SG.hu

Az EP biztosítékokat sürget a kémprogramokkal elkövethető visszaélések megelőzésére

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában teljes körű vizsgálatot és biztosítékokat sürgetett a kémprogramokkal elkövethető visszaélések megelőzésére - tájékoztatott az uniós parlament.

A 411 szavazattal, 97 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták, kémprogramokat csak azokban a tagállamokban szabad használni, ahol az állítólagos, vagy lehetséges visszaéléseket alaposan kivizsgálják, ahol a nemzeti jogszabályok összhangban vannak a strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság ajánlásaival és az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatával.

Az EP új uniós szabályokat vezetne be a kémprogramok bűnüldöző szervek általi használatára vonatkozóan, amelyeket - mint írták - csak kivételes esetekben, előre meghatározott célra és korlátozott időre szabad engedélyezni. A tiltott megfigyelések feltárásának elősegítésére az EP-képviselők egy úgynevezett EU Tech Lab, egy független kutatócsoport létrehozását javasolták, amely hatáskörrel rendelkezne a megfigyelés kivizsgálására és az ahhoz szükséges technológiai támogatás nyújtására.

A jelentés öt olyan országra vonatkozóan is tartalmaz konkrét ajánlásokat, ahol a kémprogramokkal való visszaélést állapítottak meg, és amelyek a bizottság által azonosított két fő problémakört fedik le: a kémprogramokkal való politikai célú visszaélést, valamint a kémprogramoknak az EU-ból nem demokratikus országokba történő exportját. Lengyelország esetében, amelynek kormányát Pegasus szoftver megvásárlásával vádolják, a jelentés sürgeti a főügyészt, hogy indítson vizsgálatot a visszaélésekkel kapcsolatban, és a közelgő választások védelme érdekében a helyzet tisztázására szólít fel.

Állásfoglalásukban az EP-képviselők felszólították Magyarországot és Lengyelországot, hogy tartsák be az az Európa Tanács felügyelete alatt működő Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit, és állítsák helyre a bírói függetlenséget. A két országnak független bírósági engedély megadását kell biztosítania a kémprogramok telepítése előtt, hiteles vizsgálatokat kell indítania a visszaélési ügyekben, és szavatolnia, hogy az állampolgárok érdemi jogorvoslathoz jussanak. A jelentés előírja, hogy a megfigyeléseket egyértelműen indokolni kell, és a célszemélyeket tájékoztatni kell a művelethez kapcsolódó adatfeldolgozás tényéről, időtartamáról, terjedelméről és módjáról.

Az EP felkérte a görög kormányt, hogy "sürgősen állítsa helyre és erősítse meg az intézményi és jogi biztosítékokat", vonja vissza a kémprogramok azon kiviteli engedélyeit, amelyek nincsenek összhangban az uniós exportellenőrzési jogszabályokkal. Megjegyezték, hogy Ciprusnak is hatályon kívül kell helyeznie minden olyan kiviteli engedélyt, amely nincs összhangban az uniós jogszabályokkal. A spanyol hatóságoknak "teljes, tisztességes és hatékony" vizsgálatot kell lefolytatniuk, különösen azokban esetekben, amikor nem egyértelmű, hogy ki engedélyezte a kémprogramok telepítését és használatát. A spanyol hatóságoknak azt is biztosítaniuk kell, hogy a célba vett emberek valódi jogorvoslathoz jussanak - tették hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!