SG.hu

Tajvan új elnöke már nem szilícium szigetként akarja látni az országot

Tajvan nemrég megválasztott elnöke, Lai Ching-te a beiktatási beszédében a szigetországnak a mesterséges intelligenciát jelölte ki célként.

"Miközben az intelligens technológiák átvételének globális kihívásaival kell szembenéznünk, nekünk Tajvanon, a 'szilícium szigeten' mindent meg kell tennünk, hogy felgyorsítsuk Tajvan 'MI-szigetté' való átalakulását” - mondta Lai a polgároknak. "A mesterséges intelligenciát adaptálnunk kell az ipar számára, és fel kell gyorsítanunk a mesterséges intelligencia innovációjának és alkalmazásainak ütemét” - tette hozzá. "Az ipart is a mesterséges intelligenciához kell igazítanunk, és a mesterséges intelligencia számítási erejét arra kell felhasználnunk, hogy nemzetünket, hadseregünket, munkaerőnket és gazdaságunkat erősebbé tegyük”.

Arra is felszólította Tajvant, hogy „bátor beruházásokat” eszközöljön a kvantumszámítástechnikába, a robotikába, a metaverzumba, a precíziós orvoslásba és más fejlett technológiákba. „Célunk, hogy Tajvant a globális demokráciák számára a pilóta nélküli légi járművek ellátási láncának ázsiai központjává tegyük, valamint hogy a közepes és alacsony pályán keringő kommunikációs műholdak következő generációját fejlesszük ki, és ezzel Tajvan űr- és űrkutatási iparát egyenesen a nemzetközi szférába emeljük” - tette hozzá.

Ez része annak az ambiciózus tervnek, hogy több katonai technológiát, valamint biztonsági és megfigyelőeszközöket állítsanak elő - kettőt az öt iparág közül, amelyekben Tajvan kiemelkedő és világszerte elismert. A félvezetők a másik, a mesterséges intelligencia és a következő generációs kommunikáció pedig a listát zárja. A katonai erő és a hasonlóan gondolkodó demokráciák szolgálatának említése azért figyelemre méltó, mert beszédének más részében Lai felszólította Kínát, hogy „hagyjon fel a Tajvan elleni politikai és katonai megfélemlítéssel, ossza meg Tajvannal a Tajvani-szorosban, valamint a tágabb régióban a béke és a stabilitás fenntartásának globális felelősségét, és biztosítsa, hogy a világ mentes legyen a háborútól való félelemtől”.


És ha ez nem működik, akkor kész harcolni. "Miközben a béke eszményét követjük, nem szabad illúziókat táplálnunk” - figyelmeztetett a leendő elnök. „Amíg Kína nem hajlandó lemondani a Tajvan elleni erőszak alkalmazásáról, mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy még ha teljes mértékben elfogadjuk Kína álláspontját és lemondunk szuverenitásunkról, Kína Tajvan annektálására irányuló törekvése nem fog egyszerűen eltűnni. A Kínából érkező számos fenyegetéssel és beszivárgási kísérlettel szemben demonstrálnunk kell elszántságunkat nemzetünk megvédésére, emellett növelnünk kell védelmi tudatosságunkat és meg kell erősítenünk nemzetbiztonságunk jogi kereteit.”

Lai azt sugallta, hogy a védelmi erőfeszítéseket Tajvan polgárai és a nagyvilág polgárai nevében fogják végezni. "Ahogy a jövőnk felé tekintünk, tudjuk, hogy a félvezetők nélkülözhetetlenek lesznek, a mesterséges intelligencia hulláma pedig már most is látható. Tajvan már elsajátította a fejlett félvezetőgyártást, és mi állunk az MI-forradalom középpontjában” - büszkélkedett. „A globális demokráciák ellátási láncainak kulcsszereplői vagyunk. Mindezek miatt Tajvan hatással van a globális gazdasági fejlődésre, valamint az emberiség jólétére és prosperitására”. E jólét megőrzése érdekében szolidaritásra és a külföldi barátok támogatásáért való folyamatos köszönetnyilvánításra szólított fel.

Ez annak elismerése, hogy a Tajvan iránti amerikai támogatás jelentős visszatartó erő a sziget visszaszerzésére irányuló kínai erőfeszítésekkel szemben. A támogatás egyik oka, hogy az USA nem nélkülözheti a TSMC által Tajvanon gyártott chipeket, ha továbbra is élvezni akarja a Kínával szembeni fölényét ezen a téren.

Kína külügyminisztere, Wang Yi elutasította Lai beszédét, és megismételte a KKP álláspontját, miszerint az újraegyesítés elkerülhetetlen és az egyetlen módja a Tajvani-szoroson átívelő béke garantálásának. "A tajvani kérdés Kína belügye, és a teljes nemzeti újraegyesítés megvalósítása az egész kínai nép egyöntetű követelése. Ez egy történelmi tendencia is, amelyet semmilyen erő nem állíthat meg” - jelentette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!