Franczy

Késik az MP3Pro megjelenése

[CNet] Az elmúlt hetekben a szerencsésebb felhasználók már belehallgathattak néhány olyan digitálisan tömörített zenefájlba, melyek az elmúlt években rendkívül sikeres MP3 technológia utódjának a segítségével készültek.

Sokak szerint már éppen itt az ideje, hogy az öregedő MP3 technológia felfrissüljön egy kicsit, és megjelenjenek az új MP3Pro szabványnak megfelelő új zenefájlok és lejátszók. Az MP3Pro megjelenésének időszerűségét az a tény is erősíti, hogy az elmúlt időkben egyre több olyan új hangtömörítési szabvány jelent meg a piacon, melyek hangminősége eléri az MP3 hangminőségét, és amelyekkel ráadásul sokkal tömörebb, vagyis rövidebb zenefájlok állíthatóak elő. A tömörített zenék hosszúsága napjainkban sokkal fontosabb, mint korábban, hiszen manapság már egyre több hordozható digitális audiólejátszó kapható, melyek a legtöbb esetben elég kis tárolókapacitású flash memóriákkal vannak ellátva.

Az MP3 technológiák fölött atyáskodó Fraunhofer Intézet és a Thomson Multimedia cég vezetői is tisztában vannak azzal, hogy a piacon lassan egyre nagyobb részesedéshez jutnak a Microsoft Windows Media formátumú tömörített zenefájlok, így gőzerővel fejlesztik az MP3 utódját, az MP3Pro-t.

A Thomson Multimedia képviselői a napokban bejelentették, hogy a nagyobb partnercégeik fejlesztői már néhány pillantást vethettek az új MP3Pro szabványra, valamint belehallgathattak abba, hogy mit is nyújt az új technológia, és ha minden jól megy, akár egy hónapon belül megkezdődhet az új MP3Pro szoftverek és hardverek fejlesztése. A felhasználók azonban a legjobb esetben is csak az idei év végén tapasztalhatják majd meg az új technológiában rejlő lehetőségeket, ami a szakértők szerint egy kicsit későn lesz, hiszen addigra ki tudja, hogy mit hajt majd végre az egyre agresszívabban viselkedő szoftveróriás, a Microsoft.

"Én nagyon szkeptikus vagyok az MP3Pro várható sikereit illetően. Tény, hogy az új hangtömörítési technológia licenszdíjai az elődhöz képest jóval magasabbak lesznek, valamint az is köztudott, hogy a nagyobb hanglemezipari cégek a Windows Media formátumú fájlok mellett tették le a voksukat, mert az ilyen fájlok másolásvédelme jobban megoldható" - nyilatkozta Aram Sinnreich, a Jupiter Research piackutató cég szakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ligend #19
  A Microsoft szidasat en sem tartom tul korrekt dolognak. Az, hogy a legtobb WMA es ASF amivel a neten talalkozik az ember ramaty minosegu, nem az MS tehet. Van, akinek a minoseg, es van, akinek a meret szamit. Egy rosszul kodolt MP3 is lehet hallgathatatlan, es egy WMA is lehet kozel CD minosegu. Tapasztalataim szerint a ket szabvany jelenleg kozel egyforma szinten van, de ezzel lehet vitatkozni. Valaki emlitette hogy "minosegveszteses zenet eladni"... Az MP3 is minosegveszteses tomorites, ez koztudott. A WMA ujabb fejlesztes, tehat akar meg jobb is lehet.

  Par szo a DivX-rol:
  Az egesz DivX dolog ott kezdodott, hogy az MS letiltotta az MPEG4 codecjenek az AVI tamogatast. Vagyis egyertelmuen az ASF-re akartak kenyszeriteni a jonepet, aminek a szerkesztese kisse korulmenyes lett, plane azutan, hogy az egyik legkorrektebb ingyenes videovago progibol (VirtualDub) eltavolittattak az ASF szerkesztes lehetoseget. Szepen jott par okos emberke, es meghackelte a codec-et (AVI lejatszasra es tomoritesre is ujra kepesse tette). Ezek utan mar csak a resource-ok atszabasa volt hatra, es keszen is lett a DivX. Mielott azzal jon valaki, hogy a DivX-et megirtak, es mit beszelek en itt hulyesegeket, befejezem a mondokamat. Miota az OpenDivX letezik, szabad a codec forrasa, ugyanis azt szabvany szerint programoztak le. Meg nincs teljesen keszen, de jo uton halad, es akar meg korrekt dolog is lehet belole.

  Gyakorlatilag arra szeretnek kilyukadni, hogy az altalanosan elterjedt DIV3 es DIV4 codec-ek, amik kel az AVI alapu DVD-rip-ek keszulnek, MS fejlesztesek egy picit modositva.

  Ennyit szerettem volna hozzatenni, legalabbis egyelore.
 • Szilasz #17
  Szedtetek le már a netről DivX-es filmeket? Én mostanába igen sokat szedek le, s azoknak a hangja igencsak WMA7/8-ba van. Eddig egy olyan volt aminek MP3-ba volt a hangja, s ezt szomorú. Fejhalgatóban összvetve nem vettem észre olyan nagy különbséget, csak hát a WMA az M$. És így agresszívan terjeszti magát.
 • [email protected] #7
  Azért nem kezdenék el sírni ha lenne valami tömörebb cuccos, csak legyen a támogatottsága is megfelelő!!