SG.hu

Csúcspontra ért az amerikai kormány Google ellen pere

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a bíróságon a tanúk padján próbálta megvédeni a keresőóriást az 1990-es évek Microsoft-ügye óta a legnagyobb technológiai trösztellenes perben. Ez csúcspontot jelent az amerikai kormány hetek óta tartó erőfeszítésében, amellyel azt próbálja bizonyítani, hogy a Google jogellenesen monopolizálta az online keresőpiacot.

Pichai - akit a Google sztártanúként hívott be - azzal kezdte vallomását, hogy elmesélte útját az indiai Chennaiból a Google-hoz, és azt az utat, amelyen 2015-ben a technológiai vállalat vezérigazgatójává vált. 2004-ben csatlakozott a céghez és a 2008-ban már az akkor debütált Chrome webböngésző fejlesztését vezette. 2014-ben kezdte el irányítani a vállalat számos alapvető termékének, köztük a Search, a Maps, a Play és az Android termék- és mérnöki munkáját. A következő évben kinevezték vezérigazgatónak. A pódiumon sötét öltönyben, ropogós fehér ingben és nyakkendőben álló Pichai elmondta, hogy a Google Chrome-ba, a saját fejlesztésű webböngészőjébe való befektetései hogyan javították a felhasználók weboldalakkal kapcsolatos élményeit, és hogyan vezettek oda, hogy több Google-keresést végezzenek. A történelemlecke központi szerepet játszik a társaság védelmében, amely szerint a vállalat keresődominanciáját annak köszönheti, hogy az emberek azért részesítik előnyben a keresőt, mert az a legjobb, nem pedig azért, mert a vállalat törvénytelenül viselkedett a monopólium megszerzése és megőrzése érdekében.

A Google azzal, hogy keresőmotorját a Chrome böngésző integráns részévé tette, és a felhasználóknak olyan minimalista dizájnt kínált, amely több helyet biztosított a keresési eredményeknek és a webes tartalomnak a böngészőablakon belül, a Google úgy vélte, hogy a keresés nagyobb arányú használatát fogja ösztönözni - vallotta Pichai. "Az összefüggés elég világosan látszott" - mondta Pichai, mielőtt John Schmidtlein, a Google ügyvédje bemutatott egy 2010-es belső e-mailt, amely egy olyan kutatást mutatott be, amely szerint a Microsoft Internet Explorerről váltó felhasználók 48%-kal több Google-keresést végeztek. A Mozilla Firefox böngészőjének Chrome-ra váltó felhasználói 27%-kal több keresést végeztek a Google-on - áll az évtizedes e-mailben. A Chrome 2008-as megjelenése Pichai szerint kihívást jelentett a "stagnáló" inkumbens, a Microsoft Internet Explorer ellen, és jobb webes élményt nyújtott a felhasználóknak. Az Internet Explorer évente vagy kétévente egyszer kínált termékfrissítéseket, míg a Chrome hathetente adott ki új verziókat.

Pichai tanúvallomása a Google kísérletét jelenti arra, hogy cáfolja a riválisok, köztük a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella állításait, aki a múlt hónapban azt mondta, hogy a Google meghiúsította a keresési versenyt, és a mesterséges intelligencia ágazatának dominanciáját kockáztatja azzal, hogy nagyméretű nyelvi modelljeit az általa ellenőrzött keresési lekérdezési adatokon képzi ki. Az amerikai kormány Google elleni ügyének középpontjában a vállalat szerződéseinek hálózata áll, amely a keresőmotorját világszerte több millió eszközön és böngészőben teszi alapértelmezetté. A Google évente több mint 10 milliárd dollárt fizetett az Apple-nek azért, hogy az Apple készülékein és szoftvereiben alapértelmezett legyen. A múlt héten a perben bemutatott dia szerint a Google 2021-ben összesen 26,3 milliárd dollárt fizetett azért, hogy világszerte alapértelmezett megállapodásokat kössön partnereivel.


A Google versenytársai a per korábbi szakaszában azt vallották, hogy a kifizetések gyakorlatilag lehetetlenné tették számukra a versenyt. Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója szerint a keresőóriás hatalma olyan jelentős, hogy az internet valójában a "Google web", és az Apple-lel való kapcsolata "oligopolisztikus". A keresztkérdések során Meagan Bellshaw, az Igazságügyi Minisztérium ügyvédje megpróbálta rávenni Pichait, hogy magyarázza el, hogy a Google alapértelmezett megállapodásai mennyiben járultak hozzá a kereső népszerűségéhez. Bellshaw rámutatott egy belső Google-értekezleten készült feljegyzésre, amely szerint az alapértelmezett megállapodások a vállalat keresési forgalmának 75 százalékáért felelősek. Pichai azt mondta, hogy nem tudja kommentálni a számadatot, mert nem rendelkezik teljes kontextussal.

Pichai elismerte, hogy a Google több pénzt fizet az Apple-nek a keresési alapértelmezett kifizetésekért, mint amennyit bármelyik androidos készülékgyártónak fizet a keresés terjesztéséért, de "a különbség nagy része" az, hogy a Google külön megállapodásokat köt az androidos okostelefon-gyártókkal és a távközlési szolgáltatókkal, míg az Apple "egyszerre készülékgyártó és ők ellenőrzik a távközlési csatornáikat", így az Apple összege nagyobbnak tűnik - vallotta. A tárgyalás során az egyik fő kérdés az volt, hogy a Google miért látta jónak, hogy ilyen nagy összegeket fizessen az Apple-nek és más keresőforgalmazó partnereknek, ha a felhasználóknak olyan könnyű keresőszolgáltatót váltaniuk, mint ahogyan azt a Google állítja.

Pichai azzal érvelt, hogy az Android és az Apple közvetlen versenye minden okostelefonon javított, ami jobb készülékekhez és kezelőfelületekhez, valamint az alkalmazások és a Google keresőmotorjának megnövekedett használatához vezetett. Ha a kormány bizonyítani tudja, hogy a Google magatartása a verseny csökkenését eredményezte, a Google-nek azzal kell védekeznie, hogy bizonyítja, magatartása indokolt volt, mivel az a versenyt erősíti.

A Google saját ügyvédei által feltett kérdésre Pichai nem zárkózott el attól, hogy elismerje a keresőmotor alapértelmezett státusza és a megnövekedett forgalom közötti összefüggést. "Az alapértelmezettség termékeink és szolgáltatásaink fokozott használatához vezet. Ez egyértelműen értéket képvisel, és ezt akartuk elérni" a Google terjesztési szerződéseivel. Ahogy a Google az évek során újratárgyalta jövedelmező és hírhedten átláthatatlan szerződését az Apple-lel - 2016-ban és 2021-ben is -, a Google arra törekedett, hogy korlátozza, hogyan kezelheti az Apple a felhasználók által a termékeibe beírt keresőkérdéseket - vallotta Pichai. Mivel az Apple választja ki, hogy mely lekérdezéseket irányítja a Google-hez, és melyeket igyekszik megválaszolni az Apple saját keresési technológiájával, a Google attól tartott, hogy az Apple például úgy dönthet, hogy egyes keresési lekérdezéseket az Amazonhoz küld.


Az Igazságügyi Minisztérium ügyvédje egy 2018-as találkozóra is kitért, amelyen Pichai és Tim Cook, az Apple vezérigazgatója tárgyalt az Apple aggályairól a keresési alapértelmezett megállapodással kapcsolatban. Cook aggódott amiatt, hogy az Apple Safari bevételei lassabban növekedtek, mint a Google keresőmotorjáé. William Cavanaugh, az állami főügyészeket képviselő ügyvéd arról faggatta Pichait, hogy a Google miért osztozik ennyi pénzen az Apple-lel, és hogy fizet-e a vállalatnak azért, hogy kimaradjon a keresőüzletből. Pichai többször is azt mondta, hogy azért újította meg az üzletet, mert az jól működik, a keresőhasználat és a bevételek növekedéséhez vezet, és előnyökkel jár az Apple, a Google és részvényesei számára.

"Biztosítani akartuk, hogy egy hosszabb távú megállapodás mérlegelésekor az alapértelmezés fogalmát hasonló módon valósítsuk meg" a jövőben - mondta Pichai, visszagondolva az Apple szolgáltatási vezetőjével, Eddy Cue-val 2016-ban folytatott tárgyalásaira. Később Pichai vallomása során az Igazságügyi Minisztérium megpróbált ellentétet vonni egyrészt a Google azon határozott törekvése között, hogy az internetfelhasználók milliói számára alapértelmezett keresőmotor legyen, másrészt pedig aközött, hogy hangosan tiltakozik az ellen, hogy a Microsoft a Binget teszi ténylegesen alapértelmezett keresőmotorrá az Internet Explorerben.

A Google a bíróságon bemutatott bizonyíték szerint egy hosszú levelet küldött a Microsoftnak, amelyben a Microsoft gyakorlata által felvetett lehetséges versenykérdésekkel kapcsolatos aggályait vázolta. "Mélységesen aggódunk amiatt, hogy a Microsoft akciói kárt okozhatnak a versenyfolyamatnak" - írta akkoriban a Google, emlékeztetve a Microsoftot a trösztellenes szabályozókkal való korábbi összetűzéseire. Ma az amerikai kormány egy ügyvédje arra kérte Pichait, hogy ismerje el, hogy a levél és más példák is bizonyítják, hogy a Google rendkívül értékesnek tartja a keresési alapértelmezéseket - mind pénzügyileg, mind a felhasználói keresési szokások általános irányítása szempontjából.

Pichai azonban vitatta a két helyzet közötti esetleges párhuzamokat, és a Google üzleteit szokásos promóciós megállapodásoknak minősítette. Szerinte a Microsoft gyakorlata azért ad okot aggodalomra, mert nem tájékoztatja megfelelően a felhasználókat arról a lehetőségről, hogy más keresőszolgáltatót választhassanak; ehelyett az Internet Explorer egyszerűen importálja a felhasználó korábbi preferenciáit, és ha a felhasználó nem választ, akkor a Binget választja alapértelmezés szerint.

A kormány ügyvédei azt is próbálták bizonyítani, hogy a Google attól tartott, hogy az Apple egyre jobban bekapcsolódik a keresésbe, rámutatva egy 2019-es e-mailre, amelyben Pichai arra kérte egy beosztottját, hogy küldjön neki e-mailt, ha a Google keresési üzletágának egy alkalmazottja az Apple-hez megy dolgozni. Ez a konkrét kérés akkor hangzott el, amikor Pichai több alkalmazott távozását és John Giannandrea, a Google korábbi keresési vezetőjének toborzási erőfeszítéseit vette tudomásul, aki az Apple keresési részlegének vezetője lett (és aki szintén tanúskodott a perben). Az Apple azt vallotta, hogy mindig is a Google-t tekintette a felhasználók számára legjobb keresőmotornak, még akkor is, amikor olyan alternatívákat fontolgatott, mint a Microsofttal való együttműködés a keresés terén, vagy akár a Bing megvásárlása.

Délután Pichai elismerte a bíróság előtt: "Voltak olyan pillanatok, amikor a Google-nél az Apple, mint potenciális versenytárs miatt aggódtak az emberek" a keresés területén, anélkül, hogy konkrét időpontra hivatkozott volna. A 2019-es e-mailváltással kapcsolatban Pichai azt vallotta, hogy kérése - amely szintén havi jelentést kért "minden tehetség elvesztéséről a kulcsfontosságú versenytársak felé" - a Google keresőcsapatának segítségkéréseire próbált válaszolni a tehetségvesztéssel kapcsolatos általánosabb félelmek közepette. Pichai ironikusan hozzátette, hogy nem hiszi, hogy valaha is megkapta a kért jelentések egyikét is. Pichai visszautasította az amerikai államok egy csoportját képviselő ügyvéd azon felvetését, miszerint a Google részben azért fizetett az Apple-nek, hogy az ne lépjen be a keresőpiacra, ehelyett azt mondta, hogy a Google azért újította meg folyamatosan az Apple-megállapodást, mert az üzlet önmagában is előnyös volt a Google keresési volumene és reklámbevételei, valamint az Apple-felhasználók számára.

Az amerikai ügyészek a Google azon belső kommunikációjának kezelése miatt is összeütközésbe kerültek Pichai-jal, amelyről tudta, hogy előkerülhet a jövőbeni peres ügyekben. Egy hosszabb eszmecsere során a minisztérium arra kérte Pichait, hogy magyarázza meg a vállalat azon irányelvét, amely szerint idén februárig automatikusan törölték a 24 óránál régebbi, alkalmazottak közötti chat-üzeneteket. A gyakorlatot a Google kritikusai többször is elkerülő magatartásnak minősítették. A Google csevegési szabályzatát 2008-ban határozta meg a vállalat jogi csapata, még mielőtt ő vezérigazgató lett volna - magyarázta Pichai a kormányzati ügyvédnek. Az ügyvéd rámutatott, hogy Pichai nem tett erőfeszítéseket a szabályzat megváltoztatására, miután vezérigazgatóvá vált; Pichai egyetértett, mondván, hogy "ez nem olyan intézkedés volt, amelyről tudomást szereztem volna".

Egy ponton a DOJ bemutatott egy 2021-es csevegési naplót, amelyben Pichai és kommunikációs asszisztense részt vett, és amelyben kérte a csevegési előzmények kikapcsolását, majd kilenc másodperccel később törölte ezt a kérést. Pichai elmondta, hogy ritkán, vagy egyáltalán nem kéri a csevegési előzmények kikapcsolását, és hogy ebben az esetben a csevegés személyes információkat tartalmazhatott egy, a Google felhőüzletágához kapcsolódó nyilvános eseményhez kapcsolódóan, amelyre készült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!