SG.hu

Kibővített Copilot képességek vannak 2024 első nagy Windows 11 frissítésében

A Microsoft immár harmadik éve minden februárban kiad egy kisebb-nagyobb Windows 11-es frissítést. Az idei finomítások gyűjteménye számos fejlesztést és új beépített funkciót tartalmaz, köztük a már-már kötelezően előírt, generatív MI funkciókat tartalmazó csomagot, de többek között jobb Android telefonos integrációt és akadálymentesítési változtatásokat is. A Microsoft már ma megkezdi az új Windows 11 frissítés bevezetését, de eltarthat egy ideig, amíg a saját készülékünkön is elérhetővé válik. Ha valaki azonnal meg szeretné kapni, akkor a Windows Update-ben engedélyeznie kell a "kapja meg a legújabb frissítéseket, amint azok elérhetők" opciót, majd ellenőrizni kell a frissítéseket.

Kezdjük a nem MI funkciókkal: Ha a Your Phone alkalmazásban Androidos telefont párosítunk a számítógépünkkel, a Microsoft szerint "hamarosan" a telefon kameráját webkameraként is használhatjuk majd a videohívások során. Ez ugyanaz, mint a Mac-to-iPhone funkció, amelyet az Apple néhány éve adott hozzá a macOS-hez. A megosztás mostantól gyorsabb átviteli sebességet biztosít, ha az adatokat ugyanazon a hálózaton lévő emberekkel vagy eszközökkel osztjuk meg, és a számítógép elnevezhető, hogy mások könnyebben felismerjék. Az ablakok automatikus elrendezésének funkciója, a Snap "intelligens javaslatokat" kap, amelyek a Microsoft szerint "segítenek a megnyitott alkalmazások gyors rendszerezésében az alapján, ahogyan használod őket", tehát mostantól emlékezni fog a gyakran kattintott alkalmazásokra, és automatikusan javasol elrendezéseket.


A widgetek egy új "fókuszált" nézetet és alkategóriákat kapnak, amelyek lehetővé teszik a widgetek közötti egyszerű váltást különböző kontextusoknál (például egy otthoni és egy munkahelyi widgetnél). Letilthatóvá válik a "Microsoft Start" feed és a Windows Widgets tábla is módosult a Microsoft digitális piacokról szóló törvényben vállalt, az Európai Bizottsággal szemben tett kötelezettségvállalásainak részeként. Ez azt jelenti, hogy a Google készíthet olyan bővítményt a Widgets táblához, amely például a Google News tartalmát mutatja.


Akinek olyan Windows-alapú táblagépe van, amely rendelkezik tollal, a Windows 11 legújabb frissítése lehetővé teszi, hogy az egész operációs rendszerben közvetlenül a szövegdobozokba írjon. Ez magában foglalja a Windows Ink támogatást olyan alkalmazásokban, mint a Fotók, a Paint, a WhatsApp és más alkalmazások. Javul a Windows 11-ben lévő beépített Cast funkció, amivel tartalmakat küldhetünk egy közeli kijelzőre: már segítséget nyújt a közeli kijelzők megtalálásához és a kapcsolati problémák megoldásához.


A mesterséges intelligenciát érintő módosítások leginkább a Copilotot, a még mindig előzetesben lévő chatbot frissítését jelentik, amely tavaly került be a Windows feladatsávjába. Megérkezik a Copilot beígért támogatása harmadik féltől származó bővítményekhez. Az első hullám vásárlási és utazási bővítményeket tartalmaz (OpenTable, Instacart, Kayak, Shopify és Klarna). A chatbot képes lekérdezni és megváltoztatni egy maroknyi más Windows-beállítást, például be tudja kapcsolni az akkumulátorkímélő funkciót, el tudja indítani az operációs rendszer beépített akadálymentesítési eszközeit (például a Nagyítót), valamint képes lesz megmutatni az elérhető Wi-Fi hálózatokat, látja mennyi tárhely van és még a kukát is kiürítheti. Mindezek a funkciók "március végétől" lesznek elérhetők.


Valamivel érdekesebb, hogy a Microsoft a Windows képszerkesztési képességeit is továbbfejlesztette: a Fotók alkalmazáshoz egy "generatív törlés" funkciót adtak hozzá, amellyel kitölthetjük a fényképet, miután eltávolítottuk egy részét. A Clipchamp videószerkesztő is kap egy csendeltávolító funkciót, bár a Copilothoz hasonlóan ez is próbaverzióként van megjelölve. Az elérhetőségi fronton a legjelentősebb változás a hangalapú parancsikonok támogatása, amely lehetővé teszi egyéni hangparancsok létrehozását bizonyos feladatok elvégzéséhez vagy a billentyűzet- és egérbevitel szimulálásához. A hangparancsok több kijelzőn is működni fognak.

A Microsoft szerint a frissítések a Windows 11 22H2 vagy 23H2 verziót futtató PC-ken érhetőek el - fokozatosan kerülnek ki, de "sok" közülük a Microsoft Store frissítéseken keresztül vagy a beállítások Windows Update képernyőjén keresztül manuálisan telepített opcionális frissítésekkel lesz elérhető. A funkcióknak valamikor áprilisban automatikusan ki kell terjedniük az összes Windows 11-es PC-re.

Ez a frissítési tétel különálló a jelentősebb Windows 11 24H2 frissítéstől, amelyet a Microsoft a hónap elején kezdett tesztelni. Az már jelentősebb változtatásokat tartalmaz a motorháztető alatt, többek között 80 Gbps USB4 támogatást, átdolgozott telepítési folyamatot az USB-meghajtóról történő tiszta telepítéshez, valamint a Linux/Unix Sudo terminálparancs Windowsra írt változatát. Ezek a frissítések még a 24H2 előtt megjelenhetnek, de a jelek arra utalnak, hogy ez egy jelentősebb változás lesz, mint a 23H2 frissítés volt.

Az Európai Unióban hamarosan további nagy változások várhatók a Windowsra. A Microsoft a digitális piaci törvénynek való megfelelés érdekében lehetővé teszi a felhasználók számára a Cortana eltávolítását és a Windows Search keresőszolgáltató kiválasztását. A funkciókat opcionális alapon kezdik bevezetni a március 6-i megfelelési határidő előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!