SG.hu

Az EU 3,3 milliárd eurót fordít a chipekkel kapcsolatos kutatásra

Az Európai Parlament jogszabályt fogadott el, amely a termelés és az innováció fellendítésével, valamint a hiány elleni sürgősségi intézkedések bevezetésével biztosítja az Európai Unió chipellátását.

Az elfogadott új törvény célja, hogy kedvező környezetet teremtsen a félvezetőket gyártó beruházások számára Európában azáltal, hogy felgyorsítja az engedélyezési eljárásokat és lehetővé teszi a nyomon követésüket. Az úgynevezett uniós "chiptörvény" kezelni fogja a kiemelkedő hiányosságokat, erősíti Európa versenyképességét és hozzájárul a digitális és a zöld átálláshoz. Biztosítja, hogy a félvezető-ágazat a kutatástól a termelésig rugalmas ellátási lánccal bírjon. Az új törvény intézkedéseket határoz meg az ellátási láncok jövőbeli zavarainak megelőzésére, előrejelzésére és a gyors reagálásra a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel együtt. Lehetővé teszi az EU számára, hogy elérje célkitűzését, 2030-ra megkettőzze, 20 százalékra növelje piaci részesedését.

"Az európai chipekről szóló törvénnyel az a célunk, hogy megerősítsük az EU pozícióját a globális félvezetőpiacon, és kezeljük a világjárvány által az ellátási láncokban feltárt sebezhetőségeket. Nagyobb befolyást és vezető szerepet akarunk, ezért 3,3 milliárd eurót biztosítottunk a kutatásra és innovációra. Célunk a technológiai kapacitás növelése, és intézkedéseket hajtunk végre az esetleges hiányok leküzdésére. Európa felkészült a félvezetőipar jövőbeni kihívásaira, a stratégiai autonómiát, a biztonságot és a kedvező üzleti környezetet helyezve előtérbe." - nyilatkozta a téma felelőse, Dan Nica.

Az EU 3,3 milliárd eurót különít el a chipekkel kapcsolatos kutatásra és innovációra, ezen a területen a kis- és középvállalkozások is fokozott támogatásban részesülnek majd. A törvény válságreagálási mechanizmust hoz létre, amelynek keretében a bizottság értékelni fogja az EU félvezetőellátását fenyegető kockázatokat. A mechanizmus lehetővé teszi az EU számára, hogy sürgősségi intézkedéseket hajtson végre, például prioritásként kezelje a hiány által különösen érintett termékekkel való ellátást, vagy közös beszerzést indítson. Az 587 szavazattal 10 ellenszavazattal és 38 tartózkodás mellett elfogadott jogszabályt most az Európa Unió Tanácsának kell jóváhagynia.

Európa részesedése a félvezetők globális termelési kapacitásából 10% alatt van, a jogalkotási javaslat célja, hogy ez az arány 20%-ra emelkedjen. A Parlament elemzése szerint a világjárvány a globális ellátási láncok régóta fennálló sebezhető pontjaira világított rá, és ez megmutatja, hogy mi várhat ránk az elkövetkező években. Ezek a hiányok többek között növekvő ipari költségekhez és a fogyasztók számára magasabb árakhoz vezettek, továbbá lassították a fellendülés ütemét Európában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!