SG.hu

Az elmúlt két év legnagyobb Windows frissítése jön

Már majdnem elkészült, Release Preview fázisba, azaz kiadási előnézetbe lépett az elmúlt két év legnagyobb Windows 11 frissítése. A 24H2 nagy változásokat tartalmaz, és „még ebben a naptári évben” megjelenik.

A Windows 11 24H2 frissítés a tervek szerint csak valamikor idén ősszel jelenik meg, de a tesztelők már most hozzájuthatnak a majdnem végleges változathoz. A Microsoft kiadta a Windows 11 24H2 26100.712-es buildjét a Windows Insiderek tesztelési csatornáján, ami azt jelzi, hogy a frissítés majdnem kész, és hogy a vállalat hibajavító üzemmódba váltott az általános elérhetőség előtt. A Microsoft a Windows 11 korszakában általában ragaszkodott a kisebb, de gyakoribb funkciófrissítésekhez, de az őszi frissítések még mindig nagyobb volumenűek szoktak lenni. Ezek határozzák meg, hogy jogosultak vagyunk-e még biztonsági frissítésekre, és gyakran (de nem mindig) jelentősebb változásokat hoznak a motorháztető alatt, mint a szokásos funkciófrissítések.

A Windows 11 24H2 frissített fordítót, rendszermagot és ütemezőt tartalmaz, amelyek mind alacsony szintű rendszermódosítások, részben az ARM-alapú PC-k jobb támogatása érdekében. A meglévő Windows-on-Arm rendszereknek 10-20 százalékos teljesítménynövekedést kell tapasztalniuk az x86-os alkalmazások használatakor, köszönhetően a fordítási réteg (amelyet a Microsoft mostantól Prismnek nevez) fejlesztéseinek. De számos a felhasználó számára látható változások is lesz. A 24H2 tartalmazza a Sudo for Windows-t, a TAR és 7-zip archívumok létrehozásának lehetőségét a File Explorerből, a Wi-Fi 7 támogatást, egy új „energiatakarékos” üzemmódot, valamint a Bluetooth Low Energy Audio jobb támogatását. Lehetővé teszi továbbá, hogy a felhasználók a Copilot AI chatbotot egy normál, átméretezhető ablakban futtassák, amelyet a tálcára lehet tűzni, ahelyett, hogy mindig egy külön képernyősávot adnának neki.

"A Windows 11 frissítésének modernizálására összpontosítottunk” - mondta Pavan Davuluri, a Microsoft Windows és eszközökért felelős vállalati alelnöke a cég kampuszán tartott technikai tájékoztatón. "A Windows 11 frissítésében a mesterséges intelligenciára való következtetésre és az Arm64 utasításkészlet kihasználására összpontosítottunk az operációs rendszer minden rétegében. Számunkra ez valójában azt jelentette, hogy egy új fordítóprogramot építettünk a Windowsban, és egy új kernelt építettünk a fordítóra. Most már új ütemezőink vannak az operációs rendszerben, amelyek kihasználják ezeket az új SoC-architektúrákat.”


A többi új Windows-funkció a 24H2 frissítéshez kapcsolódik, de csak a Copilot+ PC-ken lesz elérhető, amelyeknek sajátos rendszerkövetelményeik vannak: 16 GB memória, 256 GB tárhely és egy legalább 40 trillió művelet/másodperc (TOPS) elvégzésére képes neurális feldolgozóegység (NPU). Jelenleg csak a Qualcomm Snapdragon X Plus és X Elite processzorai felelnek meg ezeknek a követelményeknek, de a gyorsabb NPU-val rendelkező Intel és AMD rendszerek még idén megjelennek. A Microsoft külön listát vezet majd a Copilot+ funkciókat támogató processzorokról.

A Copilot+ PC-kre jellemző legnagyobb 24H2 funkció a Recall lesz, amely folyamatosan pillanatfelvételeket készít mindenről, amit a PC-vel csinál, hogy az ember később utánanézhessen saját tevékenységeinek. Ez nyilvánvaló adatvédelmi és biztonsági kockázatokkal jár, bár a Microsoft szerint a Recall minden adatát titkosítják a lemezen, és az NPU teljes egészében helyben dolgozza fel, nem pedig a felhő segítségével. A Copilot+ egyéb funkciói közé tartoznak a videofájlok vagy videohívások valós idejű feliratozása, valamint az új képek létrehozására és a meglévő képek javítására szolgáló funkciók.

Mindezek a változások együttesen a 24H2-t a legjelentősebb Windows 11 kiadássá teszik a 22H2 frissítés másfél évvel ezelőtti megjelenése óta. A 22H2 azóta a legtöbb új Windows-funkció alapjául szolgált, beleértve a Copilot chatbotot is, a 23H2 pedig többnyire csak egy verziószám-változtatás volt, amelyet azért adtak ki, hogy visszaállítsák az órát a Microsoft biztonsági frissítések idővonalán.

Mindezen változások és kiegészítések ellenére a 24H2 frissítés utáni Windows még mindig a 11-es verzió, és nem változtatja meg a Windows 11 hivatalos minimális rendszerkövetelményeit. A vállalat inkább marad a Windows 11 felhasználói felületén és márkajelzésénél, minthogy a nulláról kezdje elölről, és elvetné azt a lendületet, amit a Windows 11-nek sikerült elérnie. Egyes mérőszámok szerint a Windows 11 használata továbbra is lassan, de folyamatosan nő, más mérőszámok szerint viszont idén többnyire stagnált. Az operációs rendszer jelenleg kb. 400-500 millió aktív felhasználóval rendelkezik, ami lassabb ütemű elfogadottságot jelent, mint a Windows 10 életciklusának ezen szakaszában.

A frissítés után az operációs rendszer „nem támogatott” helyett „nem indítható” lesz a néhány generációnál régebbi 64 bites x86-os CPU-kon, de ezek a chipek egyébként is elég régiek és lassúak ahhoz, hogy eleve ne futtassák különösebben jól a Windows 11-et.

Bárhogy is nevezi a Microsoft, a Windows verziószámának nem sok köze van az operációs rendszer alapjaihoz. A Windows 11 első kiadása lényegében a Windows 10 volt egy új felhasználói felülettel a tetején - egy időben „Windows 10X” néven ismerték, és a Windows 11 márkanév mindenkit meglepetésként ért, amikor három évvel ezelőtt bejelentették. Rengeteg alkalmazás és játék továbbra is a Windows 10 egyik verziójaként azonosítja. A Microsoft a Windows 11 esetében szigorúbb rendszerkövetelményeket ír elő, mint a Windows 10 esetében, de ezeket egy maroknyi, könnyen törölhető rendszerleíró adatbázis-beállítással érvényesítik. A Secure Boot vagy a TPM 2.0 modul követelményeinek megkerülése után a korai Windows 11 verziók gyakorlatilag minden olyan 64 bites számítógépre telepíthetőek és futtathatóak, amely a Windows 10-et is képes futtatni, kiemelve a közös alapokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Mert szerinted az a hozzáértés, ha biztonsági frissítéséket, sőt akár böngészőfrissítéseket sem kapó Windows-on internetezel?
  • barret #9
    Azt a parancsot kapták fentről,hogy szívassák rommá a kevésbé hozzáértőket. Évek óta remekül haladnak! Mai napig XP-t használnék,ha lehetne vele normálisan netezni. De már kifekteti a jutub is...
    Utoljára szerkesztette: barret, 2024.05.27. 15:06:02
  • Gabbbbbbbbbbbb #8
    " de ezek a chipek egyébként is elég régiek és lassúak ahhoz, hogy eleve ne futtassák különösebben jól a Windows 11-et."

    Azért ez így nem igaz. Core2Duo/Quad-on elég jól ment, ha volt elég memória és ssd, most ennek akkor vége. Gondolom akkor jövőre majd jön az AVX4 követelmény és ezzel be is zárhat a bazár.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.05.27. 05:57:31
  • bunny #7
    És egyúttal kinyírják benne a VR-t. Köszönjük Emese ... ráerőltetik a gyártókra, aztán kinyírják a saját "szabvány"ukat. Tipikus MS.
  • Bruce_Willis #6
    A legbosszantóbb a win11-ben a widget hirdetések után, melyet sikeresen el tudtam távolítani, az hogy ha az alkalmazásokba, beállításokban keresek valamit, akkor megnyitja az Edge böngészőt, és felmegy a netre.
    Megtaposnám szívesen, aki ezt kitalálta.
  • NEXUS6 #5
    És ugye már csak azt kell hozzátenni, hogy egyrészt nem azért nem tér át az emberek nagyrésze a 11-re, mert lusta/IT analfabéta stb., hanem mert a Win11 telepítője alapból kizárja a régebbi hw-re települést. Egyszerűen mert nincs olyan opció, hogy bizonyos "biztonsági" funkciók nélkül is települjön az amúgy teljesítményben tökéletesen megfelelő hw-re.

    Plusz valszeg a többször átdolgozott, inkább csak módosított driver alrendszernek köszönhetően marha nyögvenyelősen működik a hw-elemek felismerése is. Egyszerűen nem látja, még device managerben sem jeleníti meg. Így aztán a hibaelhárítás abban merül ki, hogy felajánlja az online segítséget/újratelepítés.
  • repvez #4
    ahogy volt is valahol most hir, hogy a HDD formázási ablaka az még egy 30 éves kod amit ideiglenesen csináltak csak épp benne maradt és azota nem nyultak hozzá.
    Azt sem értem, hogy egy operácios rendszernek aminek a fö feladata az lenne, hogy a különbözö konponenseket összefogja szoftveresen ás a felhasználonak adjon egy olyan felületet amin elnavigálhat köztük, oda miért kell ilyen több gigabájtos oprendszer ? ami tele van olyan dolgokkal amiket az elso adando alkalommal kivált az ember egy másik csak arra a feladatra specializált programra?Telerakják meghajtoprogramokkal amik nem muködnek az eszközökkel és nem is találja meg öket. ÉS miért kell adatokat gyujteni a felhasználo tevékenységéről hozzá
  • wraithLord #3
    "Bárhogy is nevezi a Microsoft, a Windows verziószámának nem sok köze van az operációs rendszer alapjaihoz. A Windows 11 első kiadása lényegében a Windows 10 volt egy új felhasználói felülettel a tetején..."
    És ezt így szépen vissza lehet vezetni még GUI alapján is simán a Vistáig. A 11 még kinézet alapján is egy tákolt Vista. :D Gondolom rendszer alapján pedig az NT-ig lehet visszavezetni. És nem úgy, hogy abból fejlődött ki, hanem arra tákoltak rá. :D
  • Zsoltee_a_bator #2
    ingyenes az upgrade vista -ra
  • duke #1
    Az XP -t mikor fogjak mar frissiteni ?