SG.hu

Adatvédelmi rémálom a Windows Recall funkciója

A Windows mindent vissza tud majd idézni, amit csinálunk; a Recall funkció már azelőtt vitákat vált ki, hogy megjelent volna. A mesterséges intelligencia-alkalmazás egyelőre még csak tesztelési fázisban van, így lehetséges, hogy a Microsoft be sem fogja vezetni.

Az elv egyszerű: a Windows néhány másodpercenként pillanatfelvételt készít a felhasználó aktív képernyőjéről és azt a lemezre menti. A felhasználó ezután a pillanatfelvételek archívumát lapozgatva megkeresheti, hogy mit csinált korábban, vagy lekérdezhet egy mesterséges intelligencia rendszert, hogy szöveges formában felidézze a korábbi képernyőképeket. A Windows 11 funkciója a tervek szerint idővel kibővül azzal, hogy a felhasználók előhívhatnak bármit, ami a közelmúltban történt a Copilot+ számítógépükön, és módosíthatnak rajta, mivel a rendszer minden alkalmazás-tevékenységet, kommunikációt és a másodpercenkénti képernyőfotókat helyileg naplózza, ahol kereshető és visszakereshető.

"A Recall lehetővé teszi azt is, hogy a pillanatképet abban az eredeti alkalmazásban nyissa meg, amelyben az készült. Ahogy a Recall idővel finomodik, a képernyőképben a tényleges forrásdokumentumot, weboldalt vagy e-mailt is meg fogja nyitni. Ezt a funkciót a Recall előnézeti fázisa során továbbfejlesztjük.” - közölte a Microsoft. A javításokra minden bizonnyal szükség lesz, különösen abban, hogy a funkció hogyan kezeli az adatvédelmet. A Microsoft szerint az összes feldolgozás az ügyfél eszközén történik, és a pillanatfelvételek ott maradnak. Az IT-óriás azt is állítja, hogy az Edge böngészőt futtató viszonylag kis számú felhasználó esetében - a Statcounter adatai szerint a piaci részesedése alig 13 százalék - az InPrivate munkameneteket nem fogják menteni, ahogy a DRM-tartalmakat sem.


A Microsoft mindössze 5 másodperces videója a Recall funkcióról

Különösen problémás, hogy a funkció nem rejt el olyan érzékeny információkat, mint a jelszavak vagy a banki számlaszámok. Ezek az adatok a készüléken tárolt pillanatfelvételeken lehetnek. Ráadásul a felhasználó csak akkor szűrhet ki oldalakat, ha Edge-et használ. "A Recall nem fog elmenteni semmilyen tartalmat a privát böngészési tevékenységéből, ha Microsoft Edge-et vagy Chromium-alapú böngészőt használ” - írja a GYIK. Az is nagyon valószínű, hogy a funkció nem fogja tiszteletben tartani a böngészők böngészési adatok törlésére tett kísérleteit.

"A Mozilla aggódik a Windows Recall miatt. A böngésző szempontjából bizonyos adatokat el kell menteni, és bizonyos adatokat nem. A Recall nem csak a böngésző előzményeit tárolja, hanem azokat az adatokat is, amelyeket a felhasználók a böngészőbe írnak be, és csak nagyon durván szabályozható, hogy mi kerüljön mentésre. Bár az adatok titkosított formában kerülnek tárolásra, ezek az adatok új támadási felületet jelentenek a kiberbűnözők számára, és új adatvédelmi gondot jelentenek a megosztott számítógépek számára. Egyértelműen hatalmas adatvédelmi kockázatot jelent minden olyan szervezet számára, amely magánadatokat kezel.” - mondta Steve Teixeira, a Mozilla termékigazgatója.


„A Microsoft ismét kapuőrt játszik, és kiválasztja, hogy mely böngészők nyerjenek és veszítsenek a Windowson - természetesen az Edge-nek kedvezve. Az Edge lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bizonyos webhelyeket és privát böngészési tevékenységeket blokkoljanak a Recall elől. A többi Chromium-alapú böngésző képes kiszűrni a privát böngészési tevékenységet, de elveszíti azt a képességét, hogy érzékeny webhelyeket (például pénzügyi webhelyeket) blokkoljon. Jelenleg nincs dokumentáció arról, hogy egy nem Chrome-alapú, harmadik féltől származó böngésző - például a Firefox - hogyan tudja megvédeni a felhasználói adatokat a Recalltól. A Microsoft nem kért együttműködést tőlünk a Recall ügyében, pedig nagyon szerettük volna, ha ez így lenne, ami lehetővé tette volna, hogy partnerek legyünk abban, hogy a felhasználóknak valódi ügyintézési jogkört biztosítsunk az adatvédelmük felett, függetlenül attól, hogy milyen böngészőt választanak.” - mondta Steve Teixeira.

Jake Moore, az ESET globális kiberbiztonsági tanácsadója megjegyezte, hogy bár a funkció alapértelmezés szerint nincs bekapcsolva, használata „újabb utat nyit a bűnözők számára a támadásokhoz”. Moore arra figyelmeztetett, hogy „a felhasználóknak figyelniük kell arra, hogy a jobb felhasználói élmény érdekében szabályozzák, hogy milyen tartalmat elemezzenek az MI-algoritmusok”. Kevin Beaumont kiberbiztonsági szakértő a technológiát kritikusan értékelte: „Lényegében egy billentyűzetfigyelőt építenek be a Windowsba funkcióként”. Gary Marcus MI-szakértő ennél nyersebben fogalmazott: „Basszák meg! Nem akarom, hogy a számítógépem mindent kikémleljen, amit valaha is teszek”.


A Microsoft gondjait tetézi, hogy az Egyesült Királyság Információs Biztosának Hivatalának szóvivője ma közölte: „Elvárjuk a szervezetektől, hogy átláthatóan tájékoztassák a felhasználókat arról, hogyan használják fel az adataikat, és csak olyan mértékben dolgozzanak fel személyes adatokat, amennyire az egy adott cél eléréséhez szükséges. Az iparnak a kezdetektől fogva figyelembe kell vennie az adatvédelmet, és a termékek piacra dobása előtt szigorúan fel kell mérnie és csökkentenie kell az emberek jogait és szabadságait érintő kockázatokat. Érdeklődünk a Microsoftnál, hogy megértsük, milyen biztosítékokat alkalmaznak a felhasználók magánéletének védelme érdekében.”

A fentiekből nyilvánvaló válhat, hogy a Windows Recallt mintha nem eléggé átgondoltan állították volna össze. A Microsoft szerint „a Recall kulcsfontosságú része annak, ami a Copilot+ PC-ket különlegessé teszi”. Azonban, ahogy a Microsoft rámutatott, mindez még tesztelés alatt áll. A vállalatok valószínűleg a közelébe se mennek, amíg nem kapnak választ a felvetett adatvédelmi és biztonsági kérdésekre. Már csak GDPR szempontból is szinte lehetetlen a bevezetése. A Microsoft ügyfelei és a Windows-rajongók számára valószínűleg nem ez lesz az a "gyilkos alkalmazás", ami megkerülhetetlenné teszi MI PC beszerzését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #15
    Aha persze, aztan X honap mulva majd egy frissites "veletlen" visszakapcsolja, ahogy prefetch-et es indexelest, meg az xbox izet is.

    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.05.28. 09:28:01
  • mukkelek #14
    Vannak bajok itt. Nem a windows-al. Azt eddig is pi-hol-al, vagy adguard-al használta, aki nem csak reklámot akart nézni netezés közben. Ami a kíndowst illeti. Csak egy példa: self.events.data.microsoft.com. Tele van a log vele. Tíz másodpercenként próbálkozik. De tökmindegy úgyse engedi ki a netre a pi-hole. Az a baj, hogy ha ez a funkció majd tényleg azt csinálja, mint amit állítanak, azt akkor se hinné el senki. Hogy csak azt csinálja. A másik baj, hogy egyesek meg minden fa mögött rémet látnak.
    Utoljára szerkesztette: mukkelek, 2024.05.27. 08:05:35
  • kvp #13
    Alapvetoen ez a funkcio azert hasznos, mert ceges gepeken konnyebbe teszi az alkalmazottak ellenorzeset. Nem csak azt tudja megmondani, hogy mikor hasznatak a gepet hanem azt is, hogy mire. Pl. szurhetove valik, hogy a munkan kivul barmilyen mas tevekenyseg is tortent-e.

    Tovabba az ertelmezett tartalom alapjan lehetove valik betanitani a szakertoi rendszereket (MI-ket) az alkalmazottak altal vegzett egyszerubb vagy repetitiv feladatokra, ami lehetove teszi az emberek kivaltasat. Igy az alkalmazottak tanitjak be a sajat mesterseges intelligencia alapu utodjukat.
  • NEXUS6 #12
    Eleve kikapcsolom telepítés után az ilyen funkciókat saját gépen, indexelést miegymást. Cégesen nem tudom, meg ott jól jöhet, ha a közös könyvtárban a szabin levő kolléga cuccai közt kell turkálnom, mert helyette kell megcsinálnom valamit. Kb ennyi haszna van.
  • Tetsuo #11
    "Ha csak anynit tenne , hogy valoban segitene megtalálni a keresett dolgokat, amit most egyáltalán nem lehet a windowsban, legalább is én bármit irtam eddig be a keresőbe se a gépen se a neten nem talált semmit sem, még csak drivert sem a beépitett keresővel.
    Persze manapság már semmit nem lehet ugy fejleszteni , hogy csak és kizárolag müködjön és tegye a dolgát anélkül, hogy be kelljen regisztálni, nethozzáférés kelljen hozzá vagy , hogy ne gyujtsön adatot."

    Dettó.
  • Bruce_Willis #9
    Jav.: a windowst azért, szerették a felhasználók mert bele tudtak nyúlni
  • dyra #9
    Azt csinálnak amit akarnak. Monopol helyzetben vannak az asztali gépeknél.
  • Bruce_Willis #8
    Felcseszi az agyam, akárhányszor belegondolok...
    Én egy számítógépre úgy tudok tekinteni, mint egy gép, ami azt teszi, amire utasítom! A jó édes anyjukat már, hogy ezek a multimilliárdosok mindent és mindenkit uralni akarnak.
    És mind ilyen. orbántól Bill Gates-ig, mind egytől egyig.
  • Bruce_Willis #7
    Dehogy van rá igény, ez az ő kíváncsiságuk.
    Az a durva, hogy nem lehet kikapcsolni mondjuk Firefoxon.
    Pedig egy ilyet úgy tudnék elképzelni, mint egy szolgáltatást, melyet ha akarok bekapcsolom.
  • Bruce_Willis #6
    Az emberek azért utálták az apple cuccait mert korlátozottak voltak, a windowst pedig azért, mert a rendszerbe bármilyen mélyen bele tudtak nyúlni.
    A mai valóság az, hogy brutálisan agresszív, és kíváncsi természetű lett a Microsoft.
    A rendszeremet frissíti, ha akarom, ha nem. (Ilyen nincs is Mac-en.)
    Most pedig világossá tette, amit eddig is tudtunk, hogy kémkedik utánunk.

    Azt például mai napig nem értem, hogy férhetett hozzá az levelezésemhez, pedig céges levelezőrendszert használok, firefoxon keresztül.
    Van ugyan outlook regisztrációm, amit még valaki egyszer megcsinált nekem, de az csak a naptárral van összeköttetésben. Ehhez nem értek, úgyhogy ez rejtély számomra.