4
  • bunny
    #4
    Én pl. kód írásra egyáltalán nem használom, de súgózni baromira jól működik! Olyan teljesen lazán megfogalmazott kérdésekre ad gyönyörű és ami fontos KORREKT példakódos színes szagos választ, hogy tényleg az államat keresem, miközben a google kereső nagyon tudatos, kulcsszavazott, célirányosan megfogalmazott kérdésre se hoz értelmes találatot. Szóval ezen a téren már nálam bekerült a mindennapi fejlesztői készletbe.
  • Zsoltee_a_bator
    #3
    Szerintem mar AI elott sem volt szuk keresztmetszet a "kodolas", reszben pont az egyre tobb altalanos celu eszkoz miatt. A domain megertese, megoldando problemak feltarasa az egyik fo kihivas. Kicsit tulegyszerusitve, ha eleg pontosan meg tudod fogalmazni az AI-nak, hogy pontosan mit is szeretnel, a fejlesztoi munka nagy reszet mar meg is csinaltad. Emiatt a codemonkey-k eddig sem voltak tulzottan hasznosak.

    Es bar az AI neha meglepo dolgokra kepes, a gyakorlatban nagyon nagy reszt hasznalhatatlan a hallucinaciok miatt, amire egyelore kanyarban sincs megoldas es egyelore nem tudni, hogy lesz-e.

    Folyamatosan probalgatom, egyelore csak nagyon specifikus, konnyen definialhato problemakra hasznalhato hatekonyan, illetve affele komplexebb keresokent. Es aki nem ert hozza, nehezen tudja kiszurni a generalt hulyesegeket.

    Ez persze a mostani helyzet es a mostani kilatasok, amugy meg par evre sem mernek josolgatni elore.
    Utoljára szerkesztette: Zsoltee_a_bator, 2023.10.27. 14:04:29
  • Gabbbbbbbbbbbb
    #2
    Az az érzésem, hogy sokan hasra eshetnek ezzel. Lehet készség, tehetség nélkül is jól fizetett programozó valaki, ma. Viszont post-AI világban programozás nagyon át fog alakulni. (ez a folyamat már most megindult) Drón kódolók tömegeire aligha lesz szükség. (bár ki tudja, lehet adminisztratív értelmiségikre, C kategóriás építészekre se nagyon)

    edit: Bunny már leírta a lényeget. Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy azért áldottan tehetséges programozók akár 20 évig biztonságban lehetnek. Lehet tovább is, mert kell majd valaki -nem gép- is aki időnként legalább megpróbálja értelmezni, mit is írt az AI.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.10.27. 09:55:31
  • bunny
    #1
    Szerintem ma már elég felesleges elkezdeni programozni csak azért, mert kell valami szakma és az jónak tánik. Nem adok sok időt a szakmámnak, hogy a favágó (codermonkey) meló átkerüljön gép fejlesztés alá. Alapvetően már most is kicsit ilyen irányba ment el a szakma, mióta a fejlesztés nagyrészt abban merül ki, hogy mások által így-úgy lefejlesztett blackbox librarykat felparaméterez a "fejlesztő" sok esetben netes példák alapján. Innen már tényleg nem nagy ugrás, hogy elmondod mit akarsz, az MI pedig ugyanígy összepakolja a libeket és felparaméterezi neked, ezzel letudva a meló 99%-át.
    Persze egy ideig szükség lesz a magasabb szintű dolgokhoz emberre, de egyre kevésbé, ahogy a legtöbb dolgot keretrendszerekkel és libekkel letudhatod. És az meg az a szint lesz, ahova meg kevés lesz a manapság divatos gyorstalpaló elvégzése.
    Amikor én kezdtem még commodore-on, akkor mindent neked kellett megírni az alapoktól, később a PC-s korszakban már volt időnként minimális külső kód de nagyon marginálisan, akkor még tényleg fontos volt az ember tudása, affinitása. Manapság egyre kevésbé, tényleg lassan "nyócátalánoss" is képes "programozni" egy bizonyos szintig.