SG.hu

Példátlan 3 napos sztrájk a Samsungnál

A dél-koreai technológiai óriásvállalatnál tartott első munkabeszüntetésen a Samsung Electronics több mint 6500 dolgozója teljes körű sztrájkot hirdetett az alacsony fizetés és a munkakörülmények miatt.

A National Samsung Electronics Union (NSEU) 30 ezer tagja a dél-koreai vállalat dolgozóinak negyedét teszi ki. A szakszervezeti tagok korábban, június elején kollektíven szabadnapot vettek ki az éves szabadságuk terhére, a Samsung 55 éves történetében először tartott munkabeszüntetés keretében. A szakszervezet azt követeli, hogy a Samsung tartsa tiszteletben a munkaügyi tevékenységeket, emelje meg a bónuszokat és növelje a szabadságok megváltásáért járó pénzeket.

Mivel az NSEU tagjainak csak mintegy 20 százaléka vett részt a munkabeszüntetésben, az akció gyengébb volt, mint más nagy koreai vállalatoknál, például a Hyundai Motornál, ahol a szakszervezetek sokkal harciasabbak. A sztrájkot azonban nem tették kötelezővé, és megfigyelők szerint a sztrájkolók száma magasabb volt, mint amire a szakszervezet és a nyilvánosság számított. A háromnapos akciót azért tartják meg, mert a Samsung igyekszik enyhíteni a gyengülő technológiai versenyképességével kapcsolatos aggodalmakat, különösen a memóriachip-gyártás területén - például a mesterséges intelligencia modellek, például a ChatGPT képzéséhez használt nagy sávszélességű memóriachipek esetében.

A szakszervezet a Samsung chipgyártási tevékenységében némi fennakadásra számít, mert állításuk szerint a 6500 résztvevő közül 5000 a félvezetőtervezésben, gyártásban és fejlesztésben dolgozó munkavállaló. A Samsung közölte, hogy a tevékenységét nem érinti a sztrájk. "Kétségbeesésből tesszük ezt, csak most van rá lehetőség" - mondta Son Woo-mok szakszervezeti vezető a társaság Szöultól 45 kilométerre délre fekvő Hwaseongban található központja előtt a szakadó esőben tartott gyűlésen. "Addig fogunk küzdeni, amíg a vállalat nem változtat".


A szakszervezet ötnapos sztrájkot jelentett be a jövő hétre, ha a vállalat nem fogadja el követeléseit. A munkabeszüntetésre azt követően került sor, hogy a Samsung a múlt héten arról számolt be, hogy a második negyedévben évek óta a leggyorsabb ütemben nőttek az eladások és a nyereség, mivel az iparág kilábalt a tavalyi történelmi visszaesésből. A vállalat több mint 15-szörösére, 7,5 milliárd dollárra növelte az áprilistól júniusig tartó időszak üzemi nyereségét a mesterséges intelligencia termékek iránti erős keresletnek köszönhetően. A vártnál erősebb negyedéves eredmény ellenére a világ legnagyobb memóriachipgyártója egy sor kihívással küzd.

A Samsung részvényei idén eddig mintegy 10 százalékkal erősödtek, de ez messze elmarad a hazai memóriachip-rivális SK Hynix részvényeinek 60 százalékos rallyjától, mivel a befektetők továbbra is aggódnak a vállalat teljesítménye miatt a virágzó MI-szegmensben. A munkaügyi zavargások új kihívást jelentenek egy olyan vállalat számára, amelynek munkásellenes hírneve van. A szakszervezeti tagság jelentősen megnőtt, mióta Lee Jae-yong elnök kijelentette, hogy 2020-ban véget vet a vállalat szakszervezeti tilalmi politikájának.

Az NSEU azzal vádolta a Samsung vezetőségét, hogy nem tudta kihasználni az MI iránti fellendülő keresletet. A vállalatnak még nem sikerült átmennie az Nvidia nagy sávszélességű memóriachipek minősítési tesztjein, miközben az SK Hynixnek előnyére vált, hogy kizárólagos beszállítója a legfejlettebb chipeknek. Sok elemző arra számít, hogy a Samsung az év második felében megkezdi a nagy sávszélességű chipek szállítását az Nvidia számára. "Ez valószínűleg a közeljövőben meg fog történni" - mondta Chan Lee, a Petra Capital Management, egy szöuli székhelyű fedezeti alap ügyvezető partnere. "Most, hogy az irány világos, a vállalat gyorsan felzárkózik a területen".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!