SG.hu

Oroszország lassítja a YouTube-ot, de nem merik betiltani

Miközben Moszkva elnyomja a független, orosz nyelvű médiát, a YouTube az online véleménynyilvánítás szabadságának bástyája maradt, és az ellenzéki személyiségeknek platformot biztosít véleményük kifejtésére.

A Google online videoszolgáltatásának tömeges leállásáról számoltak be csütörtökön az orosz internetfigyelő szolgálatok, de ez csak a legutóbbi lassulás az elmúlt hetekben. A dolgok július közepe óta fordultak rosszabbra, orosz törvényhozók szerint ennek oka, hogy a Google a 2022-es ukrajnai invázió óta nem korszerűsítette oroszországi berendezéseit. A vállalat és technológiai szakértők vitatják ezt. Mivel a független orosz nyelvű média be van tiltva, a YouTube az ellenzéki nézetek egyik legfontosabb forrása. A néhai ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egyik videóját, amelyben azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin elnök egy pazar palota tulajdonosa, több mint 132 milliószor nézték meg.

A YouTube blokkolása - amelyet a Mediascope szerint naponta több mint 50 millió orosz használ - káros hatással lehet az online szólásszabadságra, veszélyeztetheti Oroszország internethez való általános kapcsolatát és tartalomkészítők ezreinek megélhetését. "Egyes régiókban összességében megszűnt a Youtube-kapcsolat, vagy néhány napra 90%-kal lelassult, ami nem igazán magyarázható azzal, hogy a szerverek elöregedtek" - mondta Borisz Pasztuhov politológus és ügyvéd, akinek 93 ezer Youtube-előfizetője van. Pastukhov szerint ez azt sugallja, hogy Oroszország rendszeresen módosítja a blokkolási megközelítését, és azzal érvelt, hogy a YouTube szerverhiba csak a leállások kis részéért okolható, ha egyáltalán ők a felelősek.

Oroszország azt akarja, hogy a Google oldja fel az orosz állami médiacsatornák blokkolását a YouTube-on, és már többször megbírságolta az amerikai céget, amiért az nem távolította el a Moszkva által illegálisnak tartott tartalmakat, például az ukrajnai háborúról szóló, általa "hamisítványoknak" nevezett anyagokat. Alexander Khinshtein, az információs politikával foglalkozó parlamenti bizottság vezetője július 25-én azt mondta, hogy a YouTube sebessége az elkövetkező hetekben akár 70%-kal is csökkenhet. Ez része annak a törekvésnek, hogy rávegyék a videohoszting oldalt a blokkolt orosz csatornák visszaállítására.

A leépítés "szükséges lépés, amely nem az orosz felhasználók ellen irányul, hanem egy olyan külföldi cég vezetése ellen, amely még mindig azt hiszi, hogy büntetlenül megsértheti és figyelmen kívül hagyhatja a jogszabályainkat" - írta a Telegramon. Egy nappal később Khinshtein azt jelentette ki kifejezetten, hogy a Google nem fektetett be az orosz infrastruktúrába, például a helyi szerverekbe. Erre reagálva a YouTube szóvivője a múlt héten közölte, hogy tudomásuk van azokról a jelentésekről, amelyek szerint egyesek nem tudnak hozzáférni a YouTube-hoz Oroszországban. A szóvivő szerint ez nem a cég részéről történt intézkedések vagy technikai problémák miatt történt. A YouTube csütörtökön megismételte ezt a nyilatkozatot.

Amikor Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát az orosz hatóságok azonnal cenzúrázták az orosz nyelvű médiumokat, hogy elnyomják az ellenvéleményt. Mindezt nem sokkal később követték a Twitter (most már X) és a Meta platformjainak, a Facebook és az Instagram korlátozásai. A legtöbb nem orosz médium és a YouTube - mely a legnépszerűbb külföldi videoplatform Oroszországban - azonban továbbra is elérhető maradt. Oroszország korábban úgy zárta be a weboldalakat, hogy bizonyos domainek forgalmát ellehetetlenítette. Bár a kormány még mindig alkalmazhatja ezt a gyakorlatot, Moszkva már egy decentralizált cenzúra-rendszerrel rendelkezik, amelyet TSPU néven ismert, ez magyarul a "fenyegetések elleni védekezés technikai intézkedéssel" orosz verziójának rövidítése. Ez olyan saját fejlesztésű forgalomirányítási eszközökből áll, amelyeket az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor fejleszt, terjeszt és ellenőriz.

Daniil Orain csodálatos utcai interjúi egyedi bepillantást adnak az orosz néplélekbe

"Oroszországban most van a TSPU, amely egyáltalán nem átlátható senki számára" - mondta Mikhail Klimarev, az Internet Protection Society, egy orosz digitális jogokkal foglalkozó csoport igazgatója. "Minden le van zárva. Senkit és semmit nem engednek oda be." Tekintettel a YouTube népszerűségére, az esetleges tiltás miatti lehetséges társadalmi felháborodás eddig visszatartotta az orosz hatóságokat attól, hogy lassítást hajtsanak végre, de szakértők szerint a nemkívánatos mellékhatásoktól is tarthatnak. Klimarev szerint Oroszország internetforgalmának 20 százalékáért a YouTube a felelős. Az oroszok milliói által az online korlátozások megkerülésére használt VPN-ek elterjedtsége nagyban megnövelheti az orosz internetes infrastruktúra más részeire nehezedő nyomást, mivel a forgalmat a belső szerverekről olyan távolsági útvonalakra irányítják át, amelyek kevésbé felkészültek a megnövekedett forgalom kezelésére - mondta Klimarev.

Philipp Dietrich, a Német Külkapcsolati Tanács kutatója egyetértett ezzel. "A potenciális internetes túlterhelés az egyik oka annak, hogy korábban vonakodtak blokkolni a Google-t" - mondta. "A Google globális gyorsítótárának hibáztatása elképesztő számunkra". Moszkva azt akarja, hogy az internetezők hazai szereplőkre váltsanak, ezért a Google-t hibáztatja a YouTube sebességével kapcsolatos problémákért. A hazai alternatívák közül a VK Video - amelyet az állami irányítású VK technológiai cég üzemeltet - van a legjobb helyzetben a rés betöltésére. Algoritmikus videóajánlásai nem olyan erősek, mint a YouTube-é, mondta Dietrich, de ha az orosz tartalomkészítők átállnak, akkor sikerrel járhat. De míg a politikával nem foglalkozó csatornák átköltözhetnek a VK Videóra, a politikusokat bíráló hangok elcsöndesülhetnek. Pastukhov politológus szerint az átállás a nagyobb, több milliós nézettséggel vagy feliratkozókkal rendelkező orosz ellenzéki csatornák számára jelentene problémát. "Nemcsak a platformot veszítik el, hanem az elérést is" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kissssss0 #13
    vicces ezt a topicot olvasni a jelenlegi brit események után...
  • lammaer #12
    Örülnék ha igazad lenne.... legyen így. Rühellem putyint, és nagyon remélem hogy tényleg beszopja.

    Az orosz 8 millióval szemben mennyi az ukrán hadrafogható létszám?
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2024.08.11. 13:57:41
  • barret #11
    Ez mi? Az atomtöltetek száma?
  • nlght #10
    Több forrásból származó adatok alapján megpróbálták a legpontosabb becsléseket kiszámítani mindkét oldal veszteségeire vonatkozóan. Mai videó.
  • nlght #9
    Az orosz TV szerint nyerésre állnak, de az nem a valóság.
    Az excel cellában lévő számok csak számok, a háború sokkal többről szól, a katonáknak vannak saját gondolataik.
    Az oroszoknak még kb 8 millió hadrafogható férfija maradt a lakosságból ha az életkort és a fizikai megpróbáltatásokat alapul vesszük (ez is necces szám mert valakiknek dolgozni is kell hogy az ország ne essen szét), de azoknak van annyi esze (többnyire), hogy nem állnak be a frontra. A 2,5 év alatt rengeteg videó került fel a netre, mostanra minden értelmesebb orosz tudja, hogy egy kamikaze drónnal nem tud harcolni a rozsdás AK-74-essel.
    A propagandából nem látod pl. a TV-ben, hogy orosz oldalon több tucat lázadás volt már orosz bázisokon a 2,5 év alatt. A legismertebb mondjuk nagy visszhangot kapott, Prigozsin egészen Moszkváig ment a tankjaival. De a többi nem kapott ekkora figyelmet, csak ha nézel minden napi updatet más csatornákon akkor hallhattál róla.
    Az orosz friss bakák tudják, hogy nincs felszerelés már, ezért vagy vesznek maguknak saját pénzből a fekete piacról, vagy keresnek egy hullát a harcmezőn ahonnan lootolhatnak felszerelést (mert az oroszok nem kockáztatják az életüket hogy a hullákat összeszedjék, félnek a drónoktól, sniperektől, tüzérségtől, ezért a mezőkön rohadnak az orosz hullák). Már az első 2022-es inváziós hadseregben sem jutott mindenkinek uniformis és hálózsák, mostanra pedig tényleg afrikai fekete piac hangulata van az orosz fronton logisztikailag.

    De itt részletesebben megmondják miért áll szopásra Putyin szája.

    Utoljára szerkesztette: nlght, 2024.08.10. 23:26:33
  • barret #8
    Az utolsó ukránig tartanak a műveletek. Majd az idő megoldja.
  • lammaer #7
    Az oroszok nyerésre állnak, ha továbbra ismarad az anyagcsata. Ukrajnában nincs akkora hadrafogható emberanyag mint az oroszoknál, igy ha elhúzódik a háború az sajnos az oroszoknak kedvez.
  • lammaer #6
    A diktatúrának rossz ha vannak olyan kommunikációs csatornák amiket nem tud felügyelni, irányítani.

    Ez az ukrán háborútól független topik sztem, mint ugye az is hogy gombnyoásra le tudják választani az orosz polgárokat a nemzetközi netről.
  • nlght #5
    "mert a Krim utan nem igazan volt okuk teruletszerzesre."

    Pedig a háború főleg azért indult mert,
    1. a 2010 után felfedezett 3 nagy gázmezők közül 2 a Donbaszban van. Ez az új 3 nagy gázmező 200+ évre el tudja látni egész Európát Oroszország nélkül.
    2. Illetve Putyin bábját visszakergették Moszkvába.
    3. Putyin elkalkulálta magát, mert az FSB hibás infót adott elé. Gyakorlatilag az ukrajnai közvéleménykutatásokra adott pénzeket (és más egyéb FSB forrásokat, amelyekkel ukránokat kellett volna megvesztegetni) is yachtokra és más luxus itemekre költötte az FSB vezetősége.
    Putyin tényleg azt hitte, hogy pár nap alatt megnyeri a villámháborút, mert elhitte hogy Ukrajna oroszbarát, ahogy az FSB elhintette előtte.
    Az FSB vezetőség soha nem gondolta volna, hogy a 21. században totális háborúba ugrana Putyin. Azt hitték csak ugat, de nem harap, szóval zsebre rakták a kémpénzeket. Putyin meg azt hitte, hogy jó döntést hoz az infói alapján. Így vagy úgy, de a mindent átszövő korrupció kultúrája jól seggrúgta az oroszokat.
  • kvp #4
    "De ha nyerésre állnak akkor minek tiltanának be videomegosztó oldalakat?"

    Epp arrol van szo, hogy nem tiltjak be, csak utaljak, mert amerikai tulajdonban van. Viszont nem is allnak nyeresre. Amiota a konfliktus elso vilaghaborus szintu loveszarok haboruva valt mindket fel vesztesre all. Ez az egesz igy teljesen ertelmetlen, de Putyin egyszeruen nem kepes beismerni, hogy tevedett.

    Az oroszok, egesz pontosan az orosz vezetes szamara az egyetlen elonye a haborunak az, hogy a szankciok segitettek elvagni Oroszorszagot a nyugati kulturatol es befolyastol, tovabba urugyet adtak az orosz nyugatbarat ellenzek elleni fellepesre. Igazabol masrol nem is nagyon szol, mert a Krim utan nem igazan volt okuk teruletszerzesre. (fuggetlenul attol, hogy a jelenleg erintett 4 regiobol 2-ben a lakossag jelentos resze tenyleg orosz volt, mostanra meg mar nem is nagyon van lakossag)

    Ha fu alatt ahogy a Krimnel lenyuljak a ket orosz regiot, amik kvazi mar ugyis evek ota fuggetlenek voltak, akkor lett volna 3 uj megyejuk es a jelenlegi haboru sem tor ki, plusz nyugati segitseget sem kapnak az ukranok. De Putyin nagyon hulye volt. Csobe huztak es hagyta magat. Emiatt halt meg idaig lassan masfel millio ember. Szvsz. teljesen ertelmetlenul...