SG.hu

Magasabb bérekért tüntetnek a Samsung dolgozói

K-pop előadások és tánczene kíséretében a Samsung Electronics több mint 2000 szakszervezeti taggal rendelkező dolgozója gyűlt össze pénteken Szöulban: tüntetést tartottak, hogy a dél-koreai technológiai óriáscégtől tisztességes béreket követeljenek.

Az elmúlt két év során a Samsung Electronics szakszervezete, az NSEU tagsága a négyszeresére, mintegy 28 000-re nőtt, ami a vállalat teljes munkavállalói létszámának több mint egyötödét jelenti - közölték a szakszervezeti tisztségviselők. A szakszervezet tagságának gyors növekedése annak köszönhető, hogy az ország legerősebb konglomerátuma 2020-ban ígéretet tett arra, hogy véget vet a munkaerő önszerveződését gátló gyakorlatának. Jay Y. Lee, a Samsung Electronics elnöke annak idején nyilvánosan bocsánatot kért a szakszervezetek felszámolásával kapcsolatos botrányok miatt, és kijelentette, hogy véget vet a „nem szakszervezeti” filozófiának.

A kormányzati adatok azt mutatják, hogy a munkavállalók szakszervezeti tagságának szintje az elmúlt két évtizedben nem emelkedett Dél-Koreában, és néhány más OECD-országgal összehasonlítva viszonylag alacsony maradt. A szakszervezeti tisztségviselők szerint azonban egyre több fiatal munkavállaló van meggyőződve a szakszervezeti szerveződés előnyeiről.


A Samsung szöuli Gangnam negyedben lévő irodájának közelében tartott gyűlés időnként utcabálra hasonlított. A szakszervezeti tagsággal rendelkező mérnökök és irodai dolgozók a „Tisztelet a munkának” jelszót skandálták, és elektronikus tánczenével szórakoztatták magukat. K-pop énekesek is felléptek (New Jin, Ailee és az YB Band), ami tapsra és táncra késztette a '20-as és '30-as éveikben járó szakszervezeti tagokat. "A gyűléseink erőszakmentesek, de így is megmutathatjuk az erőnket” - mondta Choi Young-wook, a Samsung 27 éves chipmérnöke, aki a szakszervezet logójával ellátott fekete sapkát viselt.

Azonban ennek nem mindenki örült. A Samsung Electronics egyik alkalmazottja az irodai dolgozók névtelen faliújságjára azt írta: "Szerintem hiba, hogy hírességeket hívnak erre a gyűlésre", és hozzátette: "Több ember azért fog odajönni, hogy ingyen előadásokat lásson, mintsem olyanok, akik valóban bátran jönnek harcolni. Kívülről ez fog látszani." Arra is rámutatott: "Úgy tűnik, hogy a szakszervezet arisztokratái jót fognak bulizni a szakszervezeti hozzájárulásból. A tagok nem azért fizetnek a szakszervezetnek, hogy énekelhessenek."


A Samsung sikersorozata néhány területen, köztük a csúcstechnológiát képviselő félvezető chipek terén megtorpanni látszik. A cég ezen a héten leváltotta a félvezető egységének vezetőjét, mondván, hogy új emberre van szükség a csúcson, hogy eligazodjon a chipipart érintő, általa „válságnak” nevezett helyzetben. A vállalat úgy döntött, hogy idén 5,1%-kal emeli a béreket, de a szakszervezet egy nappal több éves szabadságot, valamint átlátható teljesítményalapú bónuszokat szeretne. A vállalat és a szakszervezet közötti tárgyalások még zajlanak, bár egyes tisztviselők megkérdőjelezték a vállalat elkötelezettségét a velük való konzultáció iránt.

Nyilatkozatában a Samsung Electronics közölte, hogy a munkaügyi szintű tárgyalások újraindultak, és a fő tárgyalásokat május 28-án tervezik megtartani. "Őszintén részt veszünk a szakszervezettel folytatott tárgyalásokban” - állt a közleményben. A szakszervezeti tisztségviselők szerint a fiatalabb munkavállalók körében egyre inkább elterjedt az a felfogás, hogy a szakszervezetek segíthetnek egy igazságosabb munkahely megteremtésében, míg a vállalat idősebb generációja szerint a szakszervezetek inkább csak megzavarják a munka termelékenységét. "A vállalaton belül egyre többen ismerik fel, hogy miért van szükségük szakszervezetekre, vagyis azért, hogy hangjuk legyen, és ezek az emberek napról napra erősödnek” - mondta Son Woo-mok, az NSEU elnöke, aki 2005-ben kezdett el dolgozni a Samsungnál.


A munkaügyi minisztérium adatai szerint a dél-koreai szakszervezeti tagság aránya összességében 2004 óta a 10%-os szint körül mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!