MTI

Indokolt egyes országok döntése a Huawei és a ZTE eszközeinek kitiltásáról

Indokolt és összhangban van az uniós szabályokkal az EU egyes tagállamainak azon döntése, hogy kitiltják a Huawei és a ZTE kínai telekommunikációs technológiákat a távközlési hálózatokból - jelentette ki Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos csütörtökön Brüsszelben.

A biztos az elmúlt hetekben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy túl kevés EU-tagország tiltotta ki a kommunikációs infrastruktúrájából a Kínából származó berendezéseket, amelyek véleménye szerint túl magas biztonsági fenyegetést jelentenek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok biztonságára. "Más ágazatokban, például az energiaiparban rekordidő alatt sikerült csökkentenünk vagy megszüntetnünk függőségünket. Az 5G-vel sem lehet más a helyzet: nem engedhetjük meg magunknak, hogy olyan kritikus függőségeket tartsunk fenn, amelyek érdekeink ellen fordulhatnak, ez komoly kockázatot jelentene közös biztonságunkra nézve. Felszólítok minden tagállamot és távközlési szolgáltatót, hogy haladéktalanul tegyék meg a szükséges intézkedéseket" - hangsúlyozta Thierry Breton.

A 27 uniós tagállam közül csak 10 korlátozta vagy tiltotta ki a nagy kockázatot jelentő cégeket - mondta. Az Európai Bizottság 2020 elején vezetett be intézkedéseket az 5G hálózatok biztonsága érdekében. Akkor a biztos még úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak nem áll szándékában kizárni egyetlen vállalatot sem az ötödik generációs mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből, még a kínai Huawei kitiltását szorgalmazó washingtoni nyomás ellenére sem, inkább a szigorú felügyeletet részesítési előnyben.

Kína és az érintett vállalatok tagadják a biztonsági fenyegetés kockázatát, véleményük szerint a vádaskodások geopolitikai indíttatásúak. A Huawei határozottan visszautasítja és nem ért egyet az Európai Bizottság képviselői által tett megjegyzésekkel: azok a cég szerint egyértelműen nem az 5G hálózatok ellenőrzött, átlátható, objektív és technológiai értékelésén alapulnak. A Huawei megérti az Európai Bizottság aggodalmát az EU kiberbiztonságának védelmével kapcsolatban, ugyanakkor a diszkriminatív ítéleteken alapuló korlátozások vagy kizárások komoly gazdasági és társadalmi kockázatokat vonnak maguk után, akadályozzák az innovációt és torzítják az EU piacát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #1
    Én azért örömmel vennék nem csak politikai, de szakmai elemzéseket és bizonyítékokat is a veszélyességre vonatkozóan.

    De azt látom, hogy látványosan mellőznek minden szakmai elemzést.