SG.hu

Az idős nők a félre­tájékoztatások legszorgalmasabb terjesztői

A félretájékoztatás működik, és úgy tűnik, hogy egyes polgártársaink önként vállalják az álhírek terjesztését. A Science című folyóiratban csütörtökön közzétett két tanulmány nemcsak arra nyújt bizonyítékot, hogy a közösségi médiában megjelenő félretájékoztatás megváltoztatja a gondolkodásmódot, hanem arra is, hogy az álhírek túlnyomó többségéért elkötelezett „szuperterjesztők” egy kis csoportja, túlnyomórészt idősebb nők voltak felelősek.

A félretájékoztatás nem új keletű probléma, de sok jel utal arra, hogy a közösségi média megjelenése tovább rontott a helyzeten. Az akadémiai kutatók válaszul megpróbálták megérteni a probléma kiterjedését, azonosították a leginkább félretájékoztató közösségi médiahálózatokat, a hamis információk terjesztésére irányuló szervezett kormányzati erőfeszítéseket, sőt a félretájékoztatás forrásait jelentő prominens személyeket is.

Az MIT, a cambridge-i Ben-Gurion Egyetem és a Northeastern Egyetem kutatói által készített tanulmányok egymástól függetlenül készültek, de jól kiegészítik egymást. A Jennifer Allen által vezetett MIT-tanulmányban a kutatók rámutatnak, hogy a félretájékoztatást gyakran okolták a 2020-as és a későbbi oltási bizonytalanságért, de a jelenséget továbbra is kevéssé dokumentálták. És ez érthető is: a közösségi média világából származó adatok mennyisége hatalmas és azok összetettek, ráadásul az érintett vállalatok is vonakodnak részt venni olyan tanulmányokban, amelyek a félretájékoztatás és egyéb adatháborúk elsődleges okozójaként festhetik le őket. Kevesen kételkednek abban, hogy így van, de ez nem egyenlő a tudományos igazolással.


Fontos megjegyezni, hogy a félrevezető hírek csak egy része álhír

A tanulmány először is azt mutatja, hogy a vakcinákkal kapcsolatos félretájékoztatásnak való kitettség (2021-ben és 2022-ben, amikor a kutatók az adatokat gyűjtötték), különösen mindaz, ami negatív egészségügyi hatást állít, valóban csökkenti az emberek oltási szándékát. (A szándék pedig, korábbi tanulmányok szerint, korrelál a tényleges oltással.) Másodszor, a tanulmány kimutatta, hogy a Facebook és Twitter moderátorok által akkoriban félretájékoztatásként megjelölt cikkek nagyobb hatással voltak az oltási bizonytalanságra, mint a nem megjelölt tartalmak - tehát, jól tették, hogy megjelölték azokat. Kivéve azt a tényt, hogy a megjelölés nélküli félretájékoztatás mennyisége sokkal, de sokkal nagyobb volt, mint a megjelölt anyagé. Tehát még ha darabonként kisebb is volt az elérés, összességében valószínűleg sokkal nagyobb volt a hatása.

Ez a fajta félretájékoztatás szerintük inkább olyan volt, mint amikor a nagy hírcsatornák félrevezető információkat közöltek, amelyek tévesen jellemezték a kockázatokat vagy a tanulmányokat. "Ez ellentmond annak a közhiedelemnek, hogy a Facebookon megjelenő álhírek felelősek az alacsony amerikai oltásfelvételért” - írja Allen. "Lehet, hogy a Facebook-felhasználók száma korrelál az alacsonyabb oltásfelvétellel (ahogy más kutatások is megállapították), de lehet, hogy ez a 'szürke zónás' tartalom okozza a hatást - nem pedig a kirívóan hamis dolgok.” A megállapítás tehát az, hogy bár a kirívóan hamis információk visszaszorítása hasznos és indokolt, de ez csak egy apró csepp abban a mérgező mocsokban, amelyben a közösségi média felhasználói akkoriban úsztak.


És kik voltak azok, akik leginkább terjesztették ezeket a téves információkat? Ez egy természetes kérdés, de Allen tanulmányának keretein kívül esik. A szintén csütörtökön közzétett második tanulmányban egy több egyetemet tömörítő csoport arra a meglehetősen megdöbbentő következtetésre jutott, hogy a 2020-as választások során a „fake news” (ezt a kifejezést ők magukévá teszik) 80 százalékát 2107 regisztrált amerikai szavazó terjesztette. Ez egy komoly állítás, de a tanulmány elég meggyőzően indokolja meg. A kutatók 664 391 szavazó aktivitását vizsgálták, akiket X (akkor még Twitter) felhasználókkal párosítottak, és találtak egy olyan alcsoportot, akik masszívan felülreprezentáltak a hamis és félrevezető információk terjesztésében.

Ez a 2107 felhasználó (algoritmikus segítséggel) óriási hálózati hatást gyakorolt a politikával kapcsolatos álhírekre mutató linkek népszerűsítésével és megosztásával. Az adatok azt mutatják, hogy 20 amerikai szavazóból 1 követte valamelyik szupermegosztót, így elérésben masszívan megelőzték az átlagos felhasználókat. Egy adott napon az összes politikai hír körülbelül 7%-a linkelt hamis híroldalakra, de ezeknek a linkeknek 80%-a ettől a néhány embertől származott. Az emberek sokkal nagyobb valószínűséggel léptek interakcióba is a posztjaikkal.

Pedig ezek nem államilag támogatott botfarmok voltak. "A szuper megosztók hatalmas volumene nem automatizált, hanem inkább kitartó kézi retweeteléssel jött létre” - írták a kutatók. A szupermegosztókat két másik felhasználói csoporttal hasonlították össze: egy véletlenszerű mintavétellel és a nem hamis politikai hírek legsúlyosabb megosztóival. Azt találták, hogy ezek az álhírterjesztők általában egy bizonyos demográfiai csoportba tartoznak: idősebbek, nők, fehérek és túlnyomórészt republikánusok.

A demográfiai adatok mindenképpen árulkodóak, bár ne feledjük, hogy még a nagy és igen jelentős többség sem minden. És a szupermegosztók - mutat rá a Science kommentár cikke - „sokfélék, köztük vannak politikai szakértők, médiaszemélyiségek, ellenzékiek és antivaxisták, akiknek személyes, pénzügyi és politikai indítékaik vannak a megbízhatatlan tartalmak terjesztésére”. Nem csak egyes államokban élő idősebb hölgyekről van szó, bár ők is jelentős szerepet játszanak - nagyon hangsúlyosan.

Ahogy Baribi-Bartov és társai sötéten következtetnek: „Ezek az eredmények rávilágítanak a közösségi média sebezhetőségére a demokrácia számára, ahol az emberek egy kis csoportja sokak számára torzítja a politikai valóságot”. Margaret Mead híres mondása jut eszünkbe: „Soha ne kételkedjünk abban, hogy a megfontolt, elkötelezett polgárok kis csoportja képes megváltoztatni a világot.” Persze ő valószínűleg nem álhírek terjesztésére gondolt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #16
    elég rossz lehet neked egy ilyen országabn élni akkor... nem gondolkodtál még a kivándorláson?
  • Kissssss0 #15
    nehéz lesz így a fityeszt leváltani ha közben folyamatosan megy a szavazók minősítése az ellenzék részéről...
  • wkm #14
    Bezzeg MP szavazói... xD
  • repvez #13
    ÉS ide jutottunk 30 év alatt , hogy aki az egyikre rosszat mond az biztos a másik oldalán áll.Nincs olyan , hogy egyik se és ,hogy közép ut, :(
    ide vezetett az egyoldalu és egybites vezetés.
  • Tetsuo #12
    A DK-szavazók sem különbek. Mellesleg ez a lényege a demokráciának. A nivelláció, egalizmus és a csőcselék látszólagos de hamis uralma.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2024.06.04. 01:24:55
  • Sequoyah #11
    Elegge off topic, de abban igaza van hogy a Fidesz-szavazok es az idiotak Venn-diagrammja az egy kor.
  • Frekvency #10
    "Fidesz szavazók..."

    idióta vagy öcsém, pedig ezek szerint te liberális vagy....
  • Sequoyah #9
    Ne aggodjatok, mi is ilyenek leszunk idosen. Nem veletlen, hogy ok a legtobb csalas aldozatai is.
    Az en nagyszuleim is ilyenek. Teljesen ertelmesek voltak fiatalabb korban, nem volt konnyu atvarni oket, de ahogy idosodnek, egyre hiszekenyebbek, foleg uj fajta csalasi formakkal szemben. Szerencsere ok meg mindig konzultalnak velunk, szoval nagy baj meg nem tortent.
  • inkvisitor1978 #8
    "Vén pletykafészek".
    Van létjogosultsága a kifejezésnek az interneten is, csak nem tudod hogy az. Pl Kovácsné
  • bunny #7
    Azért a férfiak között is akad szépszámmal ilyen, de alapvetően tényleg az van, hogy egyszerűen csak digitalizálódtak és magasabb szintre emelkedtek a régen falusi pletykafészek öreglányok. Meg a falu bolondjai. Csak régen egy szűk kört értek el, ahol azért nagyjából tudott volt, hogy ki az idióta ki a szarkavaró, manapság a fb segítségével viszont annyira kitágult az elérhető emberek köre, hogy ez a személyes ismeretség eltűnt.

    Pont személyes tapasztalat ezügyben, falunk tök biztonságok és egy hónapja betörtek 3 házba (mint kiderült természetesen nem falusi banda volt). Mivel be van kamerázva a település megnézték, és látták, hogy egy ismert család egy tagja pont akkor hajnalban kint téblábolt ezért bevitték kihallgatásra. Semmi gyanúsítás, megkérdezték mit csinált, hova ment. Na a falu pletykafészek öreglányai rögtön mit vettek ebből le? Hogy őt gyanúsítják a betörésekkel, csórikám 2 hétig alig mert elmenni otthonról mire kiderült a valódi tettes. Mindez egy-két tényleg rosszindulató sötét nyanya miatt, akik rögtön mondták és TERJESZTETTÉK a sületlenségeiket. Mondanom se kell, melyik párt szavazói és felvették-e az oltást.