SG.hu

Az SAP vezetője óva intette az EU-t az MI túlszabályozásától

Az SAP, Európa legnagyobb szoftvercégének vezérigazgatója óva intette az EU döntéshozóit a mesterséges intelligencia túlszabályozásától és attól, hogy tovább növelje az Egyesült Államokkal szembeni, már most is nagy szakadékot ebben a még kialakulóban lévő ágazatban.

„Teljes mértékben ellenzem a technológia szabályozását. Nagyon ártana Európa versenyképességének, ha nem tesztelhetnénk az MI-modelleket” - mondta Christian Klein. "Ha túlszabályozzuk az adatok felhasználását az új mesterséges intelligencia fejlesztéséhez Európában, de az Egyesült Államokban ez engedélyezett, akkor hatalmas hátrányba kerülünk.” Az SAP-főnök a vállalati szoftverek piacának átalakulása közepette nyilatkozott. Az olyan riválisok, mint a Salesforce és az Oracle versenyt futnak azért, hogy a generatív MI-t beépítsék szolgáltatásaikba chatbotok vagy természetes nyelvi lekérdezések és parancsok megértésére és kezelésére képes ügynökök által.

A technológiai vállalatok visszautasították az EU új mesterséges intelligenciáról szóló törvényében foglalt korlátozásokat, amely a legerősebb nagy nyelvi modelleket kívánja szabályozni, valamint a digitális piacokról szóló törvényt és az adatvédelmi szabályokat, amelyek korlátozzák, hogy milyen adatok használhatók fel az LLM-ek képzéséhez. A Meta és az Apple emiatt lemondott egyes mesterséges intelligencia termékek bevezetéséről a régióból.

Eközben Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a technológiai csoportok erős nyomására megvétózta azt az ellentmondásos törvényjavaslatot, amelynek célja az államban épített legerősebb mesterséges intelligencia modellek szabályozása volt. "Nagyon közel állok az európai vitákhoz, és mint a legnagyobb szoftvercégnek, van némi hangunk ebben a kérdésben” - mondta Klein. „Úgy gondolom, hogy Európában most a megfelelő vita zajlik: hogyan tudjuk szabályozni a vállalkozásokra, a végfelhasználókra gyakorolt hatást? Ne a technológiát szabályozzuk, szabályozzuk az eredményt.”

A német vállalat évente 2 milliárd eurót fektet be a mesterséges intelligenciába, ami csak töredéke annak a 100 milliárd dollárnak, amelyet a nagy technológiai titánok idén eddig elköltöttek. Klein szerint azonban az SAP nem próbál versenyezni az amerikai megavállalatokkal, és nincs szüksége hatalmas adatközpontokra vagy a legmodernebb MI-modellek kutatására. "Ugyan az egész internetet letöltik a nagy nyelvi modelljeik képzéséhez, de kérdezzenek meg a cégekről néhány dolgot az üzleti adatok tényei alapján. Az eredmények nem lesznek jók” - mondta.

Az SAP szerény költségvetését a „Joule” nevű chatbot fejlesztésére fordítja, amely Klein szerint számos feladatot képes ellátni a kódírástól kezdve a belső tanácsadóként való fellépésig, hogy azonosítsa az ellátási lánc és az üzleti folyamatok hatékonyságának hiányosságait, és javításokat javasoljon. Az SAP több amerikai mérnöki tehetséget is szeretne magához vonzani azáltal, hogy laboratóriumokat nyit az olyan egyetemek közelében, mint a UCLA, a Berkeley és a Stanford. A társaság közvetlenül befektetett az Anthropic és a Cohere generatív mesterséges intelligenciával foglalkozó startupokba is.

Az elmúlt évtizedben a mainframe-alapú, fejenkénti licencelésű vállalatirányítási rendszer teljesen átalakult, az SAP ma már olyan összekapcsolt felhőalapú alkalmazásokra ad el előfizetéseket az ügyfeleknek, amelyekkel a könyveléstől kezdve az ellátási láncokon át a HR-ig mindent felügyelhetnek. A 400 000 ügyfelüknek eddig csak egyharmada állt át a felhőre, de Klein szerint hosszú a várólista, és azok, akik ezt megteszik, többet költenek az SAP-nál, és 80 százalékos a visszatérő bevételek aránya. Júliusban az SAP arról számolt be, hogy a második negyedévben 10 százalékkal 8,29 milliárd euróra nőtt a bevétel, ami nagyrészt a felhőalapú értékesítés növekedésének köszönhető.

A vállalat felhőre való viszonylag lassú áttérése évekig nyomott részvényárfolyamot eredményezett. Klein ötéves társ-vezérigazgatói, majd egyedüli vezérigazgatói megbízatása alatt azonban az SAP részvényárfolyama csaknem megduplázódott, és történelmi csúcsra emelkedett. 242,4 milliárd eurós piaci tőkeértékével Európa negyedik legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalata, és nagyobb, mint a Salesforce, de még mindig elmarad az amerikai riválisától, az Oracle-től, amely majdnem kétszer akkora. "Hosszú ideje az SAP szárnyalásának oka az amerikai befektetők nagyobb mértékű vásárlása, és most megvan a megfelelő helyzet ahhoz, hogy ez felerősödjön” - mondta Sven Merkt, a Barclays elemzője. "Az SAP már nem marad el amerikai társaitól a növekedés tekintetében.”

A tőzsdei siker ellenére Klein otthon komoly problémával küzd. A német alkalmazottak körében végzett felmérés szerint 51 százalékuk hajlandó lenne távozni a riválisokhoz, és csak 38 százalékuk mondta, hogy „teljes mértékben megbízik” az ügyvezető igazgatóságban. Januárban Klein bejelentette, hogy 110 000 alkalmazottjukból 8 000-et érint egy mesterséges intelligenciára összpontosító szerkezetátalakítási program, majd júliusban ez a szám 10 000-re emelkedett. A megkérdezettek mindössze 15 százaléka mondta azt, hogy az átalakítás javított a munkakörülményein. "Ha nem fogadnánk az MI-re és nem alkalmaznánk azt belsőleg, az SAP már nem lenne versenyképes” - mondta Klein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!