SG.hu

27 év után bezár az AnandTech

Az SG.hu-n kívül kevés '90-es évekbeli techoldal működik még 2024-ben is, és ma már eggyel kevesebb.

Az AnandTech 1997 óta a CPU- és GPU-tesztek egyik főszereplője volt, de 27 év után bezár a számítógépes hardvertesztek egyik legfontosabb bázisa. "Egy hosszú út végére értünk, mely egy AMD processzor tesztjével kezdődött, és egy AMD processzor tesztével fejeződik be” - írja a főszerkesztő Ryan Smith, utalva az AMD K6 és Ryzen 9000-es sorozatú lapkáira. „Ez találóan költői, de egyben annak a ténynek a bizonyítéka is, hogy az elmúlt 27 évet azzal töltöttük, amit szeretünk, azzal, hogy a számítástechnikai ipart éltető chipekről tudósítunk.” Az oldal jelenlegi tulajdonosa, a Future PLC „határozatlan ideig” online tartja az AnandTech archívumát, és továbbra is kezeli az oldal fórumait - írja Smith. Az AnandTech több munkatársa átment a kiadó másik lapjához, a Tom's Hardware-hez - a két újság 2014 óta van ugyanannak a vállalatnak a tulajdonában. Smith nem közli egyértelműen a bezárás okát, de utalt arra, hogy a leállás pénzügyi döntés volt a Future részéről. „Az írott technológiai újságírás piaca már nem az, ami egykor volt - és nem is lesz az soha többé” - írja Smith.

Az oldal alapítója, Anand Lal Shimpi 14 évesen - saját szavai szerint - „nagyon kevés tényleges tudással felfegyverkezve” kezdte el az AnandTech-et, és 1999 decemberére már elég figyelemre méltó és tekintélyes lett ahhoz, hogy a CNN "megahot számítógép-értékelő oldalnak” nevezze. Családi vállalkozás volt abban a tekintetben, hogy a számlákról még 2012-ben is Shimpi anyja gondoskodott. Bár az oldal leginkább a PC-tesztjeiről ismert, a korai okostelefon-korszakban az Arm processzorokról is mélyrehatóan tudósított, és egyike volt azon keveseknek, amelyek első kézből származó, mélyreható technikai információkat közöltek a korai Apple Silicon processzorokról, például az Apple A4, A5, A6 és a 64 bites A7 processzorokról. Amikor Shimpi 2014-ben elhagyta az AnandTechet, az Apple-nél kezdett új pozíciót.

"A technológiai újságírás piaca megváltozott” - véli elemzésében az Ars Technica alapítója és főszerkesztője, Ken Fisher, aki jól ismeri egy IT-lap nyereséges fenntartásának kihívásait. "Az informatika a '90-es évek végéhez képest ma már tömegpiaci termék. A nagy technológiai hirdetők ma már ugyanolyan szívesen reklámozzák termékeiket vagy szolgáltatásaikat életmóddal foglalkozó weboldalakon, mint egykor elsősorban az IT-oldalakon. Továbbá, bármi is legyen az oka, a Google már nem küld olyan forgalmat, mint régen. Ez különösen igaz a technológiai vásárlási tanácsadásra (ismertetők, magyarázatok stb.), amelyekben az AnandTech kiváló volt. Az olvasói kultúra is megváltozott. A mélyreható magyarázatok és a hosszadalmas ismertetők előállítása költséges, de egyre csökkenő közönséget eredményez. A Google MI összefoglalója a jövőben 'segítőkészen' összefoglalja majd a tartalmat."

Talán nem véletlen, hogy a mélyreható PC-alkatrész értékelések közönségének nagy része a YouTube-ra vándorolt, ahol a nagy csatornák egyértelműen az AnandTech szigorú módszertanának és az oszlopdiagramok végtelen tengerének köszönhetik az eredményeiket. Az AnandTech bezárása mindössze néhány nappal azután történt, hogy bezárt az 1997-ben alapított, szintén technológiai témájú Reviewed oldal. Az 1998-ban alapított DPReview fényképezőgép-értékelő oldal tavaly majdnem bezárt, de a 11. órában sikerült megmenteni, az Amazon el tudta adni az oldalt a Gear Patrolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • slpstream #3
    supergamez most már kevés játék hírrel
  • Zsombor99 #2
    Általánosságban régebben tudtak a konkurenciák egymás mellett létezni, manapság pedig a felvásárlás, beolvasztás és megszüntetés megy, ami a különféle lehetőségek csökkenését okozza ‒ rémes.
  • Vanek úr #1
    "Smith nem közli egyértelműen a bezárás okát, de utalt arra, hogy a leállás pénzügyi döntés volt a Future részéről."
    Persze, ahogy sok mindenhol történik ugyanez. Van egy cégnek egy tulaja, ami felvásárolja a konkurenciát, majd megszünteti/beolvasztja. Nem kell ehhez semmi további (fél)infó, hogy így az írott sajtó, meg úgy az írott sajtó. Ennyi volt az egész mögött, nem más.