig az önigazgatási kérelem benyújtásának fázisában van. A GmbH eljárása a vállalkozás folytatására irányul. "Jelenleg tárgyalásokat folytatunk potenciális befektetőkkel, amelyek sikeresen és céltudatosan haladnak. Bízunk benne, hogy még ebben a hónapban egy erős új partnert tudunk majd bemutatni, akivel közösen alakítjuk a Gigaset Communications GmbH ígéretes jövőjét" - mondta Dörr.

A 2022-es pénzügyi évben a telefongyártó 241 millió eurós forgalmat ért el, szemben a 2021-es 217 millió euróval. Áprilisban a Gigaset még azt közölte, hogy 2025-re gyorsan növekvő technológiai vezető lesz, a "Made in Germany" jelzés büszke tulajdonosa. Öt hónappal később a telefongyártó a váratlan üzleti visszaesés miatt fizetésképtelenséget jelentett. "A Gigaset AG és közvetett operatív leányvállalata, a Gigaset Communications GmbH ellen 2023. szeptember 20. óta előzetes fizetésképtelenségi eljárás folyik" - áll a második negyedévről szóló időközi jelentésben. "Az infláció rombolja a fogyasztói hangulatot és 2023 második felében jelentősen elhomályosítja az üzleti kilátásokat. A további külső és belső kihívások kezelhetetlen pénzügyi helyzethez vezettek" - tette hozzá a jelentés.


Németországban egy vállalatot mind az önigazgatás, mind a rendes ügyintézés keretében át lehet szervezni. "Ha a vállalatnak versenyképes termékei vannak, akkor fizetésképtelenség útján szervezi át magát" - mondta Torsten Martini, a Görg ügyvédi iroda fizetésképtelenségi és reorganizációs jogra szakosodott ügyvédje. A lehetőségek között szerepel az átruházó reorganizáció, vagy az, hogy a vagyonfelügyelő fizetésképtelenségi tervet nyújt be. "A hitelezők és a vagyonfelügyelők általában mindig az átszervezésre törekednek, egyszerűen azért, mert ez minden érintett fél - a beszállítók, a többi hitelező, az ügyfelek és mindenekelőtt a munkavállalók - számára jobb alternatíva a felszámolásnál" - tette hozzá Martini. Ilyenkor néhány héten vagy hónapon belül megoldást lehet találni. "Maga a fizetésképtelenségi eljárás ezután általában még néhány évig tart. De ennek semmi köze a most átszervezésre kerülő vállalathoz" - magyarázta Martini.

A Gigaset átszervezésének részletei jelenleg spekulatívak, mivel ez a leendő befektetők döntésétől függ, akiket még nem sikerült azonosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!