SG.hu

600 millió eurót vont be a Mistral AI

Ömlik a pénz a párizsi székhelyű mesterséges intelligencia startupba, de az olaszok is próbálkoznak az iGenius-szal.

Újabb finanszírozási körét zárta le a Mistral AI, 600 millió eurót gyűjtött össze saját és idegen tőke keverékével. A startup értéke most már 6 milliárd euróra rúg, azaz a vállalat értékelése nagyjából megháromszorozódott december óta, amikor 385 millió eurót gyűjtött. Emmanuel Macron elnök és a francia kormány más tagjai teljes mellszélességgel támogatták a vállalatot. Macron a Mistralt a „francia zsenialitás” jelének nevezte, és meghívta a vállalat vezérigazgatóját, Arthur Menschot az elnöki palotába egy vacsorára.

Emlékeztetőül: a Mistral AI viszonylag új belépő a mesterséges intelligencia területén. A vállalat körülbelül egy évvel ezelőtt egy hatalmas, 100 millió eurós tőkével indult, hogy az OpenAI, az Anthropic és más MI-óriások európai riválisa legyen. A Meta és a Google DeepMind öregdiákjai által közösen alapított vállalat alapmodelleken dolgozik azzal a céllal, hogy felvegye a versenyt a ma legjobban teljesítő modellekkel, például az OpenAI GPT-4o, az Anthropic Claude 3 és a Meta Llama 3 modelljével.

A Mistral AI nyílt forráskódú licenc alatt, nyílt súlyokkal rendelkező, előre betanított és finomhangolt modelleket is kiadott. A Mistral 7B, Mistral 8x7B és Mistral 8x22B modelleket az Apache 2.0 nyílt forráskódú licenc alatt adták ki, amely a felhasználásra vagy sokszorosításra vonatkozóan a tulajdonjogon kívül semmilyen korlátozást nem tartalmaz. A Mistral AI legfejlettebb modelljei - mint például a Mistral Large - API-ként való felhasználásra tervezett saját fejlesztésű modellek, de készítettek programozóknak is modellt, ami a Codestral nevet kapta, és olyan korlátozó licenccel rendelkezik, mely szerint kimenete nem használható fel kereskedelmi tevékenységre.

A Mistral Large-t a vállalatok egy API-n keresztül használhatják, amelyért aszerint kell fizetniük, hogy mennyit használják. A vállalat egy Le Chat nevű csevegőasszisztenst is kínál, amely jelenleg ingyenesen használható. A vállalatnak emellett terjesztési partnerkapcsolatai vannak felhőszolgáltatókkal, például a Microsoft Azure-ral - a Microsoft is kisebb részvényes a Mistral AI-ban.

"Örömmel látom, hogy az új és a meglévő befektetők megújították a bizalmukat a vállalkozásunkban, és további támogatást nyújtanak a terjeszkedéshez. Ez abba az egyedülálló helyzetbe hoz minket, hogy kitolhatjuk a mesterséges intelligencia határait, és mindenki kezébe eljuttathatjuk a legmodernebb technológiát” - mondta Arthur Mensch, a Mistral AI társalapítója és vezérigazgatója a közleményben. „A tőke garantálja a vállalat folyamatos függetlenségét, amely továbbra is teljes mértékben az alapítók ellenőrzése alatt marad”.

A Mistral AI 468 millió eurós saját tőkét és 132 millió eurós adósságot gyűjtött be. A befektetők hosszú-hosszú listáján szerepel a Lightspeed Venture Partners, az Andreessen Horowitz, az Nvidia, a Samsung Venture Investment Corporation és a Salesforce Ventures. További befektetők a Belfius, a Bertelsmann Investment, a BNP Paribas, a Bpifrance (a Digital Venture alapján keresztül), a Cisco, az Eurazeo, a Headline, a Hanwha Asset Management kockázati alapja, az IBM, a Korelya Capital, a Latitude, a Millennium New Horizons, a Sanabil Investments, a ServiceNow és az SV Angel. A Mistral AI az elmúlt 18 hónapban végzett munkája lenyűgöző volt az alapmodellek kiadását illetően. Most rajtuk a sor hogy megmutassák, hogy képesek vállalati ügyfeleket vonzani, hogy ezt a mérnöki munkát bevételre váltsák.

Két héttel ezelőtt Elon Musk 6 milliárd dollárt gyűjtött be startupjához, az xAI-hoz. Az OpenAI nagyjából 13 milliárd dollárt gyűjtött össze a Microsofttól, míg egy másik kaliforniai startup, az Anthropic több mint 7,3 milliárd dollárt. Az olasz iGenius startup 650 millió euró tőkebevonást célzott meg, hogy továbbfejlessze a pénzügyi és a közszféra számára kifejlesztett generatív mesterséges intelligenciáját. Az iGenius a hónap elején indította el az „Italia” nevű, nyílt forráskódú, kizárólag olasz nyelven képzett nagy nyelvi modelljét, amely „minden nyelvi és kulturális árnyalatot példátlan pontossággal képes megérteni” - olvasható a csoport honlapján. A milánói székhelyű vállalatot 2016-ban alapították, támogatói között van az Intesa Sanpaolo, az Eurizon vagyonkezelő és az Angel Capital Management. "Ennek a tőkeemelésnek köszönhetően nagy lépést teszünk előre, hogy a szabályozott iparágak számára előremozdítsuk a mesterséges intelligencia ágazatban való előrehaladást” - mondta Uljan Sharka vezérigazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!