SG.hu

Tavaly 152,9 exabájtnyi szalagos adattároló kelt el a világon

A kazetta annyira halott, hogy rekordot döntöttek az eladásai. Mint mostanában mindenért, ezért is az MI a felelős.

A szalagot, mint digitális adathordozót sokan gyakorlatilag már 25 éve halottnak tekintik, ez azonban nem akadályozta meg a Linear Tape-Open (LTO) szabvány mögött álló gyártókat abban, hogy tavaly 152,9 exabájt értékben szállítsanak belőle. A HPE, az IBM és a Quantum az a három LTO-technológiai szolgáltató közösen adták ki a The Annual LTO Program Media Shipment Report című éves jelentést, amelyből kiderült ez az adat, valamint az az ínyencség, hogy ez 3,14 százalékos szállítási növekedést jelent 2022-hez képest. A hármak a növekedés egy részét a "gyors adatgenerálásnak, valamint a felhőszolgáltatók és a vállalatok megnövekedett infrastrukturális követelményeinek" tulajdonították. Ez jó hír a szalag számára - ha a felhőcégek használják, az valószínűleg azt jelenti, hogy a kereslet a belátható jövőben is fennmarad.

Mivel 2024-et írunk, a szalag iránti kereslet egy részét a mesterséges intelligenciának is tulajdonították, amelyet a trió olyan munkaterhelésként jellemzett, amely strukturálatlan adatokat szül, és "a tárolási követelmények és költségek növekedését okozhatja". A szalag hatalmas kapacitással rendelkezik, és könnyen lekapcsolható, a forgalmazók ezért ideális adathordozóként ajánlják a szalagot olyan nagy mennyiségű adat tárolására, amelyekhez nem kell gyakran hozzáférni. Ebben a szerepkörben gyakran olcsóbb lehet, mint a lemez, és szintén kiemelten alkalmas az adatok védelmére, mivel szó szerint a polcra helyezi őket, így azok a zsarolóprogramok fertőzései által elérhetetlenek.


Persze a cégek a hozzáférési vagy helyreállítási időkről nem beszélnek, mert ezek nem gyorsak, és azt is ki kell emelni, hogy a 152,9 exabyteos adat a tömörített szalagkapacitásra vonatkozik. Ez azért fontos, mert az LTO-szalagok minden generációjának van natív és tömörített kapacitása. A legújabb LTO-generáció - a kilencedik - esetében a tömörített kapacitás 45 TB, a natív kapacitás pedig 18 TB. Az LTO-8 számai 30TB és 12TB. Emiatt ez a hatalmas adatmennyiség egy kicsit kevésbé lenyűgöző, mint amilyennek elsőre tűnik. És az olvasási és írási idők - és így a helyreállítási erőfeszítések - még tovább tartanak, ha tömörítésre vagy dekompresszióra van szükség.

Tudni kell azt is, hogy csak a Seagate 2024 harmadik negyedévében 99 exabájt kapacitásnyi merevlemezes meghajtót szállított le - ez az április végén kiadott eredményeikben olvasható. Más merevlemezgyártók is számtalan exabájtnyi terméket fognak szállítani, akárcsak az SSD-tárolók gyártói. Ennek ellenére 152,9 exabájt határozottan nem kicsi mennyiség, még akkor sem, ha a tavaly leszállított szalagok natív kapacitása inkább csak a címben szereplő szám egyharmada volt. Mert még 50EB - 50 000 petabájt - is rengeteg, ennyi macskás videó, az internetről ingyenesen lelopott MI-tanításhoz szükséges adat, naplófájl és minden egyéb került ezekre a kazettákra, hogy azok évek múlva is meglegyenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!