Berta Sándor

Hordozható billentyűzet katonai célokra

Az iKey nevű különleges számítástechnikai perifériákat gyártó texasi cég egy olyan billentyűzetet mutatott be, amely még erős elektromágneses sugárzásban is jól használható.

Az eszköz az AK-39 nevet kapta. A klaviatúrát kifejezetten azért fejlesztették ki, hogy a különböző hadseregek akár a legváltozatosabb harctéri körülmények között is jól alkalmazhassák, így jól viseli a rideg időjárási körülményeket. A felhasználónak csupán annyi a dolga, hogy az alsókarjára tegye a billentyűzetet. Az AK-39 előnye, hogy nem akadályozza a mozgásban a viselőjét.

"Az AK-39 a legjobban működő és legsokoldalúbb felhúzható klaviatúra, amely hatékony elektromágneses védettséggel rendelkezik" - mondta Pete Fuselier, az iKey menedzsere. A periféria megfelel a MIL-461 amerikai katonai szabványnak. Mindez azt jelenti, hogy akár 100 százalékos páratartalmú környezetben, de akár mínusz 40 vagy plusz 70 Celsius-fokban is használható marad. Emellett ellenáll a rázkódásoknak, ütéseknek.


Az alsókaron való stabil elhelyezést segítik a tépőzárak. Az USB-s készülék egyaránt konfigurálható jobb- és balkezesek számára. Az AK-39 mérete 168,9 x 77,7 x 20,6 mm és a fejlesztők csupán a 39 legszükségesebb billentyűt helyezték el rajta. A klaviatúra azon az FSR technológián alapul, amelyet a notebookokban elhelyezett érintőpadok esetében is alkalmaznak. A sötétben, éjjellátóval használatható változat is készült, amely zöld LED-világítást kapott.

Az kérdéses, hogy a fegyveres erőkön kívül a civil életben mennyire lehetnek hasznosak ezek a kiegészítők. Mindenesetre a robusztusságuk miatt hatékony segítőtársaik lehetnek például a katasztrófavédelmi egységeknek és a különleges mentőalakulatoknak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xyl #16
    Minusz 40-ben Szergejék elég jól működnek , viszont a plusz 70-et már vsz. senki sem bírja ki húzamosabb ideig.

    "oké, hogy mínusz 40 vagy plusz 70 Celsius-fokban is működik, de amire rákötik, az is működik mínusz 40 vagy plusz 70 Celsius-fokban?"
  • bakagaijin #15
    Érintőképernyőt biztos jól lehet nyomogatni kesztyűben :).
  • kirieger #14
    oké, hogy mínusz 40 vagy plusz 70 Celsius-fokban is működik, de amire rákötik, az is működik mínusz 40 vagy plusz 70 Celsius-fokban?
  • NEXUS6 #13
    De a predátornak is ilyenje volt nem?
  • Lowosan #12
    A kialakítás miatt sztem használható lenne a geológusoknak és más terepen dolgozó embereknek is :D
  • Cat 02 #11
    Lehetne érintőképernyős is, akkor még másra is jó lenne.
    Mint a Chuck-ban :D
  • macleod2005 #10
    Sorry, de muszáj
    Power Glove
  • Molnibalage #9
    Ahogy a PC-n is lazán meg lehet csinálni egy kézzel. Itt még erőlködni sem kell.
  • kvp #8
    "akkor hogy nyomják majd le a ctrl alt delt"

    Harum ujjal, ugyanis valamiert egymas melle kerult a 3 gomb. A shift es az fn pedig idealis esetben sticky, tehat a gombok egymas utan is lenyomhatok (ez meg windows-ban is beallithato).
  • Palinko #7
    akkor hogy nyomják majd le a ctrl alt delt?