Franczy

Nyomul a JPEG2000

[EETimes] Létezik egy elég friss, tömörített digitális állókép formátum, a JPEG2000, melynek a szakértők elég nagy jövőt jósolnak, és a JPEG2000 minél szélesebb körben való elterjedéséhez óriási segítséget nyújthat az Analog Devices Inc. által ehéten bemutatandó JPEG2000 gyorsító chip, mely a világ első ilyen chipje lesz.

A szakértők egybehangzó véleménye szerint a tavalyi év decembere óta elfogadott nemzetközi JPEG2000-es képformátum szabvány a digitális fényképezőgépek esetében a jövőben egyre nagyobb népszerűségnek örvend majd, ami az új formátumban rejlő lehetőségeket tekintve egyáltalán nem meglepő.
A JPEG2000 szabványban számos olyan új specifikáció és újítás található meg, amely a hagyományos JPEG szabványokban korábban még nem létezett, így a JPEG2000 egyik legnagyobb újítása az, hogy a sosem elég gyors internetről az állóképek automatikusan először gyengébb, majd egyre jobb minőségben töltődnek le a felhasználók számítógépére. Amennyiben az adott JPEG2000-es képet egy arra alkalmas, internetes mobiltelefon kijelzőre akarjuk letölteni, akkor a szabványban rejlő lehetőségek miatt a telefonra csak a kijelző méreteihez legjobban passzoló méretű és minőségű változatban töltődik le a kép.

Ahogy azt említettem, a szakértők egyértelműen üdvözölték a JPEG2000-es szabványt, ám felhívták a szakma figyelmét arra, hogy az eddigi DCT-alapú (Discrete Cosine Transform) tömörítő algoritmusoktól eltérő hullámalapú kodeket használó JPEG2000-es szabványra történő átállás a digitális fényképezőgépek esetében valószínűleg elég sok pénzbe és időbe is fog még telni, hiszen ebben a piaci szegmensben sok cég elég konzervatív nézeteket vall.


A középső JPEG2000 képen nem látható minőségvesztés
az eredetihez képest, pedig a tömörítés 158:1-hez

A JPEG2000-es digitális képtömörítési formátum szabványnak olyan neves szabványokkal kell majd felvennie a harcot, mint például a JPEG, az mJPEG, a Digital Video, a JPEG-LS, az MPEG-1, az MPEG-2, vagy az MPEG-4. Sokak szerint a JPEG2000 szabvány olyan lehetőségeket nyújt, hogy könnyedén felveszi majd a versenyt a fent említett egyéb szabványokkal is, persze ehhez elengedhetetlen a megfelelő infrastruktúra kiépítése.

"A JPEG2000 egy olyan egyszerű, mindent magába foglaló szabvány, melyet arra terveztek, hogy a felhasználók mai és közeljövőbeli igényeit is ki tudja majd elégíteni" - nyilatkozta Roger Smith, az Analog Devices Inc. termékmenedzsere, aki elmondta, hogy a héten bemutatandó JPEG2000 chipről hamarosan bővebb információval szolgálnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #17
    Tudtommal JPEG2000 és maga az MPEG4 is wavelet alapú, pont ez a "fejlődés" a múlthoz képest.
    Egy az MPEG4 jövőjéről szóló cikkben olvastam hogy wavelettel 3x-5x jobban lehet tömöríteni, azonos minőségben.Persze atom gép is kell alá ami birja a gyűrődést.
  • shabba #15
    Kár hogy eleve halálra itéli magát azzal hogy fizetős. De majd biztos ebből is lesz egyszer open source, ami majd ingyenes. Az MPEG-ből az MPG4-hez igen sok köze van hisz az is wavelet alapú (OpenDivx rulez). A progresszív download ma már nem nagy újdonság.
  • Bith #14
    És ide: http://maestro.ee.unsw.edu.au/~taubman/kakadu/executables.htm
  • Bith #13
    Pedig ez egy nagyon jó dolog ám! a májusi Chip magazin részletes cikkben foglalkotik a jpeg2000-rel.
    Aki meg ki szeretné próbálni, hogy hogyan tömörít (persze a szabvány még nem végleges!), az látgasson el erre a címre: http://jj2000.epfl.ch
    Itt egy java-s parancssori tömörítőt talál, meg a doksiját, meg a forrását. Ingyenes regisztráció után lehet letölteni.
  • CAD #11
    Dikkma > akkor tegyek be jpgbe es kesz, de akkor sem gifbe... Egybknt, kiraly a dolog, amint lesz tamogatasa pcs bongeszokben, nyomban hasznalni fogom.
  • Dikkma #9
    murphy, és azt meg tudnád mondani, hogy miért kellene minden modemesnek megvárnia, mire a 33.6-os vagy 56k-s modemén leszuttyog az a 3 mega? He? Miért nem lehet ide egy gif-be rakni?
  • Csirke #7
    Ez már egy szakállas téma!
    Legalább egy évvel ezelőtt bemutatták már a fenti három képet!
  • Laalee #5
    nagyszeru egy gif igazan visszaadja a 16 bites kep minoseget...

    a progressziv tomoritest is ismeri a sima jpeg... asszem megint feltalaltak a spanyolviaszt....