Mortimer

Az IBM szuperszámítógép jobb mint várták

A nukleáris robbantások szimulációjához készülő IBM szuperszámítógép a projekt indulásakor tervezetthez képest 23%-al gyorsabb.

A 110 millió dollárba kerülő "ASCI White" nevű gép végleges otthona a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban lesz. Területe két kosárlabdapálya, súlya 106 tonna, 8192 processzor végzi benne az utasításokat. Sebessége 12,3 trillió számítás másodpercenként, majdnem negyedével gyorsabb az elején kitűzött 10 teraflopnál.
A gép a júliusban megjelenő Nighthawk 2 kódnevű RS/6000 SP IBM számítógép csúcsteljesítményű változata. A Nighthawk 2 lesz az első kereskedelemben megjelenő IBM processzorral - Power3-III - készülő számítógép. A számítógép építését az amerikai Energiaügyi Minisztérium támogatja, a megvásárlás helyett csupán 2 évig bérlik az IBM-től.

A kormányzat elsődleges célja a fejlesztés és a kutatás felgyorsítása, a technológia minnél gyorsabb előrelendítése. Nemcsak az IBM berkeiben folynak hasonló fejlesztések, hanem a los alamosi Nemzeti labóratóriumban és az Intelnél is, mindkét gép többezer processzoral rendelkezik.
Az ASCI White processzorai 512 node-ba vannak szervezve, mindegyikben 16 Power3-III CPU van. Memóriája 6,2 terabyte, tárolóterülete 160 terabyte, energiafogyasztása 1.2 megawatt. A kapcsolódásokhoz 2000 mérföld kábelt használtak el, és a hűtőrendszer is ventillátorok ezreit igényli.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!