SG.hu

Nincs elég szerverközpont és építeni sem egyszerű

Problémák lesznek Európában a növekvő kapacitásigény miatt, mert hiányoznak a telephelyek létrehozásához szükséges anyagok és gépek is.

A kereslet már most meghaladja a kínálatot az adatközpontok piacán, de számos akadálya van új létesítmények építésének, emiatt azok létrehozása csúszik - állapította meg jelentésében az ágazat egyik jelentős szereplője, a skót Aggreko. Az évi másfél milliárd fontos bevételű, főként energiaszolgáltatásban utazó cég szerint problémát okoz a szakképzett munkaerő és a nyersanyagok hiánya, de ha ez meg is lenne, az elektromos hálózatra való csatlakozás végképp kemény dió. Ezekben a létesítményekben a szerverek mellett biztosítani kell a fűtést és a hűtést, szabályozni kell a páratartalmat, és a a megszokott közműveken túl rengeteg transzformátorra, kapcsolóberendezésre és UPS-re van szükség.

Anyagukban idézik a Savills ingatlanszolgáltató vállalatot, akik szerint a következő három évre tervezett európai adatközpont-fejlesztések száma nem elegendő az előre jelzett keresletnövekedés kielégítéséhez. 2025-re az európai adatközpontok teljesítménykapacitása összesen 9000 megawatt lesz, ugyanakkor becslésük szerint két és félszer ennyire lesz szükség, azaz csaknem 20 750 MW kell az adattárolás és -feldolgozás várható igényeinek kielégítéséhez.

Ennek a számnak az elérése az Aggreko szerint kihívást jelent majd, nem utolsósorban azért, mert az építőipari cégek számos késedelmet okozó problémával küzdenek. A jelentés szerint az Egyesült Királyságban, Írországban, Hollandiában és Svédországban jellemzően akár két hónapos késedelemmel kell szembenézni a szerverprojekteknél, míg Franciaországban és Norvégiában a tipikus késedelem néhány hétig tart. A jelentés megállapításai 700 szakember, köztük mérnökök, energetikai tanácsadók és létesítménygazdák körében végzett felmérésből származnak hét európai országból. Persze a problémák súlyossága Európán belül nagyon eltérő, néhol a hálózathoz való hozzáférést fontosabbnak tartották, mint az áramköltséget egy új adatközpont helyének kiválasztásakor, míg Németországban, Franciaországban és Hollandiában a telek ára a döntő tényező.


Fontos trend a megújuló energiaforrások adatközpontokba történő bevezetése, így például a szervereket lehűtő víz távfűtésre való használata, de ezzel kapcsolatban a megfelelő készségek hiányát említették vezető problémaként, valamint azt, hogy bizonytalanság van abban, hogy az ilyen források képesek-e kielégíteni a keresletet és a váltással járó kockázatokat. Az áramkimaradások elkerülésének módjai közé tartozik az ideiglenes bérelhető berendezések, például generátorok használata, de a jelenlegi keresletet figyelembe véve ez hamarosan fenntarthatatlanná válik, ami később további problémákat okoz - áll a jelentésben. A válaszadók többsége aggodalmát fejezte ki, hogy az új létesítmények megfelelnek-e a klímaváltozás miatt módosuló követelményeknek, ami azt mutatja, hogy a szélsőséges időjárás, a nyári hőhullámok egyre mélyrehatóbb hatást gyakorolnak az iparágra.

Billy Durie, az Aggreko adatközpontokért felelős globális ágazati vezetője szerint a piaci zavarok, az emelkedő költségek és a szabályozási nyomás azt jelenti, hogy a kivitelezőn kívül álló kihívások veszélyeztetik a projektek ütemezését. A cég szerint ezért meg kellene például fontolni a telephelyeken ideiglenes adatcsarnokok létrehozását a késések hatásának enyhítésére. Ez lehetővé teheti a tulajdonos számára, hogy a szervereket üzembe helyezze és az építkezést egyidejűleg folytassa, így minimálisra csökkentve a berendezések üzembe helyezésének és a végleges szerkezet elkészültének idejét. A vállalat szerint a rugalmasan reagáló beszállítók kulcsfontosságúak, olyan vállalkozásokkal kell együttműködni, amelyek értik az adatközpontok piacát és azt, hogy mi szükséges az új létesítmények üzembe helyezéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!