Franczy

Intel: folytatjuk a fejlesztéseket

[CNet] A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel ehét végén tartotta meg rendes évi részvényesi gyűlését, melyen a cég vezetői megpróbálták körvonalazni, hogy bár a működési költségeket jelentős mértékben továbbra is csökkenteni szeretnék, ez nem jelenti azt, hogy egy fillért is elvonnának a kutatási és fejlesztési részlegektől.

Ez a bejelentés számos szakértőt meglepett, hiszen sokan úgy gondolták, hogy a félvezetők piaci szegmensében jelenleg tapasztalható gazdasági hullámvölgyre hivatkozva az Intel vezetői a működési költségek csökkentésén a kutatási és fejlesztési költségek megnyirbálására is rákényszerülnek. Az Intelnél egyébként már az elmúlt hónapokban is jelentősen megpróbálták csökkenteni a működési költségeket, így sok alkalmazottat elbocsátottak, egyeseket kényszerszabadságra küldtek, mások nem kaptak fizetésemelést, vagy csak késve kapták meg azt. A közgyűlésen tehát úgy határoztak az Intel vezetői, hogy ezekre a takarékossági lépésekre a jövőben is szükség lesz, de a cég kutatási és fejlesztési részlege minden szükséges anyagi és eszközi juttatást megkap majd a közeljövőben is.


A róla elnevezett híres törvény megalkotója, Gordon Moore (jobbra)
a magyar származású Andy Grove-al beszélget

"Teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy a számítástechnikai iparban jelenleg nagyon nehéz idők járnak, azonban úgy gondoljuk, hogy ebből a gazdasági hullámvölgyből csak úgy lehet kilábalni, ha folyamatosan új technológiák és termékek kifejlesztésével foglalatoskodunk. Szerintünk az idő minket igazol majd" - nyilatkozta Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója.

Az Intel az idei év folyamán 7,5 milliárdos tőkeberuházásra készül, mely összeg legnagyobb része arra fordítódik, hogy a jelenlegi 0,18 mikronos gyártási technológiákkal ellátott processzorgyártó üzemeket alkalmassá tegyék a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező processzorok gyártására, mely létfontosságú az Intel számára. A jelenlegi tervek szerint az idei év végéig az Intel négy üzemében térnek majd át a kisebb csíkszélességet biztosító processzorgyártásra, de a következő év folyamán több üzemben is megtörténik majd az átállás. Andy Grove, az Intel elnöke a gyűlésen arról is beszámolt, hogy az idei év első negyedévében az Intel bevételei az elmúlt év hasonló időszakához képest 64 százalékkal csökkentek, és sajnos a cég nyeresége is jelentős mértékben csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)