Franczy

Micronas Zenon chip

[EETimes] A Micronas cég képviselői San Mateoban (Kalifornia) bejelentették, hogy júniusban elkezdik gyártani azt az új programozható mikrokontrollert, mely arra hivatott, hogy a különböző MP3 lejátszókban hardverszintű másolásvédelmi rendszert hozzon létre.

"Az általunk kifejlesztett, ARM7TDMI mikroprocesszor magra épülő Zenon névre keresztelt chipet azért dobjuk majd hamarosan piacra, hogy kapható legyen egy a hanglemezgyártó cégek számára is megfelelő és egyben elérhető áru másolásvédelmi rendszer" - nyilatkozta Hubertus von Janecek, a freiburgi székhelyű német Micronas cég audioeszközökért felelős marketing menedzsere.

Janecek elmondta, hogy az új Zenon chip képes az MP3 zenefájlok dekódolására, emellett pedig egy többréteges védelmi rendszer segítségével megakadályozza az illegálisan másolt zenefájlok lejátszását. Elmondása szerint a chipbe integrált flash memória révén egy olyan feltörhetetlen biztonsági rendszert hoztak létre, melyet minden bizonnyal örömmel fogadnak majd a hanglemezipari cégek.

A Micronas fejlesztői az új Zenon chip bejelentésekor tartott előadások alatt elmondták, hogy a piacon jelenleg kapható legtöbb MP3 lejátszó a másolásvédelmi adatokat egy külső, tehát nem az MP3 dekóder chipbe integrált memórián tárolja, ez pedig sok esetben lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő szakemberek megfejtsék a másolásvédelmi rendszerek titkát, majd pedig ki esetleg is tudják iktatni az ilyen rendszerek működését. A Zenon chip esetében olyan többrétegű biztonsági rendszert fejlesztettek ki a fejlesztők, mely képes akár PIN kóddal, jelszóval, vagy egyéb algoritmusokkal védeni az MP3 zenefájlokat. Janecek elmondta, hogy a chipet megvásárló, MP3 lejátszók gyártásával foglalkozó cégek könnyedén inaktíválhatják majd a Zenon debug interfészét, ami lényegében lehetetlenné teszi az integrált biztonsági rendszerek későbbi feltörését.

A Micronas képviselői elmondták, hogy a Zenon chip 256 Kbyte-os on-chip flash memóriával rendelkezik, mely elegendő tárkapacitást biztosít ahhoz, hogy egyszerre akár több DRM (Digital Rights Management) adatot is tartalmazzon. A Zenon teljesen programozható USB interfésze révén az új chip képes bármilyen, a hanglemezgyártó cégek által megválasztott DRM rendszerrel együttműködni. A Micronas cég új chipjét 0,25 mikronos gyártási technológiával a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation üzemeiben fogják majd gyártani, ára pedig várhatóan 10 dollár (~3e Ft) lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!