Berta Sándor

Tajvani chiptech­nológiákra építene Csehország

Az együttműködésnek a gazdasági lehetőségek mellett erős politikai üzenete is lesz.

Cseh politikusokból és cégek képviselőiből álló delegáció utazik a héten Tajvanra abban a reményben, hogy a chiptechnológiai fejlesztésekbe történő befektetéseket biztosítsanak Csehországban. A tajvani kormány 33 millió dollárt akar beruházni az európai uniós tagállamban a fejlett technológiák fejlesztésével kapcsolatos területeken. A tajvani utazás célja a terv népszerűsítése és a megvalósítás támogatása. "Tajvan a Cseh Köztársaság fontos kereskedelmi partnere. Nemcsak közös értékeink vannak, hanem a helyi vállalatok több milliárd cseh koronát fektettek be és munkahelyek ezreit teremtették meg" - mondta Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke.

A két fél meg akarja vitatni egy közös cseh-tajvani chipkutató központ létrehozásának tervét is, amelynek keretében Tajvan cseh szakértőket fogadna és fejlett tudással látná el őket a félvezető-ágazatban. "A barátságunk a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok értékein alapul. Amennyiben nem vagyunk teljes mértékben elkötelezettek e közös értékek védelme mellett, fennáll a veszélye, hogy ezek bármikor sérülhetnek, sőt elveszhetnek" - tette hozzá a parlamenti elnök.

A Tajvannal fenntartott "baráti" kapcsolatai miatt Csehországot élesen bírálta Kína, amely a szigetet a tartományának tekinti. Míg sok ország hivatalosan nem találkozik tajvani vezető tisztségviselőkkel, hogy ne provokálja Pekinget, addig Csehország esetében ez nem így van, amely a legmagasabb politikai szinten is erősíteni akarja kapcsolatait a szigettel. Az újonnan megválasztott cseh elnök, Petr Pavel negyedórát beszélgetett telefonon Tajvan elnökével, Csaj Csin-vejjel, ezután a Kína a pekingi cseh nagykövetségnek aggodalmát fejezte ki. A Cseh Köztársaság hivatalosan az egy Kína-politikát követi, és csak a szárazföldi Kínát ismeri el. A cseh kormány és a megválasztott új elnök azonban kijelentette, hogy a demokratikus berendezkedés miatt érdekelt a Tajvannal való együttműködésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!