Mortimer

Szuperszámítógépek versenye

Az IBM kiemelkedő eredményeket ért el gépeivel azon a ranglistán, melyen a leggyorsabb 500 szuperszámítógépet helyezték el.


Egy IBM szuper-
számítógép
Az IBM leszorította az Intel-t a vezető pozíciójából, és számítógépével átvette az első helyezettnek járó kitüntető címet. A csúcsgép nem más, mint az ASCI White lett, melynek 8192 processzora van, a súlya pedig 106 tonna. A gép méretire jellemző, hogy két baseball pálya nagyságú padlófelületet foglal el.

Az IBM különösen jól szerepelt, hiszen a tíz leggyorsabb számítógép közül ötöt a kék óriás készített. A nagy vetélytárs, az Intel ASCI Red számítógépe csaknem két évig állt a lista élén, de mivel az Intel maga nem rendelkezik egy, a szuperszámítógépek építésére beindított projekttel, az IBM átvette a vezetést.

"Az IBM dominál a TOP 500-as listán." - mondta Erich Strohmaier, a lista egyik szerkesztője.

A szuperszámítógépek olyan számítógépek, melyek segítségével komplex számítások is gyorsan elvégezhetők. Képesek például a Föld klímáját 50 évre előre meghatározni, autóbaleseteket modellezhetünk velük, de az újgenerációs processzorokat is ilyen számítógépek segítségével tervezik. Az Accelerated Strategic Computing Initiative (ASCI) program keretein belül nukleáris fegyverek robbanását szimulálják a kutatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!