SG.hu

Elegük van az újságoknak a ChatGPT tolvajlásából

Az OpenAI folyamatosan tölt le friss anyagokat nyelvi modellje képzéséhez és ez egyre több cégnek nem tetszik.

A GPTBot a Microsoft által támogatott vállalat webes robotja, amely minden nyilvánosan elérhető online adatot letölt annak érdekében, hogy segítse a ChatGPT pontosságának javítását. A chatbot mélytanuló nyelvi modellt használ a feldolgozáshoz és a szöveggeneráláshoz. Az OpenAI blogbejegyzése szerint "a GPTBot hozzáférésének engedélyezése az Ön webhelyéhez segíthet a mesterséges intelligencia modellek pontosságának növelésében, valamint általános képességeik és biztonságuk javításában". Augusztus 8-án a vállalat bejelentette, hogy az eszköz automatikusan adatokat gyűjt a teljes internetről, hogy a GPT-4 és GPT-5 modelleket betanítsa.

Azonban ez a híreikből élő újságoknak nyilvánvalóan nem tetszik, ráadásul anyagaik jórésze szerzői jogvédelem alatt áll. A Reuters szóvivője azt mondta, hogy mivel "a szellemi tulajdon az üzletünk éltető eleme, elengedhetetlen, hogy megvédjük a tartalmaink szerzői jogait". Nem egyedül vannak ezen az állásponton, a The New York Times, a CNN, a Chicago Tribune, az ABC és más ausztrál médiamárkák, mint a Canberra Times és a Newcastle Herald mind letiltották az eszközt. Persze az európaiak sem adják ingyen tartalmukat, az angol nyelvű médiumok lépései után egy sor francia médiacsoport is úgy döntött, hogy blokkolja az OpenAI GPTBot funkciójának online tartalomgyűjtését. A Radio France és a TF1 mostanra szintén letiltotta, hogy az eszköz adatokat gyűjtsön a honlapjaikról. Nem ők az elsők azonban, akik ezt megtették: a Les Échos című francia lap szerint a France Médias Monde összes honlapja, így a France24.com, az RFI.fr vagy az mc-doualiya.com is blokkolta a GPTBotot.

Vincent Fleury, a France Médias Monde digitális környezetért felelős igazgatója elmondta, hogy azért döntöttek így, mert "közszolgálatként pénzt és embereket fektetünk a tartalomkészítésbe. Nem akarjuk, hogy az adatainkkal ingyen képezzék a modellt. Nem akarjuk, hogy az OpenAI lehetővé tegye más vállalkozások számára, hogy értéket teremtsenek a tartalmainkkal anélkül, hogy cserébe kapnánk valamit". Azt is elmondta, hogy nem akarják, hogy a tartalmukat összekapcsolják a chatbot által adott hibás válaszokkal. Fleury hozzátette, hogy ez egy megelőző intézkedés, és hogy a jövőben szeretnének egyezségre jutni.

A Le Monde felvette a kapcsolatot az OpenAl-lal és a Google-lal (a rivális MI chatbot, a Bard miatt), hogy tárgyalásokat kezdjenek. Az Alliance de la Presse d'Information Générale alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy támogatja az MI-cégekkel kötendő "új megállapodást". A Le Figaro című napilap is várja a platformokkal való megállapodást - ha azonban nem sikerül dűlőre jutni, ők is a hozzáférés blokkolását tervezik.

Az OpenAI először márciusban került összeütközésbe a szabályozó hatóságokkal, amikor az olasz adatvédelmi hatóság, a Garante ideiglenesen leállította a chatbotot belföldön, azzal vádolva a vállalatot, hogy semmibe veszi az európai adatvédelmi szabályokat. Miután az OpenAI új adatvédelmi intézkedéseket vezetett be a felhasználók számára a ChatGPT visszatérthetett Olaszországba. A döntést követően az Európai Adatvédelmi Testület - amely az összes uniós adatvédelmi szabályozó hatóságot tömöríti - áprilisban munkacsoportot hozott létre a következetes végrehajtás biztosítása érdekében. Májusban a francia adatvédelmi felügyelet, az Informatikai és Szabadságügyi Nemzeti Bizottság is közzétett egy cselekvési tervet, amely a mesterséges intelligenciával, különösen a ChatGPT-hez hasonló generatív alkalmazásokkal kapcsolatos adatvédelmi aggályokkal foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Macropus Rufus #7
  lehet fognak is. Várd ki a végét. ;)
 • Kissssss0 #6
  mindjárt megszakad értük a szívem... ja nem.
 • Frekvency #4
  it nem az eléréssel van a gond hanem a továbbadással
 • dyra #4
  Emiatt mindenki rinyalhatna nem csak az újságírók.
 • takysoft #3
  Ha valamit felteszel az internetre, az onnantól elérhető tudás.
 • Cat #2
  Most sem az újságírók nyafognak, hanem a cégek, mert tudják hogy csökkeni fog a bevételük. Ami után persze az újságírók kirúgása jön.
 • Merwenus #1
  De amikor a chatgpt írja meg a cikkeket az újságírók helyett akkor nem nyafognak...