Csabi

Ismét színre lép a BX chipkészlet

A Tulatin processzormagra épülő CPU-k egyik legfontosabb ismérve, hogy 0,13 mikronos gyártási technológiákkal készülnek majd. Ezekhez a processzorokhoz eddig már számos chipkészletet jelentettek be a különböző cégek. Természetesen az Intel és a VIA is. Azonban a VIA Hardware szerint nem feltétlenül kell új lapkakészlet a Pentium III Tualatin processzorokhoz, hiszen azokat a jó öreg BX chipkészlet is támogatja. Ráadásul a Pentium III (Tualatin) CPU-k mobil verziójához is alkalmazható, amihez egyébként az Intel 830M (Almador) lapkakészlet készül majd.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy a Pentium III Tualatin processzorok nem használhatók együtt minden BX chipkészletre épülő alaplappal. Ennek többek között az is az oka, hogy a régebbi alaplapok még nem tudják biztosítani a megfelelő feszültségeket. Azzal, hogy a BX chipkészletről kiderült, hogy támogatja a Tualatin processzorokat, a lapkakészletek körül érdekes helyzet alakult ki. Az i815 szériás chipkészletek (amelyek egyébként két évvel később jelentek meg, mint a BX) nem teszik lehetővé a Pentium III Tualatin használatát. Éppen ezért fejlesztette ki az Intel az i815 B verzióját, amely már kompatibilis az új processzorokkal.

Ezek után joggal felmerülhet az a kérdés, hogy miért kell ennyiféle lapkakészletet kiadniuk a cégeknek. Egyesek szerint ez az alaplap-eladásokkal függ össze, ugyanis az alaplapgyártók minél nagyobb profitot szeretnének elérni azzal, hogy folyamatosan újabb és újabb chipkészletekkel rendelkező modelleket dobnak piacra. Nemcsak az Intel bonyolítja túl a helyzetet, hanem például a VIA is, hiszen már a Pro133 lapkakészletével támogathatta volna a Tualatint. De nem ezt tette, hiszen kifejlesztette a Pro133T és Pro266T chipkészleteit. Sajnos a SiS esetében sem jobb a helyzet, hiszen már bemutatta a 635T és 633T lapkakészleteit, amelyek támogatják az új Pentium III CPU-kat.

Az AMD processzorokhoz készülő chipkészletek esetében valamivel jobb a helyzet, de itt is elég a VIA KT133 és KT133A lapkakészletekre gondolni, amelyek az eltérő frekvenciákat leszámítva szinte teljesen egyformák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #14
    Az nem hátrány. Akkor nem hal meg a BX.
  • Rlaci #13
    AZ ABIT BX-133 tuti, hogy támogatja. Már kint is van az új BIOS, amiben benne van a támogatás. :-)
  • Coine #11
    Nemá, végre nem kéne megint 40ért alaplapot venni egy ideig, mehetne bele az új CPU.
  • Andor PaPa #10
    Szerintem nem. De az új HPT elég jó. A tesztek szerint nem lefutott dolog a BX.
  • Coine #9
    Tualatin bele fog menni Abit BE6-II új változatába ???
    Amin az új HPT chip van ???
    Ez a cikk pont nem tér ki arra melyik BX-es alaplapba fog belemenni a Tualatin CPU....
  • Andor PaPa #8
    Én Abit BE6 II-vel nyomom, és a BX nekem elég jól szolgál. Ez egy nagyon jó dolog. Egyébként új gép esetén két tervem van: 1. Intel vonulat. Akkor egy i815EP-s Abit SA6R. 2. AMD vonulat. Akkor Abit KT7R. De emlékezzünk tisztességgel a BX-re.
  • Att #7
    Nocsak... egy nem fiatal Abit BH6-om van...
    Lehet, hogy megúszom alaplapcsere nélkül?:-)
  • Joe #5
    Nekem i815 (ASUS CUSL2) van, 800 MHz-en ketyegő procival. Ha upgradelek, akkor az biztos, hogy AMD TB lesz. Ha nem kellene új alaplapot venni, akkor megfontolnám a Tulatint, de így semmi esély rá...
  • Borg #3
    Szerintem ABIT BX6 2.0tol már támogatja..