SG.hu

1 milliárd fonttal támogatják a helyi chipgyártást az angolok

Az Egyesült Királyság közzétette nemzeti félvezető stratégiáját, amely alapján a következő évtizedben 1 milliárd fontot fordítanak az ágazat támogatására. A munkáspárt szeirnt a bejelentésből hiányzik az ambíció, míg egy brit startup cég arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1 milliárd font kevesebb, mint egy egyszerű félvezetőgyár költsége.

London most bemutatott stratégiája a következő évtizedre akár 1 milliárd fontnyi befektetést ígér, ebből 200 millió fontot 2023-25 között terveznek elkölteni az Egyesült Királyság hazai iparának növekedésére, a készségek, a kutatás és fejlesztés megerősítésére, valamint a biztonsági és ellátási lánc kockázatai elleni védelemre. "A félvezetők képezik a mindennap használt eszközök alapját, és kulcsfontosságúak lesznek a jövő technológiáinak fejlesztésében" - mondta Rishi Sunak miniszterelnök. "Új stratégiánk arra összpontosítja erőfeszítéseinket, ahol erősségeink vannak, vagyis olyan területekre, mint a kutatás és a tervezés, hogy globális versenyelőnyünket ki tudjuk építeni."

Míg a brit kormány tisztviselői úgy mutatták be a stratégiát, mint amely "megszilárdítja az Egyesült Királyság globális tudományos és technológiai szuperhatalmi státuszát", mások kritizálták, hogy az nem elégséges, különösen más szereplők - például az USA, az EU és Kína - félvezetőipari beruházási terveivel összehasonlítva. Az ország következő évtizedre vonatkozó finanszírozási terveit a kritikusok "túl kevés túl későn" szavakkal minősítették.

A terv reagál a chip-ellátási láncok ellenálló képességének megerősítésére irányuló globális szándékokra is, megjegyezve, hogy a chipgyártás kelet-ázsiai, különösen tajvani koncentrációja jelentős sebezhetőséget okoz. A nemzetbiztonság szintén kiemelt szempont a protekcionizmus, az eszközök kiberbiztonsága és a chipgyártó létesítmények felvásárlása tekintetében. London a nemzetközi kapcsolatokat is erősíteni kívánja. Rishi Sunak brit miniszterelnök japán kollégáival aláírta a "Hirosimai Megállapodást", amelynek célja az együttműködés fokozása az ellátási láncok védelme és az egyes partnerek hazai kapacitásainak megerősítése érdekében. A megállapodás megerősíti a két ország közötti kutatási kapcsolatokat és megkönnyíti a tudáscserét. Az Egyesült Királyság nemzeti stratégiája három fő területre összpontosít: a hazai ágazat növekedése, az ellátási lánc megszakadása miatti kockázatok csökkentése és a nemzetbiztonság védelme.


Az első szakasz az Egyesült Királyság hazai chipiparának fellendítésére összpontosít, különösen a félvezetőgyártás, a kutatás-fejlesztés és a szakképzés területén. Az e területre vonatkozó tervek között szerepel a nemzeti félvezető-infrastruktúra kezdeményezésbe történő beruházás, amely magában foglalhat olyan intézkedéseket, amelyek az induló vállalkozások speciális szoftverekhez való hozzáférését, valamint a brit cégek üzleti és technikai támogatásának elérhetőségét javítják. A stratégia keretében egy új félvezető-tanácsadó testületet is létrehoznak, amely az ipar, a kormányzat és a tudományos élet szereplőit fogja össze, hogy a terv megvalósításán dolgozzanak. A kormány idén ősszel további terveket jelent be a chipgyártó ágazatba történő beruházások támogatására, különösen a kritikus technológiai és nemzetbiztonsági területeken jelen lévők számára.

Az Egyesült Királyság esetleges zavarokkal szembeni ellenálló képességének javítása érdekében London azt tervezi, hogy útmutatót tesz közzé a brit kis- és középvállalkozások lehetséges kockázatokkal kapcsolatos ismereteinek bővítésére, hogy azok lépéseket tehessenek azok mérséklésére. Emellett a tervek szerint létrehoznak egy kormány-ipari fórumot a potenciális sebezhetőségek azonosítására és az ellenük való fellépésre, különösen akkor, ha azok olyan kritikus ágazatokat fenyegetnek, mint az egészségügy vagy a sürgősségi szolgáltatások. A nemzetközi partnerségek ismét kulcsfontosságúak ezen a területen, és az Egyesült Királyságnak az Egyesült Államokkal, Japánnal és Dél-Koreával kötött technológiai szövetségeit említik a meglévő megállapodások példájaként.

A nemzetbiztonságot illetően a stratégia terveket vázol fel a brit vállalatok és technológiák védelmére a potenciális fenyegetésekkel szemben, többek között az exportellenőrzés, valamint a kormány és a területen dolgozó kutatók közötti együttműködés révén. Figyelmet fordítanak a hardverekbe épített sebezhetőségekre és további támogatást ígérnek olyan kezdeményezéseknek, mint a Digital Security by Design, amely rugalmasabb és megbízhatóbb hardver- és szoftvertechnológiák kifejlesztését célozza.

A stratégia kiadása jelentős késedelmet szenvedett, olyannyira, hogy az elmúlt hónapokban több kulcsfontosságú chipgyártó cég arra figyelmeztetett, hogy a megfelelő kormányzati támogatás hiányában kénytelenek lesznek elhagyni az Egyesült Királyságot. Az év elején az ARM, a legjelentősebb brit chiptervező bejelentette, hogy nem vezeti be részvényeit a londoni tőzsdére, hanem inkább az Egyesült Államokat választják. Sok megfigyelő azt is megjegyezte, hogy a London által előterjesztett 1 milliárd fontos összeg elhalványul az EU chipekről szóló törvényében előirányzott több mint 40 milliárd euróhoz vagy az Egyesült Államokban tavaly jóváhagyott 52 milliárd dolláros támogatáshoz képest.


A Cambridge-i székhelyű Paragraf startup - amely a világon egyedüliként képes grafént előállítani a félvezetők tömeges gyártásához -, azt mondta, hogy az adófizetők kötelezettségvállalásából egy alapszintű chipgyárat sem lehetne építeni. A cég alapítója és vezérigazgatója, Simon Thomas szerint az eddig nyilvánosságra hozott stratégia tartalma "őszintén szólva petyhüdt". "A konzervatív kormányzat olyan szuperlatívuszokat hirdet, mint a 'technológiai szuperhatalommá válás', anélkül, hogy meghatározná, mit is jelent valójában a 'szuperhatalom', vagy hogy bemutatná hogyan fogjuk egyáltalán elkezdeni elérni ezt a célt" - mondta.

A pénz a magánszektor beruházásaihoz képest is csekély. Ezen a héten az ADI félvezetőgyártó cég 630 millió eurót fektetett be egy limericki kutatási és gyártási létesítménybe. Gaurav Gupta, a Gartner tanácsadó cég munkatársa szerint a finanszírozás kutatási célokra elég, de ha a cél az, hogy versenyképesek legyenek a nagy szereplőkkel - Nvidia, Qualcomm, Broadcom és AMD -, akkor az 1 milliárd font "jelentéktelen".

Lucy Powell, az ellenzéki Munkáspárt digitális ügyekért felelős árnyék-államtitkára a terv bemutatására reagálva azt mondta, hogy "az évekig tartó késlekedés után ez a stratégia csalódást fog okozni a céljainak nagyságrendje miatt". "Az 1 milliárd fontos főcím mögött a valóságban 200 millió font van a következő három évre - ez lényegesen szerényebb ambíció, mint a versenytársainké. Az ARM amerikai tőzsdei bevezetését követően ez a stratégia kevés biztosítékot nyújt arra, hogy fenn tudjuk tartani és növelni tudjuk a gazdasági növekedés és a nemzetbiztonság szempontjából létfontosságú iparágat."

Julian David, a techUK kereskedelmi szövetség vezérigazgatója szerint a stratégia "lehetőséget ad arra, hogy megkezdődjön az Egyesült Királyság félvezetőiparának fényes jövője", de figyelmeztetett, hogy a stratégia végrehajtása nem késhet. "Tekintettel a stratégia elkészítésének elhúzódására, ha késleltetjük a végrehajtását fennáll a veszély, hogy még jobban lemaradunk a versenyben, és nem tudjuk biztosítani a helyünket ebben az értékes globális ágazatban" - mondta. "Ez kulcsfontosságúvá teszi a megvalósítást, és létfontosságú, hogy a kormány a stratégiát gyorsan tettekre váltsa".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #1
    Érdekes, hogy nem oly rég, a brexitkor még minden vihető volt tőlük, messze áron alul is...
    Kár, hogy nem 40-50 éve gondolták így, akkor még lett is volna rá esély, hogy az élvonalba kerüljenek. Most ennél égetőbb problémákat kéne megoldaniuk először, mert annyit és addig liberalizálódtak, hogy már minden területen megroggyantak annyira, hogy nem sok választja el őket - sem - a bukástól.