SG.hu

Ellopta egy komplett chipgyár terveit és Kínában akarta felépíteni a másolatát a Samsung volt vezetője

Ez a Samsung Kínában lévő chipgyára mellett épült volna fel, a dél-koreai ügyészség ipari kémkedés miatt emelt vádat. A 30 nanométer alatti DRAM és NAND flash chipek gyártásához elengedhetetlen üzleti titkok nemzeti alaptechnológiáknak minősülnek.

Vádat emeltek a Samsung Electronics egy volt vezetője ellen, aki a gyanú szerint ellopta a vállalat technológiáját és ezzel veszélyeztette a nemzetbiztonságot - közölték az ügyészek. Az ügyészek elmondták, hogy becsléseik szerint az adatlopás legalább 233 millió dollár értékű veszteséget okozott a Samsung Electronicsnak. "Súlyos bűncselekményről van szó, amely erőteljes csapást mérhet gazdasági biztonságunkra azáltal, hogy megingatja a hazai chipipar alapjait a chipgyártás terén kiéleződő verseny idején" - mondta az ügyészség. A múlt hónapban letartóztatott vádlott tagadja a vádakat. A 65 éves gyanúsított - akit a tisztviselők nem neveztek meg - korábban az SK Hynix alelnöke volt, és összesen 28 évet dolgozott dél-koreai chipgyártóknál. A tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.

A perirat szerint a volt vezető az ellopott technológiákat és adatokat a chipgyár másolatának megépítéséhez akarta felhasználni, a cél a Samsung Kínában lévő félvezetőgyárának komplett lemásolása volt. Ehhez a vádlott 2018 augusztusa és 2019 augusztusa között illegálisan megszerezte a vállalat bizalmas adatait, köztük a chipgyár műszaki alapadatait (BED) és a folyamatok elrendezését és tervrajzait. A BED egy olyan technológia, amely ahhoz szükséges, hogy a félvezetőgyártó létesítményekben ne legyenek szennyeződések. A gyár mindössze 1,5 kilométerre épült volna a Samsung Hszianban található chipgyártó üzemétől. A kísérlet csak finanszírozási problémák miatt végződött kudarccal - közölte az ügyész.


A terv azért nem valósult meg, mivel egy tajvani vállalat megszegte azon ígéretét, hogy 6,2 milliárd dollárral finanszírozza a projektet. Ehelyett kínai és tajvani befektetőktől kapott 300 millió dollárnyi tőkét, hogy a Samsung technológiáján alapuló kísérleti chiptermékeket állítson elő Csengtuban. A hírek szerint a kínai chipgyárba mintegy 200 embert hívott át a Samsungtól és az SK Hynixtól. Állítólag utasította alkalmazottait, hogy szerezzék meg és használják fel a Samsung chipek terveit és más üzleti titkokat. Hat másik ember ellen is vádat emeltek, a volt vezető által alapított kínai chipgyártó öt alkalmazottja és a műszaki ellenőrzést végző cég egy alkalmazottja ellen, akit azzal vádolnak, hogy kiszivárogtatta a Samsung félvezetőgyárának építészeti tervét.

Dél-Korea chipgyártó nagyhatalom, amelyre egyre nagyobb nyomást gyakorol az Egyesült Államok és Kína közötti geopolitikai és gazdasági rivalizálás. A múlt héten Yoon Suk Yeol elnök "totális háborúnak" nevezte a chipipari versenyt. A vádemelésre akkor került sor, amikor Dél-Korea megígérte, hogy fokozza a chipágazat támogatását. A Samsung és az SK Hynix - a világ két vezető memóriachip-gyártója - dollármilliárdokat fektetett be kínai chipgyárakba. Miközben ez a két cég amerikai technológiától és berendezésektől függ, a dél-koreai chipexport mintegy 40%-a Kínába irányul - derült ki a kereskedelmi minisztérium adataiból.

Bár Kína későn kezdett bele a memóriachip-gyártásba, vállalatai gyorsan felzárkóztak a félszigetről származó versenytársakhoz. Szöuli elemzők becslése szerint a kínai YMTC által gyártott NAND Flash chipek és az iparág vezető vállalatai között mindössze két év vagy annál kevesebb technológiai különbség van. A helyi vállalatoknak éppen ezért az a gyakorlatuk, hogy először Dél-Koreában fejlesztenek ki egy-egy csúcstechnológiás chipet, és csak egy év múlva gyártják le kínai gyáraikban, részben azért, hogy megakadályozzák a legújabb technológia kiszivárgását - mondták az elemzők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!