Franczy

DDR SDRAM: bukás, vagy fényes jövő?

[EETimes] Annak ellenére, hogy az olyan nagy, memóriagyártással foglalkozó cégek, mint például a Micron Technology, vagy a Nanya Technology az elmúlt időkben agresszíven csökkentették a DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriamoduljaik árait, az ilyen memóriák továbbra is elég kis piaci részesedést birtokolnak.

Szakértők szerint ebben óriási szerepet játszik az a tényező, hogy a személyi számítógépek világában huzamosabb ideje gazdasági hullámvölgy tapasztalható, valamint, hogy a felhasználók a legtöbb esetben megelégednek a normál SDRAM memóriákkal, és nem kívánnak plusz pénzeket kiadni olyan memóriákra, melyek elődeikhez képest nem nyújtanak lényegesen nagyobb teljesítményt.

A világ egyik legnagyobb, DDR memóriák gyártásával foglalkozó cége, a Nanya az elmúlt időkben megpróbálta minél nagyobb mértékben csökkenteni a DDR memóriamodulok árait, a cég célja az, hogy a DDR memóriák legfeljebb csak minimális mértékben legyenek drágábbak a normál SDRAM memóriáknál. A DDR memóriák eddigi viszonylagos sikertelensége azonban nem keseríti el a memóriachipek gyártásával foglalkozó cégeket, mert reményeik szerint a közeljövőben debütáló DDR memóriás Intel Pentium 4 processzoros rendszerek nagyon fellendíthetik az ilyen memóriák eladásait, hiszen a jóval drágább Rambus memóriák helyett bizonyára sokan választják majd a relatíve kedvező árú DDR SDRAM memóriákat.

"Júniusban valószínűleg még nem következik be a normál SDRAM és DDR SDRAM memóriák árának egyezősége. Minden jel arra mutat, hogy várhatóan szeptemberben kerül majd erre sor, addig pedig körülbelül 20 százalékkal kerülnek majd többe a DDR memóriamodulok." - nyilatkozta Charles Kau, a Nanya cég alelnöke.

Az elmúlt hetekben egyébként a PC800-as Rambus DRAM memóriamodulok árai is csökkentek, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy az ilyen típusú memóriákból egyre többet gyártanak a cégek, ugyanis csak így tudják ellátni az egyre nagyobb felvásárlóerejű Pentium 4-es piacot. Érdekesség, hogy Ázsia legnagyobb memóriagyártó cége, a Samsung az elmúlt időkben a DDR memóriák gyártása helyett inkább a Rambus memóriák gyártására próbált fókuszálni, a cég vezetőit ugyanis elkeserítették a rendkívül gyenge DDR-es eladási mutatók, de elmondásuk szerint, amikor az idei év negyedik negyedévében fellendülés várható ebben a piaci szegmensben, újra elkezdik majd gőzerővel gyártani a DDR memóriákat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andor PaPa #6
    Akkor most jó vagy nem jó a DDR SDRAM? Valaki mondja már meg, mert ezen a téren műveletlen vagyok.
  • Anee #4
    Hát Láma vagy MAXXira...
    Egy 256MBos 133as SDR kerül összesen 19800+áfába...
    Egy 256Mbos 133as DDR pedig 37800+áfába kerül debrecenbe szal pesten még olcsóbb
  • Andor PaPa #2
    A DDR SDRAM jövője szerintem bizonytalan. Túl sok memóriatípus jött ki mostanában, ezek közül sok el fog bukni. Aki meg olyet választ, az szív mint a torkosborz.