SG.hu

Chipgyártó gépekre vezet be exporttilalmat Japán

Ezzel az Egyesült Államok és Hollandia hasonló lépéseit követik, de nem nevezték meg Kínát, mint indokot.

A japán kormány közölte, hogy az Egyesült Államok és Hollandia hasonló lépései nyomán korlátozni kívánja egyes számítógépes chipgyártó cégek exportját. Az intézkedések a félvezetőgyártó berendezések 23 típusára vonatkoznak majd. A félvezetők az USA és Kína közötti elkeseredett vita középpontjában állnak, a japán kereskedelmi és ipari minisztérium pénteki közleménye azonban nem tett utalást Kínára vagy az Egyesült Államokra. "Technológiai nemzetként teljesítjük felelősségünket, hogy hozzájáruljunk a nemzetközi békéhez és stabilitáshoz" - mondta a minisztérium. A politikát nyilvános véleményezésre bocsátják, és a tervek szerint júliusban léphet életbe.

Japán egykor uralta a chipgyártást, de mára globális piaci részesedése 10 százalékra csökkent, viszont megmaradt a chipgyártó gépek és a félvezető anyagok egyik fő beszállítójának. A japán korlátozások a nagy technológiai vállalatok, köztük a Tokyo Electron és a Nikon által szállított berendezésekre vonatkoznak. Ezek a szilíciumszeleteket tisztító szerszámoktól kezdve a litográfiai gépekig terjedő exportra lesznek hatással. A litográfiai gépek lézerrel nyomnak apró mintákat a szilíciumra a mikrochipek gyártási folyamatának részeként. A Tokyo Electron és a Screen a világ chipgyártó eszközeinek mintegy ötödét, míg a Shin-Etsu Chemical Co Ltd és a Sumco Corp a legtöbb szilícium ostyát állítja elő.

Mintegy 160 célországba - köztük Kínába - irányuló exporthoz szigorúbb eljárásokat írnak elő, miközben 42 ország - köztük az Egyesült Államok, Dél-Korea és Tajvan - mentességet kap. Az előbbi csoportba tartozó országoknál az exporthoz a japán kereskedelmi minisztérium jóváhagyása szükséges. Az új intézkedések célja annak megakadályozása, hogy a berendezéseket katonai célokra használják. Yasutoshi Nishimura japán kereskedelmi miniszter újságíróknak elmondta, hogy a lépést nem hangolták össze az amerikai korlátozásokkal. "Ha exportunkat nem sajátítják ki újra katonai célokra, akkor továbbra is szállítani fogunk. Úgy gondoljuk, hogy a vállalatokra gyakorolt hatás korlátozott lesz" - tette hozzá Nishimura. A bejelentésre a japán külügyminiszter, Josimasza Hajaszi pekingi látogatása kapcsán került sor.

Tavaly októberben Washington bejelentette, hogy engedélyeket ír elő a Kínába amerikai eszközöket vagy szoftvereket használó chipeket exportáló vállalatok számára, függetlenül attól, hogy azok hol készültek a világon. Az USA felszólította Hollandiát és Japánt is, hogy fogadjanak el hasonló korlátozásokat.

A holland kormány márciusban közölte, hogy a nemzetbiztonság védelme érdekében korlátozásokat vezet be az ország "legfejlettebb" mikrocsip-technológiájának exportjára. Liesje Schreinemacher holland kereskedelmi miniszter elmondta, hogy az intézkedések "a félvezetőgyártási ciklus nagyon specifikus technológiáit" érintik majd. Hozzátette, hogy a kormány figyelembe vette "a technológiai fejleményeket és a geopolitikai kontextust", anélkül, hogy megnevezte volna Kínát vagy a holland chipgyártó ASML-t. Az ASML az egyik legfontosabb cég a globális mikrochip-ellátási láncban. Olyan gépeket gyárt, amelyek a világ legfejlettebb chipjeit állítják elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!